Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [golf mk3] Stuki w przednim zawieszeniu, metaliczny dźwięk
PostWysłany: Wto 08 Sty, 2008 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Mam pewien problem. Podczas jazdy po nierównej nawierzchni słychać stukanie w przodzie auta. Jest to metaliczny dzwięk, jakby ktoś uderzał w grubą metalową płytke. Mechanik powiedział mi, że to są prawdopodobnie poduszki na amortyzatorach. Czy może być inna tego przyczyna? Ile może kosztować wymiana poduszek?

Ostatnio edytowany przez Maroslav, Śro 09 Sty, 2008, edytowano w sumie 1 raz

Temat postu:
PostWysłany: Wto 08 Sty, 2008 
VW User
VW User

Dla Twojego bezpieczenstaw!!!Podjedz na stacje diagnostyczna i tam za nie duza oplata zobacza na szarpakach.powodow moze byc duzo poczynajac od koncowki wahacza poprzez tuleje, drazek stabilizacyjny itp.Sam widze tego nie zrobisz, wiec trzeba gdzies podjechac.Samochod za darmo nie jezdzi.

Temat postu:
PostWysłany: Czw 10 Sty, 2008 
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 2176296
Auto: Golf VI Składak Style
Moim zdaniem to na 90% to sa łozyska amortyzatorów i te poduszki. Zapewne stukanie jest głosniejsze po prawej stronie. Koszt to 100zł za komplet na jedna strone markowego producenta. Wymiana to podobnie jak za wymiane amorów bo trzeba je zdjąć.

Jetta A5 USA On AIR

Mój były Lupiszon na poduchach -->Lupo

"rozgniatam białe larwy kompleksów butem samozaparcia, pracy i myślenia nad sobą"

Pozdrawiam
Piotr
 Profil    2176296

Temat postu:
PostWysłany: Czw 10 Sty, 2008 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Soad7 masz racje. Słychać bardziej z prawej strony. Prawdopodobnie dlatego, że w Polsce więcej dziur jest po prawej stronie:/ Jutro jade na diagnostyke na szarpaki i zobacze co mi wykryją...

[ Dodano: Sob 12 Sty, 2008 ]
Byłem na szarpakach ale diagnosta nic mi nie wykrył. Tylko zbieżność była do kitu ale mam juz to zrobione. Po niedzieli pojade jeszcze raz ale by mi sprawdzili tylnią oś. Ostatnio byłem wymienić tylnie hamulce, może mechanik czegoś nie dokręcił - nie wiem - się zobaczy...

Temat postu:
PostWysłany: Nie 13 Sty, 2008 
Tech Mod
Tech Mod
Awatar użytkownika

Maroslav napisał(a):
Ostatnio byłem wymienić tylnie hamulce, może mechanik czegoś nie dokręcił

Może klocki Ci stukają. Kiedyś tak miałem w mk2. Wystarczyło wymienić te blaszki dociskające/trzymające klocki i problem znikł ;)

Corrado VR6 SLC
Passat B5 2.8 V6 4Moion

Image

Temat postu:
PostWysłany: Wto 05 Lut, 2008 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Maroslav napisał(a):
Byłem na szarpakach ale diagnosta nic mi nie wykrył. Tylko zbieżność była do kitu ale mam juz to zrobione. Po niedzieli pojade jeszcze raz ale by mi sprawdzili tylnią oś. Ostatnio byłem wymienić tylnie hamulce, może mechanik czegoś nie dokręcił - nie wiem - się zobaczy...

A ciekawe w jaki sposób sprawdził poduszki kolumny McPerson'a i łożyska... jeżeli diagnosta stwierdził że wachacze są ok to zostają tylko poduszki i łożyska... tylko pamiętaj że takie rzeczy wymienia się z dwóch stron a nie tylko z jednej...

Temat postu:
PostWysłany: Śro 06 Lut, 2008 
VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

Maroslav, mi np stuka gałka drązka kierowniczego i tez zprawj strony... kopnij w koło i zobacz czy sie telepie, potem podnieś samochód na lewarku i poruszaj kołem jak bedzie miał znaczne luzy to sciągnij koło i ruszaj samym zaciskiem i tak do skutku, a jeśli chodzi o tył to może tuleje matalowo-gumowe? Sprawdzałes to?

Temat postu:
PostWysłany: Śro 06 Lut, 2008 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

wydaje mi się że gość na stacji obsługi sprawdził końcówki drążków kierowniczych dlatego to wykluczyłem... tak samo jak z pewnością sprawdził silenblocki wachaczy, sworznie oraz łączniki drążka stabilizatora... stuki w zawieszeniu - przyczyn może być wiele...

Temat postu:
PostWysłany: Czw 07 Lut, 2008 
VW User
VW User

ja mam podobne objawy i u mnie na 100% jest to talerzyk nad sprezyna sie poprostu zacina i przy chamowaniu albo cos dopiero odbija i wtedy wlasnie puka ale nie wiem co zrobic aby bylo dobrze...
i jak zrobiles juz auto? jak tak to podaj przyczyne i jak ja naprawiles pozdrawiam
Mi juz przestalo pukac sprubuj tak jak talerzyk lekko spilowac i naladowac smaru mi przestalo ale i tak kupilem nowe talerzyki obnizajace tak ze bede zmienial;)

--> http://www.vwzone.pl/forum/viewtopic.ph ... 895#227895

Temat postu:
PostWysłany: Wto 29 Lip, 2008 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

I jak zalozyles juz te obnizajace?
Dalo pozadany efekt?? Chce swojego dac jeszcze w dol tak o 1 cm dlatego pytam :)

Temat postu:
PostWysłany: Wto 02 Wrz, 2008 
VW User
VW User

Dyziek, tak zalozylem wlasnie je sprzedaje bo gwint zalozylem ale taleryzki daly, wizualnie lepiej siedzial;)

--> http://www.vwzone.pl/forum/viewtopic.ph ... 895#227895

Temat postu: Re: [golf mk3] Stuki w przednim zawieszeniu, metaliczny dźwi
PostWysłany: Czw 01 Kwi, 2010 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 10325315
Auto: B5FL 1.8T
Wiem wiem obudziełm się, ;) dodam tylko że zabieram się za wymianę nowych amorków na Blistein i też mam takie stuknięcia, głównie jak ruszam i skręcam i jak przjejeżdzam przez niewielką nierówność, koledzy wyżej dobrze mówią z prawej bardziej prawdopodobne bo te nasze polskie dziury :lipa: ale kupiłem dodatkowo te poduszki niemieckie z łożyskami koszt 30 zł szt. wymienię komplet zawsze lepiej.
Tak tylko napisałem jako ciekawostkę :)

Profil    10325315

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 12 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości