Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 4 [ 47 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: [lupo 3L 1.2 Tdi] by Strabek
PostWysłany: Wto 26 Lut, 2008 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Witam wszystkich serdecznie :)

MODEL: lupo 6E
SILNIK: 1.2 Tdi
MOC: 61 KM
MODY POD MASKA: doprowadzony do stanu igla plus umyty
ZAWIESZENIE: seria
UKLAD HAMULCOWY: seria
KOLA: aluminiowe 6.5 x 15 czarne z polerowanym frontem ramion + opony 165/50 Nankang NS-2
NADWOZIE: hot hatch ;)
WNETRZE: jak nowe
AUDIO: Radio JVC z mp3 + wygluszenie drzwi, sciany grodziowej silnika i bagaznika + przod Powerbass ES-6C 16,5 cm woofer, tweetery i zwrotnice + wzmacniacz Axton Impact c500x4 + subwoofer IT Mds08

Przyszedl czas na zmiany - mialem juz Garbusa, Golfa mk II - teraz chcialem troche odmlodzic wozidelko - i oczywiscie w gre wchodzil tylko VW. Po dlugim zastanawianiu sie i gdybaniu, co bedzie najlepsze wybralem VW Lupo. Powodow bylo wiele - pierwszym i najbardziej znaczacym byl przede wszystkim koszt utrzymania - golf II na automacie z silnikiem 1.8 nie nalezal do najtanszych hehehe. No i auto musialo miec 2 drzwi, byc zgrabne i w miare przestrzenne w srodku. Wymagan co do wyposazenia nie mam - w koncu jezdzilem garbusem, ktory nie mial nic :ok:

Po dlugich poszukiwaniach wpadl mi w rece Lupiszon 3L, czyli 1.2 Tdi

Troche historii auta:

Wyprodukowany w 2001 roku, koloru niebieski cukierek - taki jak ma kolega SOAD7.
Z wyposazenia to nie ma tu wiele do opisywania, bo nic tu nie ma ze wzgledu na redukcje wagi auta. I dobrze - jak jest wiecej "gadzetow" - to jest wiecej do zepsucia sie hehe.
Wyrwalem go w bardzo dobrej cenie, wrecz rewelacyjnej biora pod uwage jak stoja cenowo 3L. Jednak cos za cos....

Auto rok po wyprodukowaniu mialo jakis tam wypadek - nie bylo to nic groznego, ale wywalilo poduszki. Naprawiono go w niemcowni, ale nie wlozono juz nowych poduszek (pozostaloscia jest slad sklejonej tapicerki pasazera z przodu). Spasowany jest ok, na oryginalnych czesciach.

Co mnie cieszy najbardziej, skrzynia dziala miodzio - i Tiptronic i automat. Silnik pracuje rowniutenko, odpala na dotyk, tyb ECO - jest po prostu cudowny.Nic nie puka, nie stuka, zawieszenie zestrojone jest dosyc sztywno.

Co do ogolnego utrzymiania - tragedii nie ma, ale cieszyc sie tez nie ma z czego. Autem jezdzila kobitka - nic w nim nie robila - samochod myty na myjkach i trzymany pod blokiem wyplowial i stal sie szorstki w dotyku. Tylni zderzak kwalifikuje sie do lakierowania. Srodek wymaga obszycia deski rozdzielczej, zeby ukryc wybuch poduszki. Takie pierdoly typu oba migacze z przodu do wymiany, bo jeden zbity, nowe lampy przod tez by musialy wleciec, bo mocowania lamp sa polamane i lampy sa krzywo wpasowane. Ogolnie rzecz ujmujac auto potrzebuje troskliwej kochajacej reki, ktora go wypiesci i bedzie szanowac :)

Zaraz po zakupie auto poszlo do znajomego warsztatu na wymiane tego, co po kupnie konieczne, czyli komplet paskow, rozrzad z rolkami, filtry, oleje i plyny. Uszczelki i zlaczki, ktore moglyby spowodowac wycieki oleju. Przy okazji wyciagnieto skrzynie i jeszcze raz uszczelniono jej polaczenie z silnikiem. Przeglad przeszlo cale zawieszenie i wymieniono gumy na polosiach, wahaczach, drazki sterownicze. Technicznie jest juz igla :D

Wizualnie jest jak widac na zdjeciach. Lakier jest akrylowy. W tej chwili dosc intesywnie zbieram, zeby auto przelakierowac jeszce raz po calosci, ale tylko z zewnatrz. Rowniez na niebiesko, ale ciutke ciemniejszy tak o jeden ton, tak zeby to wspolgralo z oryginalnym lakierem, ktory widac we wnetrzu auta.

Przyjda rowniez felgi, mysle o wzorze OZ 35 Anniversary - 6.5x15 - nie mam wspomagania, wiec zadnych 8 czy 9 calowych kol nie wloze, bo bym musial inwestowac w silke zeby kierownica ukrecic. Chociaz ladny rant nie jest zly ;) Opony jakie do tego doloze to Nankangi 165/50.

Oczywiscie przyjdzie czas na obnizenie - skromne -40. O ile w ogole znajde do 3L jakies sprezyny/kit no_coment

Z racji tego ze do aut sie bardzo przywiazuje, a Lupo przynajmniej potrzymam dobrych pare latek, bardzo bym widzial w srodku skore...mysle ze warto zainwestowac. Z czasem sie i o tym pomysli :-D

Milego ogladania zdjec i mam nadzieje, ze sie Wam podoba

Image Image Image Image Image

Image Image Image Image Image Image

Ostatnio edytowany przez Strabek Sob 21 Cze, 2008, edytowano w sumie 6 razy

Temat postu:
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: audi a4 b5
Poczytaj najpierw ten temat bo polecą ostre słowa :D
viewtopic.php?t=27034

A co do samego autka to ładnie się prezentuje na fotkach,no ale oczywiście na żywo trzeba zobaczyć ;) Na pewno bardzo ekonomiczne i tego nawet ja zazdroszczę :) A co do lakierowania to może starczy dobra polerka? Z tego co napisałęś to czeka Cię jeszcze dużo pracy,powodzenia :ok:

Temat postu:
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Polerka nie wystarczy o to wlasnie chodzi...poprzednia wlasicicielka nie zwracala na nic uwagi i pelno rys i bledow jest - lakier wymaga odnowy, szczegolnie oba zderzaki.
Co do widoku na zywca szykuje sie teraz jakis spot w P-niu - bede tam napewno :D
Ekonomicznosc mnie po prostu zwalila z fotela, naprawde - golf II sie chowa przy tym :)

Temat postu:
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 7698529
Auto: Fabia NJ MC MY17
Klan Lupiarzy się widzę rozrasta ;) Bdb model, dobre plany oby tak dalej ook

PS. Chłopie Ty nie mieszkasz gdzieś na Junikowie bo tak coś tereny znajomo mi wyglądają ;)

PozdróVWki ;)

2007: IST Jarocin-Kotlin, 4.Cult-Style Saisonauftakt, 12.Internationales VW Blasen - EuroSpeedway Lausitz
2008: 5.Cult-Style Saisonauftakt
2009: 2.Wolfsgruppe VAG Event
2010: 7.Cult-Style Saisonauftakt
 Profil    7698529

Temat postu:
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Cytuj:
Chłopie Ty nie mieszkasz gdzieś na Junikowie bo tak coś tereny znajomo mi wyglądają

Pudlo hehe :D Poznan - Ogrody

Temat postu:
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Lupo to ogolnie ladne autko, najwazniejsze ze jest ekonomiczny, daj jakas fajna felge z rancikiem i bedzie miodzio :D

Temat postu:
VW Zone member
VW Zone member
Awatar użytkownika

spoko jak na poczatek :)... mam nadzieje ze nie pojdziesz w takim kierunku jak z mk2 - jesli to Twoje w avatarze, to dostaniesz krzeselkiem jesli lupiszona wzbogacisz o szpojlery.

Temat postu:
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Auto: Golf I GTI 1.8 8V,Golf I Cabrio ,Bora V5
loniek napisał(a):
spoko jak na poczatek :)... mam nadzieje ze nie pojdziesz w takim kierunku jak z mk2 - jesli to Twoje w avatarze, to dostaniesz krzeselkiem jesli lupiszona wzbogacisz o szpojlery.

I pasy z VIPER-a :D

Temat postu:
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Nie nie :) Nie musicie sie obawiac :)

Tak bylo dawno, mialem inny gust i troche za mocno poszalalem :/

Teraz bedzie schludnie, spokojnie, ogolnie dojrzalej :D

Mam dobry przyklad na tym forum jak sie robi ladne auta jamajama

Temat postu:
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 2176296
Auto: Golf VI Składak Style
Widze ze na forum pojawił sie mój sobowtór :D sprzed 2 lat :D
Cóz mam napisac, auto piękne i w najlepszym kolorze.
Coś mniej optymistycznego to znalazłem w ELSAWIN informację, że modele z numerami nadwozia
WVW ZZZ 6E Z XW 000 001 do WVW ZZZ 6E Z XW 051 159
WVW ZZZ 6E Z YW 000 001 do WVW ZZZ 6E Z YW 007 952
WVW ZZZ 6E Z 1W 000 001 do WVW ZZZ 6E Z 1W 004 768
wymagają wymiany oprogramowania skrzyni biegów, jeśli taka wymiana była robiona, powinna znajdować się naklejka informująca w bagażniku po lewej stronie koła zapasowego z oznaczeniem 34C5, a egzemplarze z numerami nadwozia:
WVW ZZZ 6E Z YW 000 001 do WVW ZZZ 6E Z YW 004 002
wymagają naprawy przewodu od pompy vacum, podobnie jak wyżej powinna być naklejka o oznaczeniu 47h2
Ja juz przechodziłem ten problem, ogólnie w salonach VW nie moga sobie poradzić z tym problemem, jedynie serwis gdzies w Opolu daje rade, ale w Przeźmierowie jest firma która zna na wylot takie auta, więc jak by co to dam namiary.
Koszt poprawienia oprogramowania nie będzie mały, ja płaciłem z mała naprawa skrzynie + oprogramowanie 2500 zł :/

Do optymistycznych wiadomości to spalanie naprawde jest na poziomie od 3 do 5 litrów :D
Jak byś chciał montowac dodatkowe głosniki na tył to z tyłu za boczkami sa fabryczne otwory montażowe na 160mm plus tweetery ;)

Jak by co to wal do mnie na PW, teraz nie jestem osamotniony z Lupem na forum ;)

Jetta A5 USA On AIR

Mój były Lupiszon na poduchach -->Lupo

"rozgniatam białe larwy kompleksów butem samozaparcia, pracy i myślenia nad sobą"

Pozdrawiam
Piotr
 Profil    2176296

Temat postu:
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Faktycznie malo optymistyczne koszta :/

Ale optymistyczne jest to ze moja wersja numeru nadwozia to WVW ZZZ 6E Z 1W 008505

wiec z tego wynika ze mam juz naprawione :D

Glosnikow w tyl montowac nie bede, bo to psuje scene muzyczna. Na przyszlosc mam plan zalozyc system separowany na przod PowerBass ES-6C czyli tweetery zwrotnice i woofery 16.5 cm plus wzmacniacz jakies 4 kanalowy do napedzenia tego razem z jakims malutkim 20 cm subwooferem w bagazniku. Ale to jest przyszlosc.

No juz wiem ze spalanie faktycznie sie zamyka w 3 - 5 litrow :D Jezdze na krotkich dystansach i poki co bez ECO, bo chce nauczyc sie samochodu i pali mi okolo 4.7
Natomiast widze na tej kontrolce spalania chwilowego, ze jak odpowiednio sie cisnie gaz, to faktycznie mozna utrzymac te 2.5 - 3 litry jamajama

Rowniez sie ciesze, ze nie zostalem z ta 3L sam na forum :)
Musimy sie kiedys na spocie ustawic razem - faktycznie blizniaki :P

Temat postu:
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Strabek napisał(a):
Musimy sie kiedys na spocie ustawic razem - faktycznie blizniaki :P

Myśle ze w niedziele pod M1 sie spotkamy. Musze oblookac czego mi brakuje :D

Jetta A5 USA On AIR

"rozgniatam białe larwy kompleksów butem samozaparcia, pracy i myślenia nad sobą"

Pozdrawiam
Piotr
 Profil    2176296

Temat postu:
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Ty uwazaj jak pojdziesz do Maca na kawe, bo ja wrocisz mozesz nie miec zaslepki zderzeka przedniego hahaaha :D
to w takim razie do zobaczenia i pozdrawiam :)

Temat postu:
PostWysłany: Pią 04 Kwi, 2008 
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Tutaj jest lupo na takich felgach jak planujesz
Image
i to w dodatku do wygrania na vwmani :D

Jetta A5 USA On AIR

Pozdrawiam
Piotr
 Profil    2176296

Temat postu:
PostWysłany: Sob 05 Kwi, 2008 
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

Auto: mk1 Cabrio 1.820VT, mk5 .:R32, T4 Multivan 2.5TDI++ do lawety :)
Strabek napisał(a):
Naprawiono go w niemcowni

A moze Danii ? Bo ta naklejka na klapie to mowi o tym ze autko to Duńczyk :P

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 4 [ 47 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości