Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [al vw] 1.9 td nierówna praca i szarpanie silnika
PostWysłany: Wto 30 Lis, 2010 
VW User
VW User

Gadu-Gadu: 0
Auto: mk3 1.9 TD
Witam, z nastaniem mrozów pojawił mi się problem z silnikiem, mianowicie taki, że jak jest rozgrzany to pracuje nierównomiernie i szarpie co jakiś czas, zjawisko podobne przy zimnym rozruchu silnika. Co może być przyczyna tego zjawiska? Woda z filtra paliwa spuszczona, nie ma pęcherzy z powietrzem w przewodach, zła jakość paliwa raczej też nie bo tankuje zawsze na tej samej stacji i nigdy problemów nie było chociaż nam nadzieje że to przez paliwo. Silnik na wyższych obrotach pracuje równomiernie, czyli mogło by to świadczyć o problemach dawki na biegu jałowym albo o niewłaściwym kącie wtrysku? Dodam też że jakoś dużo mi pali bo z jakieś 7,3 do 8 litrów. Jak myślicie gdzie leży problem.
Pozdrawiam :ok:

Temat postu: Re: [al vw] 1.9 td nierówna praca i szarpanie silnika
PostWysłany: Wto 30 Lis, 2010 
VW Zone Master
VW Zone Master

Auto: mk1 cabrio 16v turbo; Audi A4 B7 1,9Tdi Air Ride
Według mnie to problem leży w wtryskach jeden z nich się zawiesza lub leje może to być też pompa słaba któraś sekcja

PostWysłany: Śro 01 Gru, 2010 
VW Zone Papla
VW Zone Papla
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 7688332
Auto: Fiat 126p x2, Opel Kadett 3d, VW Golf Mk1 3d, VW Golf Mk3 3d, Audi A3 3d, VW Bora kombi, VW Passat B4 x2 kombi, VW Passat B5 kombi, VW Sharan Mk2, VW Passat B6 sedan
sprawdź też płytkę elektroniczną na pompie paliwa, która reguluje dawkę. taki prostokąt przykręcony, na 4 śruby imbusowe, na czole pompy, jak staniesz przed autem. dość często ten pierdół szlak trafia.
koszt wymiany ok 300-350zł, bynajmniej ja tyle płaciłem razem z wymianą wnętrzności pompy paliwa (czyt.regeneracja) :)

Profil    7688332

PostWysłany: Śro 01 Gru, 2010 
VW User
VW User

Auto: mk3 1.9 TD
Dzięki Panowie za odpowiedzi, byłem dziś u mechanika i prawdopodobnie przyczyną jest wieszający się wtryskiwacz jak stwierdził mk1turbo, w najbliższym czasie sprawdzę wtryskiwacze i płytke o której pisze ector :ok:

Dziś byłem u mechanika kąt ustawiony od nowa i wszystko śmiga jak trzeba, auto ma teraz niezłego kopa, no i mam nadzieje że będzie palił mniej. Wtryski jak się okazało są ok. Pozdrawiam :ok:

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 4 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości