Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [golf mk4] Synchronizator skrzyni biegów
PostWysłany: Pon 09 Sie, 2010 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Gadu-Gadu: 0
Auto: Obecnie brak
Problem tkwi dokładniej w biegu 2. Przy zmianie biegu z 1 na 2 po ostrzejszym ruszeniu i zmianie biegu w okolicach 3 tys+ obrotów jest zgrzyt jak bym dobrze sprzęgła nie wcisnął.
Owy odgłos dochodzi tylko i wyłącznie wrzucając bieg 2. Wykluczam na miejscu zużycie sprzęgła gdyż po prostu czuć ze jest jeszcze dobre. Szukałem tematu o podobnym wątku ale nie było.

Założyłem ten temat bo wg mnie synchronizator już siada no i trzeba by było nowy bądź kupno drugiej skrzyni na części. Mam u siebie silnik 1.8 T i wiadomo ze jest tam skrzynia 5-cio biegowa.
Moje zapytanie jest takie (jak i chęci :D) jaka skrzynie mógłbym do siebie wpasować aby pasowała? Chodzi mi tu o skrzynie 6-cio biegową. Wiem ze z wymiana skrzynie wiążą się kolejne koszta (takie jak przeguby miedzy innymi). Dlatego chciałbym się dowiedzieć od jakiego auta mogla by podejść do tego silnika. Silnik o oznaczeniu AGU jeżeli to ma jakiś wpływ.

Dzięki z góry.

Temat postu: Re: [golf mk4] Synchronizator skrzyni biegów
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 8234490
Auto: mk2 tdi++, quattro
w golfach mk4 byly zakladane skrzynie 6 biegowe i z takiego auta najlepiej szukac (ewentualnie leon, A3) tylko najlepiej szukac skrzyni tez z GTI ale z wersj V5 AGZ 150ps bo bedzie miala w miare odpowiednio dobrane przelozenia bo np skrzynie od diesla moga sie okazac za dlugie i auto bedie moglo sie mulic na wyzszych biegach

Profil    8234490

vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Czyli ogolnie skrzynia p&p z 2.3 silnika powinna podejsc?
Ogolnie co do diesli to wlasni slyszalem ze tam moze byc problem - bo sa krotsze biegi itp :/
Jakie ogolnie jeszcze silniki benzynowe mialy 6-biegowa skrzynie? Sprawdzajac szukajac nie wiele tego jest

PostWysłany: Wto 10 Sie, 2010 
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 8234490
Auto: mk2 tdi++, quattro
zalozenie skrzyni to p&p ale jak wczesniej mowiles trzeba do tego osprzet od 6 biegowki a skrzynie od diesla maja troszke dlozsze przelozenia ze wzgledu na nizsze obroty maksymalne silnika i moze sie pojawic problem z przyspieszeniem na wyzszych biegach. a skrzynie 6 biegowe byly zakladane w GTI 1.8T 150 i 180 ps 2.3 V5 150 i 170 PS w 2.8 VR6 (ale to juz 4motion) no i w wielu dieslach

Profil    8234490

PostWysłany: Śro 11 Sie, 2010 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Z tego co widzialem to sie nie spotkalem z 1.8T i skrzynia 6-cio biegowa.
Ogolnie duzo szukalem i sprawdzalem to nie ma z taka skrzynia (badz ja nie umiem znalesc).
Co do VR6 to z tego co mi wiadomo skrzynia juz moze nie pasowac przeciesz? Co do silnika 2.3 kolega wyzej pisal to samo i znalazlem jedna taka skrzynie i wlasnie 6. Ale to byl jeden rodzynek :/

A odnosnie skrzynie od diesla to mi sie wydaje ze to temat zamkniety, bo jak benzyna to nie diesel :ała: i ogolnie jak pisalem to temat tyczy sie wlasnie MK4...

PostWysłany: Czw 12 Sie, 2010 
VW Maniak
VW Maniak

Gadu-Gadu: 9453175
Tlen: evolution1980
Piotrus!
szukaj skrzyni od r4 silnikow, co do 1,8 t i 6b slabo szukales lub wogole kazda 180 i 225 ps ma taka skrzynie, co do skrzyn z diesla montujesz krotkie z jakiegos pd i jest ok. nie zapomnij o wymianie sprzegla kompletnego z kolem zamachowym bo jest inne. mam mocne zestawy kol jednomasowych pod 6 biegowa skrzynie( wal na priv jak co)

na marginesie dlaczego nie wymienisz synchronizatora???

Chiptuning aut niemieckich benzynowych i diesel
specjalizacja w strojeniu silnikow uturbionych na seryjnych ecu (takze konwersje MAF<->MAP)
dwa programy sterujace wybierane przelacznikiem z kabiny
 Profil    9453175 evolution1980

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 6 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości