Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 5 [ 61 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: [mk3 GTI 20 Jahre 16V] by becior (wypadek - str.3)
PostWysłany: Śro 14 Lip, 2010 
VW Zone Master
VW Zone Master

Gadu-Gadu: 0
Auto: Audi A3 8L
MODEL: VW Golf III 20 Jahre GTI 16V
SILNIK: 2.0 16V oznaczenie ABF
MOC: prawdopodobnie seryjna 150km
MODY POD MASKA: „polerowany” dolot rura 3''; stożek Simota; filtry na odmy Simota; przepustnica oraz kolektor dolotowy spolerowane; nowe sprzęgło Sachs (bajka!); układ wydechowy 2,5'' z nierdzewki, 2 tłumiki przelotowe, w tym końcowy Supersprint (głośny jak ch*)
ZAWIESZENIE: gwint KW variant1
UKŁAD HAMULCOWY: tarcze przód 288mm Zimmerman Sport i klocki EBC Green Stuff, tył tarcze ATE i klocki ATE
KOLA: BBS RS 774 16/7J oraz opony Toyo Proxes T1-R 215/40/16, na razie będą Porsche C2/D90 16/7,8J na adapterach stalowych 20mm by Moment oraz opony Dunlop Sport SP 9000 195/40/16
NADWOZIE: kolor Schwarz LO4I; pakiet 20 Jahre; lampy Hella Projektor Black oraz Hella HBM
WNĘTRZE: pakiet 20 Jahre + czerwone Recaro GTI; klimatyzacja (działa); elektryczne szyby, szyberdach oraz lusterka (wszystko działa); kieszenie materiałowe z lampkami; chromowane klamki; regulacja kierownicy; MFA; short shifter BSK TECH
AUDIO: seria DSP na razie (8 głośników + sub lekko zmodyfikowany)

ZMIANY PRZEPROWADZONE: (przeze mnie) "mody" \:D/
- zmiana foteli z seryjnych 20 Jahre na Recaro czerwone, z zagłówkami z tyłu;
- wywalenie naklejek po poprzednich właścicielach;
- podkręcenie gwintu lekko w górę;
- spawanie wydechu (był nieszczelny o czym poprzedni właściciel jakoś nie wiedział nie wiem czemu);
- demontaż podłokietnika Kamei (dla mnie zupełnie zbędny);
- pojemnik na aku z mk5 kupiony w getem;
- zmiana grilla na seryjny GTI ze znaczkiem w tym samym kolorze co auto;
- nowy znaczek 16V w grill (poprzedni był zamontowany na druciki);
- zmiana anteny radiowej na seryjną, była jakaś śmieszna z chromowymi wstawkami;
- zmiana stożka z K&N na Simotę, poprzedni stożek nie za bardzo się wpasowywał, średnica montażu za mała w stosunku do dolotu;
- torba kosmetyków Meguiars'a w bagażniku;
- zakup adapterów z 5x100 na 5x112/5x130 oraz montaż na nich kółek Porsche;
…cdn.

PLANY (modyfikacja 29.07.2010):
- kolektor wydechowy TA Technics 4-2-1 (jeżeli trzeba będzie się go poprawi, na droższy kaski nie będzie), modyfikacja dolotu w celu zwiększenia dopływu zimnego powietrza; być może wałki 276/276 i regulowane kółko, remap silnika; kable zapłonowe Magnecor-a; ogarnięcie komory silnika, żeby było ładnie;
- czerwona rozpórka kielichów na przód i być może tył;
- częściowe wygłuszenie auta oraz montaż zestawu CA, czym zajmie się mój znajomy ekspekt od tego;
- jakaś niespotykana za często felga lub na odwrót, czyli spotykana często;
- malowanie przednich błotników oraz klapy; ogarnięcie progów lub robienie całej blacharki - chciałbym;
- czarne elementy do środka (plastiki, lampka, słoneczniki, podsufitka) - pierdoły, ale to fajnie wygląda;
- wymiana niektórych zmęczonych elementów na nowe z ASO;
- dbanie o stronę mechaniczną i kąpanie w Meguiars’ach.

OPIS, czyli jak do tego doszło:
W końcu po 3 letnim użytkowaniu popularnej „trójki” z silnikiem 1.6 przyszła pora na zakup czegoś bardziej charakterystycznego, z mocniejszym motorem i lepszym wyposażeniem. Ogólnie na dłużej. Przez bardzo długi czas byłem strasznie chory na MK2 G60, jednak końcowo wybrałem to auto z uwagi na m.in. lepsze walory użytkowe. Jak na razie jestem bardzo zadowolony. Ponieważ jednak 20J jest trochę wśród maniaków VW w PL, będę starał się wprowadzić kilka modyfikacji wyróżniających moje auto od innych. Ogólnie golf znany, byłe auto „imp-a” i „grzesbidza”. Nawet zadbane i dosyć dofinansowane. Auto wygodne, szybkie i dobrze wyposażone. Fajnie się jeździ. Po zakupie zdecydowałem się podnieść lekko auto, ponieważ ciężko było mi wjechać pod dom, nie mówiąc o częstym napier* wachaczem, podczas jazdy po nierównościach. A taka naprawdę wolna jazda mnie nie interesuje, nie mówiąc o pojechaniu w kierunku Trójmiasta, co było prawdziwą mordęgą.

Zdjęcia z ogłoszenia na otomoto:

Image
Image

Image Image Image

Foto poprzedniego właściciela - OldschoolSuicide Mrówki 2010

Image Image

24.06.2010
Po przylocie do domu, wróciliśmy ok. 24 w nocy 23.06, trasa taka sobie z Wilczyna niedaleko Konina. W trasie polatane na cargo, auto szło bardzo ładnie. Foty takie sobie i auto po trasie, więc niezbyt ogarnięte.

Image Image Image Image Image

Parę fotek autka z sobotniego spotkania pod monstergarage GMB :p

ImageImageImage ImageImage

Zakupiono kosmetyki i adaptery do felg na dwa rozstawy z centrowaniem na 57,1mm :)
Image

26.07.2010 - Parę szybkich fotek po wyjeździe z myjki, pogoda nie zachęcała do większego picowania auta... Kółka założone.
Image
Image
Image

Jeszcze jedna fotka po prostym retuszu - ta mi się bardzo podoba pfu
Image

Więcej wkrótce. Pozdro :D

Ostatnio edytowany przez becior Nie 01 Sie, 2010, edytowano w sumie 12 razy

Temat postu: Re: [MK3 GTI 20 Jahre 16V] by becior
VW Zone Papla
VW Zone Papla
Awatar użytkownika

Auto: in progress
no prosze ;) fajnie ze autko zostało na forum ;) Powodzenia

2012: ...

VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

Auto: Skoda Citigo
Bardzo dobre Jahre.. :ok: Jak jeszcze dopieścisz szczegóły, dasz dobre koło, będzie ryło beret auto.. ;) Tym bardzie że już bardzo ciężko o dobre 20 Jahre...

VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

Auto: Karmann Giha'70 & Passat B7 Variant 2.0 TDI
dima1 napisał(a):
Tym bardzie że już bardzo ciężko o dobre 20 Jahre...

No właśnie...A tu na "wstępie" zostało ogołocone z siedzeń charakterystycznych dla tej wersji... :lipa:

VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Auto: A6 C5 V6 & MK2 @ VR6 & MK4 TDI+, Corrado @ 1.8T, MK4 V5, B5FL V6
norus napisał(a):
dima1 napisał(a):
Tym bardzie że już bardzo ciężko o dobre 20 Jahre...

No właśnie...A tu na "wstępie" zostało ogołocone z siedzeń charakterystycznych dla tej wersji... :lipa:

I jeszcze podwyższone zawieszenie :P

VW Zone Master
VW Zone Master

norus
Tak jak piszesz, mało tego te fotele już sprzedane. Nie mam zamiaru się schizować tak jak Ty. Recaro są dużo wygodniejsze, a siedzenia z Jahre zawsze można kupić i wsadzić z powrotem, co by się nie schizować :]

rolek
Kolejny... gleba jest, tylko trochę mniejsza. To nie jest auto jeżdżone w sobote lub niedziele, ale używane codziennie, przy tym dbane. Nie mam zamiaru jechać np. do Gdańska z sercem w gardle 30km/h wypatrując kolejnych garbów, dla mnie głupota. Tyle w temacie.

Peace :)

VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 10650090
Auto: Golf mk4 1.8 20vT
Ładne Jahre becior
Jestem tego samego zdania, trzeba dostosować glebe do własnych potrzeb, każdy chciałby jak najniżej ale czasami po prostu sie nie da, mam ten sam problem tyle że u mnie osłona pod silnikem jest bardzo nisko i szuram jak zejde za nisko, przez to użytkowanie auta staje sie uciążliwe i nie ma fun'u. pozdro

VW Zone Papla
VW Zone Papla
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 7688332
Auto: Fiat 126p x2, Opel Kadett 3d, VW Golf Mk1 3d, VW Golf Mk3 3d, Audi A3 3d, VW Bora kombi, VW Passat B4 x2 kombi, VW Passat B5 kombi, VW Sharan Mk2, VW Passat B6 sedan
becior napisał(a):
Po zakupie zdecydowałem się podnieść lekko auto, ponieważ ciężko było mi wjechać pod dom, nie mówiąc o częstym napier* wachaczem, podczas jazdy w koleinach w Malborku. A taka naprawdę wolna jazda po mieście mnie nie interesuje, nie mówiąc o pojechaniu w kierunku Trójmiasta, co było prawdziwą mordęgą.

rozbawiłeś mnie :) byłem tam nie raz, nie dwa..ale jak Ty jeździsz w koleinach, to spoko ;)
A w mieście podobno jest ograniczenie do 50km/h. I którędy do 3M nie dojedziesz?
No i pozbyć się siedzeń?! Dlaczego? Poczytaj temat Morisa, jak zrobił swoje siedzenia, materiał został, a też ma recaro i na dodatek z mk4 :)
Golfik ładny, nawet bardzo..trzymam kciuki za realizację planów. :ok:

Profil    7688332

VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

Auto: Karmann Giha'70 & Passat B7 Variant 2.0 TDI
becior napisał(a):
Nie mam zamiaru się schizować tak jak Ty

Schize to może masz TY!!! Możesz także wedle mnie mieć jeszcze szereg bliżej nie znanych mi chorób. Natomiast jeśli robisz takie rzeczy z XX to równie dobrze mogłeś kupić zwykłe 1.8... no_coment I doposażać je sobie w graty nawet z Pheatona...

Zaraz mi odpiszesz że: "...ale Kevin...". Tak Kevinowi powiedziałem to samo ale to jego auto , tak jak to jest twoje... A z racji tego, że jest to forum to wyrażając swoje zdanie uważam, że pomimo iż RECARO lepiej trzymają to dla mnie zmiana głównego "motywu" czyli siedzeń w XX Jahre to poprostu chu**ia, no chyba ,że obszyjesz je z powrotem w orginalną kratę...

No i poza tym zmiany pozytywne na plus tylko dlaczego gwint podniesiony... :(

VW Zone Papla
VW Zone Papla
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 3175678
Auto: MK II
becior napisał(a):
Po zakupie zdecydowałem się podnieść lekko auto, ponieważ ciężko było mi wjechać pod dom, nie mówiąc o częstym napier* wachaczem, podczas jazdy w koleinach w Malborku. A taka naprawdę wolna jazda po mieście mnie nie interesuje, nie mówiąc o pojechaniu w kierunku Trójmiasta, co było prawdziwą mordęgą.

Spróbuj pojechać na koleinach to będzie łatwiej niee , sory ale tak jak ector zostałem rozwalony tym tekstem, a i jeśli chodzi o dojazd do trójmiasta to przez 2 lata śmigałem trase Inowrocław- Gdynia na skręconym na maxa gwincie i nie było tragedii, może dlatego ze jechałem na koleinach niee
Ogólnie to nie ma co ogałacać tej wersji, a jak twierdzisz ze tak łatwo dostaniesz fotele od 20 jahre w dobrym stanie to się chyba troche mylisz, ale twoje auto, ja w każdym razie życze powodzenia i szerokiej i równej drogi bez kolein hehe pozdro

OldschoolSUICIDE party 2010
OldschoolSUICIDE party 2011

BrownSugar by MarasRetro
 Profil    3175678

Temat postu: Re: [mk3 GTI 20 Jahre 16V] by becior
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 9308111
Auto: JETTA V GLI TFSI
powiem szczerze jestem zaskoczony nowym zakupem :O ciekawe co tam wymodzisz bo Grześ zrobił bardzo dobrą prace nie popsuj go :) Powodzenia !!

Profil    9308111

VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 4148695
Auto: GTI XX Jahre
To i ja sie dolacze bo autko przykuwalo wzrok moj na allegro dluzszy czas. Potwierdze polowicznie poglady kolegow przedmowcow. Co do gleby to owszem kazdy powinien dostosowac autko do wlasnych potrzeb tym bardziej jesli uzytkuje je na codzien. I ja stanalem przed tym samym problemem, tarlem o wszystko na drodze i nie bylo poprostu frajdy z jazdy. Nie mowie zeby z auta robic "bociana" ale mozna znalezc zloty srodek zeby bylo ladnie i praktycznie zarazem.
Co do kol to bym zostawil ori bo to jakby symbol wersji i w zadnej innej trojce fabrycznie montowane nie byly. To samo tyczy sie siedzen. Jesli przerabiac lub zmieniac na recarusy to tylko z zachowaniem ori poszycia:)

Mimo wszystko zycze zeby autko dawalo sporo radochy i zeby byla kontynuacja na poziomie poprzedniego wlasciciela :) bo Gofer piekny!!!

jamajama jamajama jamajama jamajama jamajama jamajama

VW Zone Master
VW Zone Master

Panowie spokojnie. Trochę źle w słowa ubrałem to, oczywiście jeździłem nie w koleinach, ale czasami jadąc na koleinach natrafia się na inną nierówność i piz* Nie jestem idiotą. Kwestia gleby to indywidualna sprawa każdego kierowcy. Jeden woli nisko, inny maksymalnie nisko, itd. Marudzenie na ten temat jest zupełnie bez sensu.

norus
Chillout man :o Nie wiem co tam masz na myśli mówiąc o Kevinie. To Jahre nie będzie przerabiane na custom spokojnie, poza tym, że po roku śmigania w Recaro polubiłem te fotele. Ewentualnie coś się pomyśli, na razie jest mi dobrze.

ector
Do Trójmiasta dla mnie jest tragedia, chyba, że trasą nr7. No ale jak ktoś lubi się mordować z kostką na trasie na Tczew to spoko, bo ja nie :]

Sonic_bartek
Widziałem to auto już wcześniej na allegro, jak było wystawione za większe pieniądze. Fajny egzemplarz mi się wydawał i jestem zadowolony. Co z nim zrobię? No coś na pewno zrobię, po to go kupiłem ;)

Ostatnio edytowany przez becior, Śro 14 Lip, 2010, edytowano w sumie 1 raz

VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 16121350
Auto: Passat b5 fl
fajna 3rujca 16V GTI 20J no nie powiem egzemplarz fajniutki co do gleby to się zgodzę i czekam na postęp prac :ok: :P

PostWysłany: Czw 15 Lip, 2010 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 5392380
jest co przy nim robic
powodzenia niech padaka sie sprawuje
:)

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 5 [ 61 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 85 gości