Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 2 [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: [Bora] Felgi 9,5 cala z przodu.
PostWysłany: Czw 21 Sty, 2010 
VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 10650090
Auto: Golf mk4 1.8 20vT
Witam
Czy zakładał już ktoś felgi 9,5 cala na przodzie w Golfie IV/Borze???
Niestety po za zakupie felg które mają oznaczenie 8,5J/18 et 59 okazało się że fele miały wymieniany rant na szerszy i teraz mają 9,5 cala więc et wynosi 34. :smutny:
Niestety zmiana rantu na węższy nie wchodzi w rachubę ponieważ auto ma Haldexa z tyłu i wszystkie koła muszą mieć takie same wymiary.
Dodatkowo fele maja rozstaw śrub 5x112 i będę musiał zastosować najcieńszy z możliwych adapter.
Wiem że to już bardzo szeroka felga na przednią oś dlatego prosiłbym o radę czy powinienem je zakładać czy raczej nie??

Liczę na wasze rady.
Dzięki i pozdro

Temat postu: Re: [Bora] Felgi 9,5 cala z przodu.
VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: Karmann Giha'70 & Passat B7 Variant 2.0 TDI
Powiem tak...Jeśli użytkujesz auto na co dzień to osobiście odradzam założenie tak szerokich felg... Mi przy 8" i oponie 225/40/18 i ET 35 koło się zgrywa z nadkolem... Po drugie przy tak szerokim kole nie potrzebnie obciążasz przeguby i pompę wspomagania... Jeśli ma to być auto do lansu no to spoko, jeśli do jazdy dziennej to bym odpuścił...

VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

Auto: A8, V8, S6, T4
woodysligo napisał(a):
Witam
Czy zakładał już ktoś felgi 9,5 cala na przodzie w Golfie IV/Borze???
Niestety po za zakupie felg które mają oznaczenie 8,5J/18 et 59 okazało się że fele miały wymieniany rant na szerszy i teraz mają 9,5 cala więc et wynosi 34. :smutny:
Niestety zmiana rantu na węższy nie wchodzi w rachubę ponieważ auto ma Haldexa z tyłu i wszystkie koła muszą mieć takie same wymiary.
Dodatkowo fele maja rozstaw śrub 5x112 i będę musiał zastosować najcieńszy z możliwych adapter.
Wiem że to już bardzo szeroka felga na przednią oś dlatego prosiłbym o radę czy powinienem je zakładać czy raczej nie??

Liczę na wasze rady.
Dzięki i pozdro

ja sie za bardzo nie znam ale piszesz że felga przed zmianą rantu miała 8,5 et 59 a po zmianie ma 9,5 et 34. podejżewam że pomysł wziąl sie z 59 - 25 mm (1 cal) = 34 co jest totalną bzdurą. 59 - (połowa dołożonej szerokości rantu zewnętrznego czyli) ok 12 mm (parametr et nigdy nie jest precyzyjnie podany (policzony) podobnie jak szerokosc felg (z reguły +/- 2 mm) co daje et 47. To powoduje znaczną różnicę.

jako rozwiązanie zagadki podejrzewam że chodzi o rh zw3. Druga sprawa co ma haldex z taką samą szerokością felgi ?? musisz mieć zachowany odwód zewnętrzny taki sam (najprościej jest to osiągnąć mając takie same felgi z takimi samymi oponami w takim samym rozmiarze i przy takim samym zużyciu, stosując różne rozmiary felg i opon jerst to do osiągnięcia ale trzeba troche gimnastyki i przymiarek). to czy masz dystanse z przodu cieńsze czy z tyłu szersze jest mało istotne, obwód jest najwazniejszy. Gdyby to był torsen to jeszcze bym rozumiał obawe ale przy haldexie mysle że bez problemów jest to do ogarnięcia.

żaden post, ani odpowiedx na niego nie zastąpią przymiarki na auto.

VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

ja sie za bardzo nie znam ale piszesz że felga przed zmianą rantu miała 8,5 et 59 a po zmianie ma 9,5 et 34. podejżewam że pomysł wziąl sie z 59 - 25 mm (1 cal) = 34 co jest totalną bzdurą. 59 - (połowa dołożonej szerokości rantu zewnętrznego czyli) ok 12 mm (parametr et nigdy nie jest precyzyjnie podany (policzony) podobnie jak szerokosc felg (z reguły +/- 2 mm) co daje et 47. To powoduje znaczną różnicę.

jako rozwiązanie zagadki podejrzewam że chodzi o rh zw3. Druga sprawa co ma haldex z taką samą szerokością felgi ?? musisz mieć zachowany odwód zewnętrzny taki sam (najprościej jest to osiągnąć mając takie same felgi z takimi samymi oponami w takim samym rozmiarze i przy takim samym zużyciu, stosując różne rozmiary felg i opon jerst to do osiągnięcia ale trzeba troche gimnastyki i przymiarek). to czy masz dystanse z przodu cieńsze czy z tyłu szersze jest mało istotne, obwód jest najwazniejszy. Gdyby to był torsen to jeszcze bym rozumiał obawe ale przy haldexie mysle że bez problemów jest to do ogarnięcia.

żaden post, ani odpowiedx na niego nie zastąpią przymiarki na auto.[/quote]

Felgi to Artec Edition L i mają oznaczenie 8,5J/18 wybite na wewnętrznej stronie i et59. Wczoraj przymierzałem koła na samochodzie i okazało się że felgi po przyłożeniu do piasty są na równo z nadkolem więc coś mi to się nie zgadzało i postanowiłem zmierzyć ich szerokość calówką i okazało się niestety że mają 9,5 cala szerokości. To by znaczyło że rant był wymieniany na szerszy. Czyli wnioskując z twojej wypowiedzi mają teraz et 47 (9,5J/18 wszystkie cztery).
Można by było pokusić o wymianę rantów przednich na węższe np. o 1 cal (tył zostawić 9,5J) ale wtedy trzeba by było kombinować z rozmiarami opon żeby właśnie średnica wszystkich kół była taka sama. Sprawdzałem to na kalkulatorze do opon i nie da się tak idealnie dobrać opon żeby wszystkie cztery koła miały taka samą średnicę. Wolałbym mieć wszystkie identyczne żeby nie martwić się o ewentualną awarię 4Motion.
Minimalny adapter może mieć 17mm grubości więc tak czy siak koła będą wystawać.

VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 8234490
Auto: mk2 tdi++, quattro
a jak mierzyles szerokosc felgi ?? pamietaj ze szerokosc nie jest mierzona od zewnetrzych krawedzi rantow tylko wewnetrznych i szerokosc moze byc jak 8,5j

Profil    8234490

VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

woodysligo napisał(a):
Felgi to Artec Edition L i mają oznaczenie 8,5J/18 wybite na wewnętrznej stronie i et59. Wczoraj przymierzałem koła na samochodzie i okazało się że felgi po przyłożeniu do piasty są na równo z nadkolem więc coś mi to się nie zgadzało i postanowiłem zmierzyć ich szerokość calówką i okazało się niestety że mają 9,5 cala szerokości. To by znaczyło że rant był wymieniany na szerszy. Czyli wnioskując z twojej wypowiedzi mają teraz et 47 (9,5J/18 wszystkie cztery).
Można by było pokusić o wymianę rantów przednich na węższe np. o 1 cal (tył zostawić 9,5J) ale wtedy trzeba by było kombinować z rozmiarami opon żeby właśnie średnica wszystkich kół była taka sama. Sprawdzałem to na kalkulatorze do opon i nie da się tak idealnie dobrać opon żeby wszystkie cztery koła miały taka samą średnicę. Wolałbym mieć wszystkie identyczne żeby nie martwić się o ewentualną awarię 4Motion.
Minimalny adapter może mieć 17mm grubości więc tak czy siak koła będą wystawać.

ciekawe jaką wysokość podaje kalkulator dla opony mającej 7 mm bieżnika i dla takiej samej rozmiarowo mającej 5 mm?? pewnie nawet nie ma opcji zaznaczenia a na obwodzie róznica będzie już spora. podchodząc w ten sposób powinieneś jeździć cały czas na nowych oponach. bo przód zawsze zużyje ci sie bardziej niż tył.

ale skoro nie chcesz sie bawić w węższe ranty i dobieranie opon, a koło z adapterem będzie wystawało o grubość adaptera to tak naprawde sam rozwiązałeś sobie problem - POPROSTU SIE NIE DA !!!!

VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

turpik napisał(a):
a jak mierzyles szerokosc felgi ?? pamietaj ze szerokosc nie jest mierzona od zewnetrzych krawedzi rantow tylko wewnetrznych i szerokosc moze byc jak 8,5j

Zmierzyłem felgi ponownie tak jak podpowiedziałeś i od wewnetrznej krawędzi rantu do wewnętrznej bębna jest 8,5 cala :$
Jak to się mówi człowiek uczy się całe życie :hmm:
Wcześniejszy pomiar nie był zrobiony prawidłowo heh, przyznaje się :hmm:

Dzięki za pomoc pfu

VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

to teraz pojawia sie pytanie jakim cudem 8,5x18 et 59 jest na równi z nadkolem bez adaptera niee niee niee niee niee

pewnie przymierzyłeś felge bez opuszczania auta z lewarka.

VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 4912787
Auto: boratus i mk1 cabrio (koszyk)
Pszendza napisał(a):

też się za bardzo nie znam i tak na chłopski rozum ;) Czemu odejmujesz tylko 0.5 cala a nie cały , czyli 25mm , Jeżeli odejmujesz tylko 0,5 cala to bęben wtedy też trzeba wydłużyć o pól cala . Myślę ze jeżeli się dodaje ranty o np szerokości większej o 1 cal to ET zmniejsza się o 1cal czyli 25mm bo bęben przecież zostaje taki sam i w tym samym miejscu na piaście. Możecie to jakoś logicznie wytłumaczyć jak chłop chłopu :ok:

Volkswagen Klub Polska #822#
 Profil    4912787

VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

parametr et okresla odległość płaszczyzny przylegania piasty do środka symetrii felgi. jesli dołożysz 1 cal szerszy rant to środek felgi przesunie sie tylko o połowe tego co dołożyłeś.

masz powiedzmy bbs rs 7x15 et 25. jesli dołożysz rant o 1 cal szerszy uzyskasz 8x15 et ok 12 jeśli do 7x15 et 25 dołożysz 1 cal szerszy rant i 1 cal szerszy bęben wtedy środek felgi nie zmieni sie czy li et tez sie nie zmieni czyli uzyskasz 9x15 et 25.

PostWysłany: Pią 22 Sty, 2010 
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

Auto: ZZZC
z tego co wiem, to w haldexie moga byc rozne rozmiary felg np tak jak masz 8,5 i 9,5 ale z takimi samymi oponami, cos takiego wyczytalem kiedys na forum audi i ludzie pisali, ze nie ma zadnych problemow, ale proponuje zaglebic sie bardziej w ten temat, zeby nie popelnic jakiejs gafy :hmm: ;)

VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 4912787
Auto: boratus i mk1 cabrio (koszyk)
masz powiedzmy bbs rs 7x15 et 25. jesli dołożysz rant o 1 cal szerszy uzyskasz 8x15 et ok 12

ale chyba rant nie wyjdzie na zewnątrz 12 mm tylko 25mm bo przecież bęben zostaje ten sam. Zobacz założysz bbs rs do mk2 7x15 et 25 po jakimś czasie zmienisz tylko rant większy o 1 cal czyli 8x15 to chyba felga wyjdzie o ten rant na zewnątrz czyli 25mm i ET będzie 0 a nie 12 . Bo tak jak piszesz to bezsensu zmieniać same ranty i łudzić się ze et będzie idealne jak w rzeczywistości będzie mniejsze :hmm:

Jeszcze inaczej ;)
Mam przykładowo bbs rs 7x16 ET 40 na tyle w mk3 i sobie myślę założę sobie ranty większe o 1 cal wtedy ET zmieni mi się na 28 i będzie gitara , rozkręcam zakładam 1 cal więcej czyli mam 8j zakładam je do mk3 i co ZONK bo wystają mi o 12 mm czyli ET jest 15 a nie 28 i na glebie tre o nadkola :-D .

nie wiem ja sie nie znam ale z punktu widzenia zwykłego człowieka tak to wygląda i nie umiem sobie tego wytłumaczyć :o

Volkswagen Klub Polska #822#
 Profil    4912787

VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 3239572
Auto: Bora Sedan V6 oraz Bora Variant TDI ASZ+ Jetta mk II Coupe Bora Sedan TDi ATD
_asmo_ napisał(a):
z tego co wiem, to w haldexie moga byc rozne rozmiary felg np tak jak masz 8,5 i 9,5 ale z takimi samymi oponami, cos takiego wyczytalem kiedys na forum audi i ludzie pisali, ze nie ma zadnych problemow, ale proponuje zaglebic sie bardziej w ten temat, zeby nie popelnic jakiejs gafy :hmm: ;)

Kiedyś ząłożyłem temat dotyczący tego problemu, myśle że tutaj wszystkie kwestie zostały wyjaśnione ;) viewtopic.php?f=32&t=36931&start=0

VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 7614466
Auto: VW Polo 86c2f '90
Do końca tego nie rozumiem, ale właśnie ta sama opona na rożnych szerokościowych felgach ma zawsze ten sam obwód (czyli też średnicę). Opona naciągając się na feldze nie traci swojej grubości - profil to wartość stałą niezależna od szerokości felgi. Ktoś na forum dawał nawet fotki dowodzące temu, co napisałem.

EDIT: właśnie bros dał fotkę w temacie podanym przez bartola

VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

vwbartus napisał(a):
masz powiedzmy bbs rs 7x15 et 25. jesli dołożysz rant o 1 cal szerszy uzyskasz 8x15 et ok 12

ale chyba rant nie wyjdzie na zewnątrz 12 mm tylko 25mm bo przecież bęben zostaje ten sam. Zobacz założysz bbs rs do mk2 7x15 et 25 po jakimś czasie zmienisz tylko rant większy o 1 cal czyli 8x15 to chyba felga wyjdzie o ten rant na zewnątrz czyli 25mm i ET będzie 0 a nie 12 . Bo tak jak piszesz to bezsensu zmieniać same ranty i łudzić się ze et będzie idealne jak w rzeczywistości będzie mniejsze :hmm:

Jeszcze inaczej ;)
Mam przykładowo bbs rs 7x16 ET 40 na tyle w mk3 i sobie myślę założę sobie ranty większe o 1 cal wtedy ET zmieni mi się na 28 i będzie gitara , rozkręcam zakładam 1 cal więcej czyli mam 8j zakładam je do mk3 i co ZONK bo wystają mi o 12 mm czyli ET jest 15 a nie 28 i na glebie tre o nadkola :-D .

nie wiem ja sie nie znam ale z punktu widzenia zwykłego człowieka tak to wygląda i nie umiem sobie tego wytłumaczyć :o

gdybyś zagłębił sie w to w jaki sposób sie oblicza et to byś zrozumiał
et jest zależne od szerokości. Według tego co napisałeś 7x16 et 40 po dołożeniu rantu 1" wystaje i trze. dlatego że jest 8x16 et 28. Jakbyś dołożył bębent 1" to by dało spowrotem et 40 tyle że przy 9x16 i mimo et 40 dalej by tarło. Logiczne !!

Według mojej teorii i oznaczeń producenta:
RS001 7 x 15 et 25 rant 1" środek 0,5 " i bęben 5,5"
RS002 8 x 15 et 12 rant 2" środek 0,5" i bęben 5,5"
RS072 9 x 15 et 3 rant 3" środek 0,5" i bęben 5,5"

według twojej teorii
rs 001 7x15 et 25
+ rant 1" szerszy = 8x15 et 0
+ rant 2" szerszy = 9x15 et -25

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 2 [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości