Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 2 [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Jazda nie przerejestrowanym autem ?!
PostWysłany: Wto 13 Sty, 2009 
VW Zone Papla
VW Zone Papla
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 7794324
Auto: Jetta Coupe
Można jeździć i nie ma za to mandatu czy walą mandaty bo już sam nie wiem po tym co naczytałem się! Sam wcześniej mk1 jeździłem prawie rok bez rejestracji i przy kontroli nic nie było.

Może ktoś kumaty odpowiedzieć jednoznacznie jak z tym jest ałaa

Temat postu:
VW Zone member
VW Zone member
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 8205732
Auto: mk1 GTI & passat b5 VR5
w prawei polskim nie ma przymusu przerejestrowania auta...
musisz tylko ze soba wozic umowe kupna-sprzedazy na ktorej podbicie czy tam oplacenie masz w urzedzie skarbowym 14dni, oraz trzeba przepisac polise OC na siebie, jelsi dostales od poprzedniego wlasciciela...

Profil    8205732

Temat postu:
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: vw/audi
znajomy ma 3 auta kupione i nie przerejestrowane.zapłacony ma tylko urząd skarbowy.przy kontroli nikt nic od niego nie chce

squoka napisał(a):

tylko trzeba się ze sprzedającym umówić żeby go wcześniej nie wyrejestrował

Temat postu:
VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

Auto: Audi 100 C4 & Chevrolet Camaro 3gen
squoka napisał(a):

w polskim prawie jest przymus przerejestrowania auta lub zgloszenia go do ewidencji jesli auto nie bedzie uzytkwane - jakos tak to lecialo , nie pamietam dokladnie ale na bank jest

w rzeczywistosci jest inaczej bo jezdzi sie - policja nie majak sprawdzic czy wlasciciel widniejacy na dowodzie wyrejestrowal go czy nie a kierowca moze powiedzic ze auto jest pozyczone ale jesli dojdzie do wypadku , uciekniesz policji ..... to wtdy szybko do tego dojda

Audi C4 --- viewtopic.php?f=98&t=16705&start=1410
Jetta II --- viewtopic.php?f=112&t=44729&start=0

Temat postu:
Admin of Vw Zone
Admin of Vw Zone
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 2356976
Auto: Cupra 4x4 ????
a ja z tego co wiem ma sie na przerejstrowanie 30 dni... ja jednak rejestrowalem auto po 2-3 miesiacach i nic sie nie dzialo... wazne zeby przeglad i oc bylo :)

Image
Było A3, Mk2,Mk3 TDI+, Mk3 20VT...
 Profil    2356976

Temat postu:
VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

norbi napisał(a):
a ja z tego co wiem ma sie na przerejstrowanie 30 dni... ja jednak rejestrowalem auto po 2-3 miesiacach i nic sie nie dzialo...

dokładnie - 30 dni ale jak ktos wpadnie po 5 miesiącach to tez nic nie zrobią

[ Dodano: Wto 13 Sty, 2009 ]
Kupiłeś samochód i nie zdążyłeś go przerejestrować w ciągu 30 dni? Jeśli ubezpieczenie OC jest ważne, to nie ma problemu. W najgorszym razie policja może zatrzymać dotychczasowy dowód rejestracyjny twojego auta.

Ogromny import samochodów używanych bardzo szybko przełożył się na wzrost liczby sprzedawanych i kupowanych w Polsce samochodów, a co za tym idzie - na pogorszenie sytuacji w wydziałach komunikacji. Choć urzędnicy zapewniają, że problemy z rejestracją są coraz mniejsze, to wiele osób i tak nie ma ochoty lub czasu odwiedzać urzędów.

Teoretycznie do przerejestrowania zakupionego samochodu w ciągu 30 dni obligują nas przepisy. W praktyce nie przewidują one jednak żadnych konsekwencji dla osoby, która ten termin przekroczy. Zdaniem Małgorzaty Kaniewskiej, szefowej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Dyrektorów Wydziałów Komunikacji, urzędnicy nie mają żadnej możliwości ukarania kierowcy, który postanowi przerejestrować auto po upływie 30 dni. Jak się okazuje, kierowcy doskonale zdają sobie z tego sprawę - spóźnialskich jest naprawdę wielu.

Policja, przynajmniej na razie, niewiele może zrobić w tej sprawie. Po pierwsze, w tej chwili, gdy nie działa jeszcze CEPiK, czyli Centralna Ewidencja Pojazdów i Kierowców, policjant zatrzymujący samochód np. w Poznaniu może ustalić zgodność danych w dowodzie rejestracyjnym tylko w wypadku samochodu zarejestrowanego w tym mieście i w powiecie poznańskim. Jeśli auto zostało zarejestrowane gdzie indziej i sami się nie przyznamy, policjant nie będzie w stanie ustalić, czy kupiliśmy je np. pół roku temu, czy też może należy ono do naszego kolegi. Po drugie, nawet jeśli funkcjonariuszowi uda się stwierdzić, że samochód zmienił właściciela i nie został na czas przerejestrowany, to konsekwencje dla kierowcy są niezbyt poważne. Jak mówi asp. Zbigniew Paszkiewicz z poznańskiej drogówki, zgodnie z prawem o ruchu drogowym „w razie uzasadnionego przypuszczenia, że dane w nim [dowodzie rejestracyjnym] zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu”, policjant może jedynie zatrzymać dowód rejestracyjny i wystawić kierowcy stosowne zaświadczenia na 7 dni. W tym czasie bez problemu zdążymy nadrobić zaległości i przerejestrować auto. Co bardzo ważne, policjant nie ma prawa ukarać nas mandatem za nieprzerejestrowanie samochodu na czas.

Na zlekceważenie przepisów mogą sobie oczywiście pozwolić osoby, które kupiły auto z polisą OC ważną dłużej niż owe 30 dni. Od ponad roku jest bowiem tak, że ubezpieczenie OC „idzie” za samochodem. Jeśli sprzedamy auto z ubezpieczeniem OC ważnym jeszcze przez np. pół roku, to szansę na rzeczywisty zwrot składki mamy wówczas, gdy jego nabywca wykupi nowe ubezpieczenie. Jeżeli nie ma na to ochoty, może na „naszym” OC jeździć do końca jego ważności. Jeśli natomiast sprzedamy komuś samochód z polisą OC ważną tylko kilka dni, to igranie z przepisami i opóźnianie przerejestrowania z pewnością się nabywcy nie opłaci. Za brak OC nawet przez jeden dzień Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny nakłada karę w wysokości 400 euro. Chcąc wykupić nowe ubezpieczenie, trzeba samochód przerejestrować. Aby rejestracja była możliwa, należy mieć ważną polisę poprzedniego właściciela.

Autor: Maciej Krzywoszyński

[ Dodano: Wto 13 Sty, 2009 ]
w tym artykule jest jednak błąd , polise OC mozna wykupic na siebie a nie na osobe widniejąca jako wlascieciel pojazdu z tym ze w ubezpieczali nalezy to zglosic - polisa jest na samochod a nie na osobe - osobiscie mialem 2 krotnie oplaconą polise oc ze swoim nazwiskiem a auto było na szawgra mało tego auto sprzedałem ktore dalej nie jest przerejestrowane a polisa jest juz na 3 osobę - podczas sprzedarzy nie przerejestrowanego auta nalezy nastepnemu nabywcy dac orginal umowy jaka to my zawarlismy z poprzednim wlascicielem - jesli nie damy oryginalu nowmu nabywcy to nie zarejestruje on auta na siebie

Temat postu:
PostWysłany: Śro 14 Sty, 2009 
VW Zone Papla
VW Zone Papla
Awatar użytkownika

Właśnie o to mi chodziło ;) Poszukałem trochę po necie i zdarzało się ze ktoś pisał o jakimś małym mandacie, ale sam doświadczyłem dwie kontrole jedynką bez przerejestrowania auta i nawet koleś nie popatrzył w dowód, tylko sprawdził OC i przegląd.

A OC jak jest na poprzedniego właściciela , ale jest ważne to może być kłopot. Przecież OC przechodzi na kolejnego właściciela auta :)

Temat postu:
VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

nie ma żadnych sankcji karnych za nieprzerejestrowanie auta po upływie 30 dni

auto sprzedane na fakture vat trzeba zarejestrować w ciągu roku i są zwolnione z opłaty skarbowej

auto sprzedane na fakture vat marża ( komisy ) są zwolnione z opłaty skarbowej i teoretycznie jest 30 dni na rejestracje

auto sprzedane umową - teoretycznie jest 30 dni na rejestracje ale to martwy przepis, jedynie skarbówke trzeba opłacić

sprzedaje auta zawodowo i jestem pewien tego co napisałem
wskazane jest posiadanie dowodu zakupu przy sobie

MOJA JETTA II COUPE VR6 viewtopic.php?f=98&t=21957

Temat postu:
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

Auto: VW Golf 5 Avant
krzyh napisał(a):
Aby rejestracja była możliwa, należy mieć ważną polisę poprzedniego właściciela.

musi to byc polisa jeszcze aktualna???

czy faktycznie jak oc wyszlo pol roku temu i chcac teraz zarejestrowac auto nie bede mogl tego uczynic???

czy najpierw ide do ubezpieczalni podpisuje nowa umowe OC majac przy sobie umowe kupna/sprzedazy pozniej ide zalatwic przeglad bo tez ywszedl pol roku temu i z tym wszystkim ide zarejestrowac auto...myle sie czy tak trzeba zrobic???

CO w przypadku gdy tablice nie zostyaly mi przekazane od poprzedniego wlasciciela???

Temat postu:
VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 2022600
Auto: jetta mk1
na swoim przykładzie powiem ze powinno sie przerejstrować ale jak ktoś lubi łamać zasady to nie trzeba , jedziłem autem ktore kupiłem najpierw pół roku na poprzedniego własciciela OC potem ubezpieczyłem auto na swoje nazwisko a tablice poprzedniego własciciela , urzad skarbowy opłaciłem po roku i dostałem 120 podatku plus 40 pln karnych odsetek , w urzedzie komunikacji sie usmiechnąłem pogadałem z panią niebyło problemu a jeżdziłem około roku od podpisania umowy do przerejstrowania .

[ Dodano: Sro 14 Sty, 2009 ]
aa 14 dniu urzad skarbowy i 30 wydział komunikacji.

a co dziwne kumpel pojechał do US po trzech miesiącach od podpisania umowy i mu dowalili kary 120pln

Profil    2022600

Temat postu:
VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

swIP napisał(a):
czy faktycznie jak oc wyszlo pol roku temu i chcac teraz zarejestrowac auto nie bede mogl tego uczynic???

przy rejestracji musi byc wazne OC a jesli nie ma przez pol roku to kupujacy moze nabawic sie powaznych klopotow - wedlug przepisow jest ze oc MUSI byc oplacane w czasie jak auto widnieje w papierach urzedu komunikacji bez wzgledu czy auto jezdzi czy nie

jasli kupiles auto bez waznego oc powiedzmy pol roku to jest wielki problem - zadna ubezpieczalnia nie oplaci skladek wstecz czyli przez brakujace pol roku i jesli urzad gwarancyjny tego sie dopatrzy to bankowo kupujacy lub sprzedaja cy dostanie wysoką kare za brak oc
teraz tak : jasli umowa spisana jest przed koncem wygasniecia polisy a kupujacy jej nie wykupi to kare dostanie kupujacy ale jesli umowa wygasla powiedzmy pol roku wczesniej przed podpisaniem umowy wtedy kare dostaje sprzedajacy ale tutaj tez jest jedno wielkie ale : jesli kupujesz auto bez waznego oc to MUSISZ skladke oplacic w dniu spisania umowy , jesli spoznisz sie chocby jeden dzien to fundusz gwarancyjny ma prawo i kupujacemu nalozyc kare w wys kilu tys zlotych za brak waznego oc - kupujesz auto to one widnieje w wydizale komunikacji i ciagle polisy na nim nie ma i kupujacy jest tego swiadom

prostymi slowami to jest tak :

01.01.09 kupujesz auto bez oc - 03.01.09 oplacasz sklade oc a powiedzmy 05.10.09 rejestrujesz , przy rejestracji w komputery i tak wbijaja date spisania umowy czyli 01.01.09 i wtedy wychodzi ze nie miales oc w okresie 01.01.09 do 03.01.09 i juz kwalifikujesz sie do ukarania (oczywiscie w urzedzie komunikacji kary nie dostajesz ale jesli trafisz na kretyna to on ma prawo wyslac do funduszu gwarancyjego informacjie o tym i wtedy juz sie nie wywiniesz i kare dostaniesz bankowo) - jesli kupiles auto 01.01.09 bez oc ale oplaciles skladke w dniu 01.01.09 to wtedy jestes kryty a scigaja poprzedniego wlasciciela jesli dopatrza sie przerwy w skladkach w czasie jak pojazd widnial w papierach urzedu komunikacji

pamietac tez nalezy ze jesli kupimy auto a poprzedni wlasciciel je wyrejestruje to auto dalej widnieje w papierach i skladki oplacac trzeba - jesli on wyrejestrowuje to wbijaja automatycznie nowego wlasciciela i przypisuja auto na stan kupujacego dlatego nalezy zglosic fakt zakupu i zarejestrowac na siebie badz zglosic ze auto nie bedzie uzytkowane i ze chcemy je wyrejestrowac przedstawiajac przy tym odpowiednie papiery , zdajac dowod rejestracyjny i tablice i dopiero wtedy auto schodzi ze stanu konta kupujacego

wielu ludzi o tym nie wiem a jest taki bajzel u nich w paiperach ze wiekszosci spraw na razie nie wykrywaja ale jesli skomputeryzuja system w funduszu gwarancyjnym do dopiera zaczna wychodzic te sprawy na jaw i wiele kombinatorow dopiero wtedy sie zdziwi

to jest dosc skomplikowane ale jest to celowe aby zwykli ludzie nie mogli sie polapac , wtedy maja kogo karac - tak to juz jest w pl

ps - sparwy z oc zjadlem na sobie - osobiscie wadzilem sie z funduszem przez 3 lata o brakujace 14 dni w przerwie ubezpiecznenia oc a i tak w koncu dostalem 3400 zl kary

drugi raz sie wadzilem o golfa w remoncie - pomimo iz byla zgloszona na policji kradziez numerow nadwozia i bylo potwierdzenie z policji ze fizycznie nie ma takiego pojazdu to oc musialo byc oplacane (totalne debilstwo - nie ma auta a oc plac) - nie byla zgloszona kradziez auta a numerow nie ma a dla policji auto bez numerow nie istnieje wiec bylem w dupie - auta nie mam , nie moge wyrejestrowac bo go nie ma , nie moge zarejestrowac bo nie ma numerow i przegladu nie przejdzie i ciagle oc trzebaplacic bo widnieje w papierach urzedu komunikacji - totalen debilstwo , jedynym wyjsciem bylo pojscie na ugode z urzedem komunikacji - musialem sprzedac auto z dopiskiem : bez mozliwosci ponownej rejestracji , auto sprzedane na czesci zamienne i na tej podstawie mi je wyrejestrowali a umowe spisalem z dwu letnia data wczesniejsza - umowe spisalem na dzien przed wygasniweciem polisy oc (za dwa lata brakowalo mi oc - tyle sie sprawa toczyla i nawet w glownym wydziale w warszawie nie wiedzieli co z tym zrobic )

[ Dodano: Sro 14 Sty, 2009 ]
Balast napisał(a):
urzad skarbowy opłaciłem po roku i dostałem 120 podatku plus 40 pln karnych odsetek

nic w tym dziwnego ]:-> 14 dni na oplacenie , w skarbowym sie czepiaja i szybko dochodza do swojej (znaczy naszej) kasy

Temat postu:
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

to ze US zabierze troche podatku to pikus ....

co do nowej rejestracji to z dniem zawarcia umowy najlepiej od razu wykupic ubezpieczenie i w tym samym dniu rejestrowac czyli zalatwic wszytsko za jednym zamachcem...

wspolczuje tego ze cie dorwal urzad gwarancyjny...

PS. to prawda ze po 5 latach sie przedawnia sprawa???

Temat postu:
VW Zone Papla
VW Zone Papla
Awatar użytkownika

swIP napisał(a):
PS. to prawda ze po 5 latach sie przedawnia sprawa???

Ponoć prawda, jak czytałem o tym to gdzieś było, że po 5 latach sprawa się przedawnia.

Temat postu:
PostWysłany: Pią 16 Sty, 2009 
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

Zapozyczone z YOUNGTIMERA

1. Fundusz gwarancyjny istnieje od 1990r.
2. Poniżej zamieszczam fragmenty rocznego sprawozdania za rok 2007roku. Dochody za windykację opłat za nieopłacone ubezpieczenie na rok 2007 wyniosły 15mln złotych !!!!

Windykacja roszczen regresowych jest procesem długotrwałym. Potwierdza
to fakt, ze Fundusz prowadzi windykacje wierzytelnosci powstałych jeszcze w 1991 r.
Postepowanie regresowe odbywa sie dwuetapowo.
W pierwszej fazie postepowania regresowego Fundusz dochodzi roszczen
regresowych wzywajac podmiot zobowiazany, do dobrowolnej zapłaty spełnionego
swiadczenia. W razie braku wpłat w trybie dobrowolnym, Fundusz wszczyna postepowanie
przed sadem powszechnym. W drugiej fazie postepowania Fundusz prowadzi windykacje
zasadzonych naleznosci z orzeczen sadowych i z ugód sadowych oraz pozasadowych.
Dochody Funduszu z tytułu roszczen regresowych w okresie sprawozdawczym
wyniosły 12.549.528,63 zł i były wyzsze o 2.475.597,41 zł od uzyskanych w analogicznym
okresie 2006 r. 10.073.931,22 zł – co oznacza ich wzrost o 24,57 %. Plan
roczny wykonano w 109,13 %. Na wzrost dochodów w 2007 roku miały wpływ przede
wszystkim wyzsze dochody z windykacji naleznosci z orzeczen sadowych, a takze
z tytułu refundacji.

Dochody z opłat za niespełnienie
obowiazku ubezpieczenia obowiazkowego
odpowiedzialnosci cywilnej, wg stanu
na 31 grudnia 2007 r. wyniosły łacznie
15.939.391,20 zł i dotyczyły głównie opłat
wyegzekwowanych od posiadaczy pojazdów
mechanicznych (99,32 % wszystkich dochodów
z tego tytułu). Dochody uzyskane
z opłat za niespełnienie obowiazku ubezpieczenia
OC rolników z tytułu posiadania
gospodarstwa rolnego, stanowiły zaledwie
0,68 % dochodów z wszystkich opłat.
Dochody z opłat za niespełnienie
obowiazku ubezpieczenia obowiazkowego
odpowiedzialnosci cywilnej w 2007 roku
w odniesieniu do analogicznego okresu
roku ubiegłego uległy zmniejszeniu
o 2.693.236,16 zł (o 14,45 %). Dochody
te stanowia 93,76 % wykonania planu finansowego
na 2007 rok.
Spadek dochodów z opłat w 2007
roku jest skutkiem zmian prawa ubezpieczeniowego,
które spowodowały, ze wiecej
posiadaczy pojazdów zostało objetych
ochrona ubezpieczeniowa (przechodzenie
umowy ubezpieczenia ze zbywcy na
nabywce) oraz znacznym spadkiem sredniej
wysokosci dochodzonych opłat, w tym takze
z powodu obnizenia wartosci euro
do złotego.
W zwiazku ze zwiekszeniem o około
14 % w porównaniu do roku 2006 liczby
wezwan skierowanych do posiadaczy pojazdów
mechanicznych o zapłate „kary”, badz
przedstawienia dokumentu ubezpieczenia,
mozna oczekiwac, ze spadek przychodów
z opłat, który trwa od 2006 roku ulegnie
zahamowaniu w 2008 roku i przychody
z opłat w kolejnych latach beda sie kształtowac
na poziomie ok. 16 mln zł.
Dochód z opłat komunikacyjnych
na koniec 2007 r. wyniósł 15.831.083,91 zł
i był o 2.681.607,58 zł (o 14,5 %) mniejszy,
niz w analogicznym okresie roku 2006
(na koniec 2006 r. dochód wyniósł
18.512.691,49 zł).
Na koniec 2007 r. odnotowano spadek
dochodów z opłat rolnych, które wyniosły
w biezacym okresie sprawozdawczym
108.307,29 zł i były mniejsze o 11.628,58 zł
od dochodu uzyskanego na koniec 2006 r.
(119.935,87 zł).

Dla ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, opłata ta jest także zależna od rodzaju pojazdu oraz okresu pozostawania posiadacza pojazdu mechanicznego bez ochrony ubezpieczeniowej i wynosi:

• 20 % odpowiedniej opłaty – w przypadku gdy okres ten nie przekracza 3 dni,

• 50 % odpowiedniej opłaty – w przypadku gdy okres ten nie przekracza 14 dni,

• 100 % odpowiedniej opłaty – w przypadku gdy okres ten przekracza 14 dni.

Wysokość opłaty jest ustalana przy zastosowaniu kursu średniego ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski według tabeli kursów nr 1 w roku kontroli.

OC posiadaczy pojazdów mech.

• samochody osobowe

100 % opłaty 2.090 zł

50 % opłaty 1.040 zł

20 % opłaty 420 zł

Wynika z tego, że nie ma znaczenia czy nie płaciłeś przez rok przez dwa lata czy przez 15 lat. Najwyższa kara wynosi 2090zł a to oznacza, że w poprzednim poście popełniłem błąd. Przyjąłem wtedy karę 1000zł, poprawiam się na 2000zł co daje nam 7,5 tysiąca osób, które taki fundusz gwarancyjny ścignał.

czaicie w koncu o co chodzi??? jak przekroczysz termin 14 dni bez oc placisz 2000 zl i wszystko na ten temat :) Pozostaje pytanie czy za rok znowu musisz zaplacic 2000 zl...wiec jesli zostaly ci w szufladzie papiery to sprzedaj je komus

wiec rada odemnie

Sprzdawanie auta.
Umowa K/S idziesz do UK i wyrejestrowujesz i idziesz do Ubezpieczyciela i wypowiadasz umowe :) najlepiej zrobic w tym samym dniu od daty sprzedazy i spisz spokojnie :)

a czy auto kupil Ziutas, Stachu czy Mieciu z pod bloku to kogo to obchodzi najgorszy gnoj ma ten co na koncu lancuszka

Temat postu:
PostWysłany: Pią 16 Sty, 2009 
VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

co do ,,cen,, to te 2000 to nie jest prawdą - mam dowody na piśmie ze dostałem kare powyzej 3000 zł

a tak poza tym z tymi cepami nikt chyba jeszcze nie wygral i ich głupia śpiewka :

ZA NIEWIEDZE SIĘ PłACI !! lub nie znajomość przepisów nie zwalnia nikogo z nałożonej kary

i jesli ktos kombinowal cos ze skladkami oc to predzej czy pozniej i tak do tego dojdą , to jest tylko kwestia czasu

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 2 [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 23 gości