Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 2 [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: [polo 9n3] By Papen1983
PostWysłany: Pon 24 Mar, 2008 
VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: Vw Golf Cabriolet 1.8
Czesc wszystkim....

Jakis czas temu dokonałem zmiany pojazdu z Vw Polo 6n2 na , troszke nowszy 9n3.

Troszke o aucie :[/b]

Volkswagen Polo 9n3 3 drzwi
Rok produkcji 2005 , pierwsza rejestracja - lipiec 2005
Silnik 1.2
Przebieg w momencie zakupu 43 tys kilometrów, obecnie juz 45 tys. +pełna historia serwisowa i dokumentacja
Kolor Shadow Blue Metalik

[b]Wyposażenie :[/b]

-Elektryczne szyby
-Elektryczne i podgrzewane lusterka
-Wspomaganie
-Abs
-Regulacja wysokości obu foteli z przodu
-Centralny zamek
-4 Poduszki powietrzne
-Fabryczny Cd-Player (blaupunkt rcd 200) + glosniki
-Regulacja kierownicy w 2 płaszczyznach
-Regulacja wysokości pasów
-Lakierowane listwy i lusterka zewnętrzne
-Alufelgi (niefabryczne) 17 cali + oponki 205/40/17

Jak cos mi sie przypomni to dopisze

[b]Ponizej kilka fotek dwoch braci :) starszego i mlodszego ale i wiekszego :-)- na chwilę obecną czerwone polo zostało juz sprzedane - fajne było ;(

Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Pierwsze rzeczy jakie wykonałem w aucie to gruntowne sprzatanie wraz z polerką lakieru oraz pełny serwis samochodu (wymiana klocków z przodu , oleju , filtrów oraz sprawdzenie pozostałych rzeczy - bezpieczenstwo przedewszystkim)

Ponizej kilka fotek z prac nad autem :)

Image Image Image Image

[b]Ponizej pierwsze fotki polówki po zakończeniu prac nad wnetrzem i ogolną prezencją :[/b]

Image Image Image Image Image

A tu dodatek jaki zagoscił na listwach progowych :

Image Image Image

Tutaj ostatnie fotki autka jakie wykonałem nad morzem :

Image Image Image Image Image Image

Wyprzedzając pytania , mówię ze znaczek GTI został zamontowany przez poprzedniego wlasciciela (osobnik pochodzenia chińskiego :) ) ale mi sie podoba zrowno wykonanie grilla jak i sam znaczek wiec to zostanie , moze nie jezdzi jak GTI ale mi pasuje :)

Plany co do auta , to ile czas pozwoli cos tam sobie co jakis czas pogrzebac :) i tak w pierwszej kolejnosci zrobić poprawki lakiernicze - tzn mam przerysowany przdeni zderzak - typowe otarcia parkingowe - oraz kilka rysek na drzwiach , na szczescie niezbyt widocznych - ale ma byc perfekt :)
Kolejną rzeczą nad która sie zastanawiam to delikatne przyciemnienie szyb - ale nie jestem pewien jeszcze oraz zmiana alufelg (lub regenracja tych co mam - poprzedni wlasciciel - kobieta - nie umiejaca parkowac-zdarte ranty)
Ogolnie chcialby autko utrzymac w klimacie cos a'la GTi niekonicznie kopiując oryginał...

Aha i ostatnia zmiana - car audio - wlasnie zakupilem CD _ Player - teraz czekam na kieszonke i przejsciówki do kostki fabrycznej ...

Prosze o komentarze i opinie , pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez papen1983 Nie 09 Lis, 2008, edytowano w sumie 5 razy

Temat postu:
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Seryjne polo wszystko ok tylko ta felga jest za duza, ladny kolorek :D

Temat postu:
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 3861995
Auto: C63-> AMGfahrer
i zrob opis jak nalezy ]:->

2008: Nowy Staw, Pleszew, VAGTreffen, VWMania, VAG Event
2009: SpeedMania, Mrowki, VWigwamy Pleszew, VAG Event, VW Mania, Mrówki vol. II, ESSEN Motor Show
2010: Nowy Staw, Worthersee Tour, Mrówki, VAG Event, VW Mania, Cultstyle.pl
2011: Nowy Staw, Majowka Cultstyle.pl, Mrówki, VAG Event, Pasłęk,VW Mania, M.I.V.W, Cultstyle.pl, STS Bydgoszcz,
2012: Worthersee Tour, OldschoolSuicideParty, VAG Event, Cultstyle, c.d.n.
 Profil    3861995

Temat postu:
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Auto: golf mk3
seria
plany widze tez nie za duze :(

Temat postu:
VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

Cytuj:
Seryjne polo wszystko ok tylko ta felga jest za duza, ladny kolorek

Felga mi nawet rozmiarem pasuje , kaształtem juz mniej , ale rowniez nie ja te koła wybierałem , byly juz w momencie zakupu auta, caly czas sie waham na kolami w stylu gti , + 205/45/16 chyba bylyby odpowiedniejsze ,sam nie wiem . Obecne koła troche oporu stawiają autku :) Co do planów to zobaczymy jak sie sytuacja rozwinie , w sumie na razie to fakt seria , ale mam go dopiero miesiąc...

Temat postu:
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 7698529
Auto: Fabia NJ MC MY17
Osobiście bardzo mi się podoba ;) Ciekawy kolor, koło niczemu sobie i ogólnie przyciąga jakoś pozytywnie wzrokiem - auto bez zarzutu i tak trzymaj ook

PozdróVWki ;)

2007: IST Jarocin-Kotlin, 4.Cult-Style Saisonauftakt, 12.Internationales VW Blasen - EuroSpeedway Lausitz
2008: 5.Cult-Style Saisonauftakt
2009: 2.Wolfsgruppe VAG Event
2010: 7.Cult-Style Saisonauftakt
 Profil    7698529

Temat postu:
PostWysłany: Wto 25 Mar, 2008 
ex-projekt mod
ex-projekt mod
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 5988786
Wszytsko ladnie pieknie , tylko ten motorek :(
Mialem 9N2 , super duzo miejsca ,prowadzienie itp , tylko nie chcialo jechac .U ciebie to juz wogole bedzie masakra na 205.

Kola nie sa za duze , tylko gleby brakuje :D

Temat postu:
PostWysłany: Śro 23 Kwi, 2008 
VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

Ogolnie na tych 205 masakry nie ma,- szczerze spodziewalem sie gorszych osiagow (hehe za dlugo litrówka jezdzilem pewnie), za to pali odpowiednio w miescie , bo trasa jest ok :-) Rozmiar fajny wydaje mi sie - dosyc te nadmuchane nadkola jako tako to wypelnia , fakt moglobyc nizej ,ale jak na razie nie jest zle ...caly czas mysle na zmiana felg ...jako pierwszy krok

Tak dla odświeżenia tematu , zeby nie bylo , ze sie nic nie dzieje :) dodam , ze zamontowalem własnie kompletny zestaw odseparowany Helix Dark Blue na przod oraz nowiutkiego Kenwood'a KDC W 3037A ....pracy prawde powiedziawszy było mnóstwo , bałaganu w aucie tez , ale warto było , bo jakosc dzwieku w porównaniu do serii jest o niebo lepsza :) i wkoncu jest jakis rozsądny bas :), poniżej fotki i krótki opis prac :

Zacząłem od demontazu boczków drzwiowych (dokladny opis w linku - http://www.vwwatercooled.org.au/newforu ... php?t=8102 )

Image Image

Kolejny etap to demontaż fabrycznych glosników - sa przynitowane wiec wkretarka z wiertłem w ruch ....i po chwili odchodza - pozostaje nam tylko wyjąc pozostalosci po nitach :) z otworów ...

Image

Kolejna rzeczą jaką wykonałem to wygluszenie drzwi (za pomoca maty/tasmy dekarskiej 25cm na 10m kupionej w markecie budowlanym za 45Euro <tuk>- fabrycznie w 9n3 drzwi sa czesciowo wygluszone w srodku co ulatwia zadanie

fotki z wygluszania (w trakcie prac ) :

Image Image Image Image

Kolejny etap prac to wykonanie oraz zamontowanie dystansów ( nie moglem dostac zadnych pasujacych do polo wiec zostaly one wykonane z plyty wiórowej 18mm - po dwa dystanse na drzwi) I tu paradoks , zakup nowej wyzynarki oraz kawałka płyty byl tanszy niz kupno podobnych dystansów (nie bylo do polo) np do opla astry ....

Dystanse zostały zamontowane na srubach M4 o długosci 40 mm i przykrecone po wewnetrznej stronie drzwi ....

Fotki :

Image Image Image

Kolejna rzecz to montaz glosników - na wkrety dolaczone do zestawu : ( i tu drobna uwaga - aby pod oryginala maskownica nie bylo widac ze cos jest niefabryczne - warto pomalowac czarny matowym spray'em kawalek blachy tej co jest pod boczkiem w okolicy glosnika - w oryginale jest tam taka jakby gumowa maskownica , ktora niestety po montazu dystansów moze tylko i wylacznie wyladowac w szafie w domu - nie pasuje do dystansów)

Image Image Image

Poniewaz najtrudniejszy etap to przejscie kablami z drzwi do kabiny - jest to nie mozliwe bez psucia kostki w słupku drzwiowym - a tego nie chcialem - zdecydowalem sie na wykorzystanie fabrycznych kabli - te tez nie sa takie złe jakosciowo , wiec podlaczylem glosniki do fabrycznej istalacji (nie psując nic z fabrycznych kabli - o tym za chwile) a do tweaterkow pociagnąłem nowe kabelki od zwrotnic do słupka :) ...

I tak kolejny etap to zalozenie boczkow drzwiowych po uprzednim podlaczeniu glosników do okablowania :)

Nastepny etap prac to demontaz schowka zegarów i kilku innych plastików w celu pociagniecie kabli od slupków (opis w linku powyzej) do zwrotnic i montazu samych zwrotnic - zamontowalem jha po stronie pasazera z boku deski rozdzielczej - poniewaz nie chcialem wuiercic w desce wykorzystalem opaski zaciskowe :

Image Image Image

podlaczenie radia wykonalem za pomocą takiej redukcji z Volkswagenowskiej kostki typu FAKRA na ISO :

Image potrzebna tez bedzie redukcja antenowa Vw FAKRA na DIN : Image

W Reducji FAKRA - ISO tkwi sekret nie niszczenia fabrycznej instalacji - za pomoca złączy konektorowych meskich i zenskich oraz kabla glosnikowego wykonalem jakby bypass do zwrotnic - z kabla wychodzacego z radia kabel zostal przedluzony do zwrotnicy (terminal IN) i sygnal wraca ze zwrotnicy oddzielnym kablem poprzez rozdzielony kabel w kostce do woofera w drzwiach , a tweater dostal oddzielny nowy kabelek bezposrednio ze zwrotnicy :) troche to zakrecone moze wyglada ale spelnia bardzo dobrze swoje zadanie i o to chodzi....jedyny problem to upchniecie radia z taka iloscia okabloawania :) tez sie da po chwili namyslu :)

Aha twetery zostaly zamontowane w fabryczne miejsce po uprzednim demontazu glosników fabrycznych - wystarczy je mocniej podwazyc - nowe Helixy zostaly wklejone na specjalny czarny klej do montazu listew zewnetrznych w samochodach oraz innych ozdób platikowych - tzw . plastic welder , super sprawa tylko szybko schnie ...ale nie do oderwania :)

A tak prezentuje sie zamontowane radyjko wraz z nowa kieszonką pod nim - zeby zakryc dziure po radiu RCD 200 (2DIN) :

Image Image Image

Wrazenia po montazu ....bezcenne :) A tak na serio , WARTO BYłO , Helixy w polaczeniu z Kenwood'em graja o wiele czysciej i bardziej wyraziscie , dynamicznie i nareszcie po wygluszeniu drzwi w aucie jest przyjemny basik, podsumowując pracy na okolo 1 dzien - bez robienia dystansów - ale warto ten czas poswiecic ,

Aha i jak ktos bedzie próbowal demontowac boczki to odrazu proponuje zaoatrzyc sie w klipsy do montazu boczkow - łatwo pekaja srednio 2 - 3 pekną na 6 montowanych - oczywiscie przy próbie wyjecia z drzwi :)

A tu kilka najnowszych fotek polowki :

Image Image Image Image Image Image Image

Temat postu:
VW Zone Papla
VW Zone Papla
Awatar użytkownika

Auto: Way too many VWs
Noo... Polowka ladna! Fajna zadbana! W dobre rece trafila. Gleby mu brak. Te felgi to mi sie kojarza z chlopakami z polnocy, tylko u nich sie pol felgi w nadkochal chowa... w Northern same glebogryzarki smigaja.

Pozdro!

'95 Vento 1.9d - R.I.P.
'96 Vento G60/EatonM62
'98 Golf 1.4

Temat postu:
VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

Felgi jak brałem autko to juz były ,fakt troche nie w moim guscie ale na razie zostaja :)

Temat postu:
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 2686554
Auto: Vw Touran
nie wiem czym sie tu chwalic jezeli chodzi o mody,listwy na progi czy zdjeciami z demontażu seryjnych speakerów,sterczy jak koza ,gleba i mniejsze koło,wtedy sie pochwalic

[ Dodano: Sro 23 Kwi, 2008 ]
aha i fajne radio

Temat postu:
PostWysłany: Czw 24 Kwi, 2008 
VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

Cytuj:
czy zdjeciami z demontażu seryjnych speakerów

a co ?car audio nie nalezy do modyfikacji ? spróbuj rozebrac samodzielnie takie polo zobaczysz ile to czasu zajmuje , sam bylem w szoku ,ze tyle rozkładania jest a do tego plastiki jednorazówki (zatrzaski), jak na razie to jest pierwszy etap CA.... Co do modów zewnetrznych to mam auto dopiero od ok 3 miesiecy wiec , krotko i mam czas na reszte a co zrobie ? jeszcze nie wiem do konca ...koł na pewno mniejszych nie założe , moze ew. w innym wzorze?czas pokaze...

Temat postu:
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

Auto: mk3,mk2,mk1 cab,audi A5
no prosze jak ladnie,fachowo zrobione audio,musze zrobic ci najazd i oblukac jak to cyka :D
autko super,kola wydaje mi sie nie sa zbyt duze,ale przydalaby sie jednak gleba. powodzenia w dalszych pracach :ok:

Temat postu:
VW Zone Papla
VW Zone Papla
Awatar użytkownika

Auto: Way too many VWs
Kolo ladnie sie zgra jak przyjdzie jakas gleba..

a za rozebranie wnetrza podziwiam! Najgorsza robota jaka moze byc =)

'95 Vento 1.9d - R.I.P.
'96 Vento G60/EatonM62
'98 Golf 1.4

Temat postu:
VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

Cytuj:
a za rozebranie wnetrza podziwiam! Najgorsza robota jaka moze byc =)

Nie no nie było tak zle ;) tylko chodzi o to zeby rozebrac i nic nie uszkodzic , bo jakos dziwnie vw zaczelo robic jednorazowe plastiki :-D ;) ot co .:)

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 2 [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość