Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [golf mk4] Jakie zimowe oponki na alu R15
PostWysłany: Wto 06 Lis, 2007 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Witam

Zima tuż tuż a ja nadal nie wiem jakie oponki kupić... obecnie mam letnie 205/60/R15 na alufelgach, z przodu brigdestone turanza, a z tyłu semperit i jestem z nich bardzo zadowolony - auto trzyma sie drogi jak przyklejone...

Co do zimowych opon mam mały dylemat - na innym forum doradzili mi węższe opony 195/65/R15 [niby lepszy nacisk opony, co wiąże się z lepszą przyczepnością - do mnie przemawia jeszcze wyższy profil który zwiększa prawdopodobieństwo uratowania felgi w razie jakiegoś poślizgu i uderzenia powiedzmy np w krawężnik] natomiast jak byłem w jednym serwisie to koleś doradził mi kupić w rozmiarze 205/60 bowiem twierdził że [nawiązywał chyba do opon Fuldy jak dobrze pamiętam] producenci zaczęli stosować lepsze mieszanki gumy, które dorównują walorom węższych opon na zimę...

Ja ogólnie zapatrzyłem się w goodyeara ultra grip 7+ lub ewentualnie michelin alpin a3, też myślałem że może bridgestone lm25, zgłupiałem i sam już nie wiem w jakim rozmiarze i jakiego producenta... za oponkę chce przeznaczyć maks do 400zł...

I tak myślałem że może bym kupił z internetu tzn. ze stron typu www.opony.com ale trochę sie cykam... Kupował ktoś może w ten sposób?? i czy nie trzeba się obawiać o jakieś podróbki... Jak jest z dostawą, tzn przeważnie chyba jest kurier, jak nie zastanie on nikogo w domu to jak jest ta dostawa realizowana dalej??

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc w wyborze...
pozdrowionka zimowe

Ostatnio edytowany przez Go Pablo, Wto 06 Lis, 2007, edytowano w sumie 1 raz

Temat postu:
PostWysłany: Czw 08 Lis, 2007 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Ja kiedyś zamawiałem komplet nowych opon poprzez sklep internetowy( nie pamietam juz jaki) i ogolnie mysle, że nie masz sie czego bac, jezeli wybierasz ktorys z tych duzych serwisow

Zwracaj uwage na rok i miesiac w ktorym została wyprodukowana, kiedy kupujesz opony
Jeżeli kurier nie zastanie Cie w domu, to zostawia awizo. Dzwonisz wtedy na numer podany na awizo i umawiasz sie na inny termin. najczesciej jest jednakże tak, że kurier kiedy do Ciebie jedzie, to dzwoni telefonicznie.

Ja do mk5 zakupilem opony kleber krisalp HP w rozmiarze 195/65 R15 i testuje. Wiem już, że jeździ się dobrze po suchym, ale i na mokrym nie ma niespodzianek. Cena u wulkanizatora, jaką zapłaciłem to 210/szt z wliczonym montazem.

Co do wiekszego profilu.. ;O 65 to juz taki balon, ze na seryjnym zawieszeniu moj golf to prawie terenowka.

Nie wiem jak sie przyzwyczaje do 35 na lato.. ;)

pozdrawiam

Temat postu:
PostWysłany: Czw 08 Lis, 2007 
VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 3239572
Auto: Bora Sedan V6 oraz Bora Variant TDI ASZ+ Jetta mk II Coupe Bora Sedan TDi ATD
Polecam 195/65 15 a wielu VW Fabiach Oktawkach etc montują takie właśnie opony, a co do zakupu, to jedyny sklep jaki moge polecić to http://www.netcar.pl/ super ceny, ekspresowa dostawa, poprostu super sklep, już kilka kompletów u nich kupowałem. Pozdrawiam

Temat postu:
PostWysłany: Wto 20 Lis, 2007 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

No i dokonałem zakupu

195/65/R15 Goodyear Ultra Grip 7 T91 po 300zł za sztukę więc cena wydaje mi się dobra razem z przełożeniem opon na felgi...

pozdrawiam :)

Temat postu:
PostWysłany: Czw 22 Lis, 2007 
VW Moher
VW Moher
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 4208008
Auto: 2miejsce Show`n`Shine mk4/bora: VWMANIA 2009, Wyróżnienie za Najładniejsze Auto: Mrówki 04-06.09.2009
no i prawidlowo :>

195/65/15 tylko pamietaj ze mimo t91 i tak trzeba miec cos w głowie ....
bo zima .. to zima :)

MK IV 1.9 TDI GTI USA Moher Edyszyn - by LukasTDI
Image
 Profil    4208008 SerwerLukasa

Temat postu:
PostWysłany: Nie 25 Lis, 2007 
VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: Golf mk 1
Szpandel napisał(a):
Ja do mk5 zakupilem opony kleber krisalp HP w rozmiarze 195/65 R15 i testuje. Wiem już, że jeździ się dobrze po suchym, ale i na mokrym nie ma niespodzianek. Cena u wulkanizatora, jaką zapłaciłem to 210/szt z wliczonym montazem.

Ja w mkV mam takie same gumki, ale były już testowane w poprzednim sezonie i powiem że nie narzekam, bardzo dobre opony, rozmiar też nie tragiczny- idealnie pasuje do czarnych stalusów niee Nie tylko na mokrym nie ma niespodzianek, na śniegu też wszystko reaguje jak należy, jedynie problemy były na mocno ubitym śniegu ze skręcaniem, ale nie ma się co dziwić to opony bez kolców a przy takiej zabawie niejedne letnie by puściły :D

Temat postu:
PostWysłany: Nie 25 Lis, 2007 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Jak narazie wiele nie mogę powiedzieć o tych oponkach bo dopiero przejechałem z 300 km i w temperaturze od 0 do 7 stopni... ale przy predkości 120km/h po równej drodze jak wjechałem na lekki pas wody który był w poprzek drogi (tak cienka powłoka wody po deszczu) do lekko był czuć jak autem szarpnęło w bok, tak jakby auto chciało uciec z toru jazdy... ale ogólnie to nie narzekam zobaczymy jak będzie chlapa i błoto pośniegowe, śnieg i lód...

Cytuj:
195/65/15 tylko pamietaj ze mimo t91 i tak trzeba miec cos w głowie ....
bo zima .. to zima :)

Dobrze wiem, że trzeba zachować trochę respect do warunków pogodowych... Narazie jest jeszcze trochę powyżej zera więc wg mnie można jeździć w miarę normalnie, ale już niestety lepiej na zimówkach (bezpieczniej).

pozdrawiam

Temat postu:
PostWysłany: Pon 26 Lis, 2007 
Uhonorowany Medalem
Uhonorowany Medalem
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 1197028
Auto: Golf VI R36T
BartoL napisał(a):
Polecam 195/65 15 a wielu VW Fabiach Oktawkach etc montują takie właśnie opony, a co do zakupu, to jedyny sklep jaki moge polecić to http://www.netcar.pl/ super ceny, ekspresowa dostawa, poprostu super sklep, już kilka kompletów u nich kupowałem. Pozdrawiam

bartku nie czepiajac sie ale sprawdzilem ceny i powiem ci nie maja tam zadnej rewelacji... duzo tanszy jest serwis www.oponytanio.pl

K-SYSTEM Car Detailing - Korekty lakieru, powłoki ceramiczne oraz kwarcowe, renowacja tapicerek skórzanych, wyciąganie wgnieceń PDR, pranie i czyszczenie tapicerek materiałowych. Pracuje na najlepszych kosmetykach dostępnych na rynku: powłoki ochronne i hydrofobowe Gtechniq, kosmetyki Swissvax, Zymol, Gliptone itd. ZAPRASZAM! Sprawdź mnie : https://www.facebook.com/Ksystem1

Image
 Profil    1197028

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 8 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości