Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [All Vw] Jak przyciemnić szyby za pomoca folii - foto porada
PostWysłany: Czw 25 Paź, 2007 
VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: Vw Golf Cabriolet 1.8
Czesc !

Na pewno wiekszosc z Was kiedys sie zastanawiała jak przyciemnić szybki za pomocą filmu samochodowego i nie narobic pecherzy , prawda ?

Oto jak sie to robi ( na przykładzie nowej fabrycznie szyby Isuzu D-Max Cobra)

Na poczatek potrzebne nam beda :

Folia , nóż do papieru lub ostra zyletka (najlepiej jednostronna), opalarka lub suszarka do włosów, taśma maskująca wąska (ok 1cm szerokosci), spryskiwacz z roztworem wody i płynu do mycia naczyn, cos do czyszczenia szyb najlepiej bez alkoholu i amoniaku - bo moze uszkodzic folie, potrzebna bedzie rowniez sciagaczka do wody ,no i około 0,5 do 1h na szybkę zależnie od umiejetności :)

Teraz juz zaczynamy :

I Tu odrazu dobra rada - przyciemniajcie szyby w garazu przy zamknietych drzwiach bez przeciagów i kurzu , bo one strasznie utrudnią lub uniemozliwia prace a w efekcie koncowym wyjda bable jak sie kurz na szybe dostanie i pozostanie niezauwazony pod folią , nie tego oczekujemy prawda? :)

1) Rozpakowujemy lub demontujemy szybe z autka ( przykład powstał w oparciu o przednie boczne szybki - te najlepiej jest wyjąc do oklejania , szyby wklejane można zrobić na aucie bez wiekszych problemów w analogiczny do opisywanego tu sposobu)

Image Image

2) dokładnie czyścimy szybe z obu stron :

Image Image

3) Nastepnie bierzemy nasza folie i kawałek taśmy papierowej i za jej pomocą sprawdzamy z której strony jest folia przezroczyst zabezpieczająca stronę klejową ( przyklejamy dwa kawałki taśmy i energicznie je ciagniemy w przeciwnym kierunku- folia odejdzie od kleju)

Image

4) spryskujemy szybę roztworem wody z płynem do naczyń po stronie zewnętrznej - od zewnątrz auta

Image Image

5) nakładamy folię na nasza szybe - od strony zewnetrznej i folia zabezpieczająca do góry - lub jak kto woli rowniez na zewnątrz ( ma to na celu ułatwienie dociecia i dopasowana folii do kształtu szyby)

Image

6) docianamy folie do rozmiaru szyby uzywając jej krawedzi jako prowadnicy dla noża (zyletki) - tak jest najszybciej ,najprosciej i najpewniej , ze folia bedzie miec odpowiedni kształt

Image Image

7) nastepnie przesuwamy folie na mokrej szybie w celu wykonania ok 3-4mm paska wolnego od kleju na krawedziach szyby i dokładnie ponownie docinamy krawedz która wyszła poza szybę - ma to a celu zapobieganie sciaganiu przyklejonej folii przez uszczelkę okna podczas zamykania szyby.

Image Image

8) kolejny etap to spryskanie folii roztworem wody i plynu do naczyn w celu nadania poślizgu sciagaczce do wody i zabezpieczenia przed podrapaniem teraz przystepujemy delikatnie do sciagania wody spod folii za pomoca sciagaczki (od srodka do zewnątrz !!! to jest bardzo wazne) i dopasowywanie kształtu za pomoca opalarki lub suszarki (folia jest termokurczzliwa) w momencie jak sciagamy wode - lekko przygrzac folie by nie powstały bąble :)

Image Image

9) gdy otrzymamy zadowalajaca powierzchnie bez babli zdejmujemy folie czyscimy szybe jeszcze raz tak by nie było kurzu na niej ani pyłków , odwracamy i kolejny raz spryskujemy roztworem wody z płynem do naczyn.Teraz pracujemy na stronie wewnetrznej szyby - stroni ektóra jest w kabinie samochodu.

10) Na spryskaną szybę nakładamy folię i odrywamy folie zabezpieczająca (przezroczystą) jednoczesnie spryskując strone klejąca woda z płynem by nam sie nie skleiła i nie zagieła (nie da sie zagietej folii w zaden sposób wyprostowac)

Image

11) Nakładamy delikatnie folię stroną klejąca (wczesniej sprysakaną wodą z płynem) na spryskaną szybę :

Image

12) Ponownie za pomoca opalarki (suszarki) , spryskiwacza z woda i sciagaczki do wody dopasowujemy folie na kształt szyby - tylko teraz radze uwazac zeby niczego nie zepsuc bo na tym etapie bedziemy musieli zaczac wszystko od nowa jak folia sie zagnie , zanieczysci lub podrapie..proponuje dosyc czesto spryskiwac sobie folie łatwiej sie pracuje nad bąblami :)

Image

13) gdy wszystko nam sie uda i skonczymy powinnismy otrzymac gładką powierzchnię bez bąbli podobną do tej na zdjeciu :

Image

14) a tu efekt koncowy (zalezny od stopnia zaciemnienia folii oczywiscie, na zdjeciu jest folia super black - mimo iz tego nie widac jest naprawde ciemna zwłaszcza jak sa wszystkie szyby w aucie zrobione to jest ciemno jak w ...:-) )

Image Image

Wyprzedzajac niektóre pytania - to w ten sam sposób mozna przyciemnic szyby bez wyciagania z autka ( ja tak robiłem swoje) ale jest DUZO wiecej zabawy z dobrym docieciem folii do porzadanego kształtu , a to problem , łatwiej jest wyjąć ...
Zycze wszystkim powodzenia i mam nadzieje ze ten post do czegos sie Wam przyda , jesli macie jeszcze jakies pytania to piszcie , chetnie odpowiem.

P.s zdjecia zostałem zmuszony umieszczac na dwóch rożnych serwisach (fotosik i imageschack) ze wzgledu na słabe działanie tego drugiego w dniu dzisiejszym (bynajmniej u mnie) wiec jak co to nie ja ;) POZDROVWIONKA!!

P.s2 Identyczny post został zamieszczony na forum vwpolo-klub.pl i oba sa mojego autorstwa :)

Temat postu:
PostWysłany: Czw 25 Paź, 2007 
VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: Audi 100 C4 & Chevrolet Camaro 3gen
siema

ja bym tutaj dodał zeby nie przesadzic z płynem - jesli sie za duzo płynu naleje do wody to zniszczy czesciowo klej i folia sie nie przyklei a najlepszym plynem jest ,,ludwik,, i pamietac zeby dolac tylko odrobinke

folie spryskujemy odrazu w momencie odklejania od foli zabezpieczajacej , jesli ktos o tym zapomni to ma pewne ze folia sie sklei a jesli juz komus by sie udało rozdzielic bez spryskiwania to na pewno złapią sie smieci do kleju - w obu przypadkach kawalek foli jest do wyrzucenia

co jeszcze tak od siebie moge dodatc to spryskiwać szybe oraz folie w pozycji pionwej , pozwala to na splyniecie z szyby i foli zanieczyszen gdyby takowe sie dostaly przez nieuwage - nastepna sprawa to unikac pomieszczen gdzie znajduja sie wykladziny lub dywany - ja do tego polecam łazienke (jesli ktos ma takie mozliwosci) tam jest bardzo malo zanieczyszczen ktore moga dostac sie pod folie

Audi C4 --- viewtopic.php?f=98&t=16705&start=1410
Jetta II --- viewtopic.php?f=112&t=44729&start=0

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 2 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości