Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 2 [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: [nawigacja satelitarna]
PostWysłany: Pią 18 Lis, 2005 
VW Master
VW Master

Gadu-Gadu: 556701
Auto: Audi TT quattro
Szukam informacji dotyczacych nawigacji satelitarnej.Czy ktos z was posiada takie ustrojstwo? :-D Na jakiej zasadzie to dziala i jakie sa koszta eksploatacji?Jaki model wybrac?Dzieki z gory i pozdrawiam jamajama yupii :ok:

Profil    556701 Route6610

Temat postu:
VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Nawigacja satelitarna to temat rzeka. Moglibysmy o nim gadac godzinami. Napisz bardziej co chcialbys sie dowiedziec i z przyjemnoscia odpowiemy :)

Temat postu:
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

pewnie Jakub ci zaproponuje vdo...no i slusznie

Temat postu:
VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Nie tylko VDO (www.vdodayton.pl) na rynku jest takze wiele innych produktow, jako nawi samochodowa np Blaupunnkt, VDO czy tez przenosnych na palmtopie. No i oczywisce nawigacje montowane serynie w autach. Zreszta nikomu nie mam zamiaru wciskanie czegos na sile, nie tego jest forum, lecz jako osoba w pewnym stopniu obeznana z tegatem moge komus cos wytlumaczyc itd. Nie ma sensu pisac o pelnej ofercie. Jak kolego napisze czego oczekuje to wtedy bedziemy go kierunkowac :)

Temat postu:
VW Master
VW Master

:ok: Chce zakupic nawigacje do Golfa 3,wiec o seryjnej nie ma mowy.Ma miec przyzwoity ekran,czytelne ukierunkowanie,a nie milion dziwnych informacji,dane calej europy,bez przeklaman,i oczywiscie rozsadna cene.I najwazniejsza rzecz,czy sa jakies stale oplaty,tzn,jakis abonament?Bo tego mi nikt nie wyjasnil.Dzieki i pozdro :-D :ok: yupii

viewtopic.php?t=20974

Temat postu:
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

nie ...wiesz vdo jest naprawde dobre.Widzialem ze ty uzywasz ja zreszta tez mam.i nie narzekam.

Temat postu:
PostWysłany: Sob 19 Lis, 2005 
VW Master
VW Master

wau napisał(a):
nie ...wiesz vdo jest naprawde dobre.Widzialem ze ty uzywasz ja zreszta tez mam.i nie narzekam.

ale co nie?Moze ktos cos blizej powiedziec?

Temat postu:
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

wiesz co to nie to znaczy nie krytykuje:)

Temat postu:
VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Spokjnie, chyba sie nie pali ;) Wlasnie koncze robic auto, jak tylko wieczorem znajde chwile wolnego czasu bedziesz mial wykład napisany ;)

Temat postu:
VW Master
VW Master

:< spox Wau :-D Peace.Dzieki Jakub jamajama

Temat postu:
PostWysłany: Pon 21 Lis, 2005 
VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Oto obiecana informacja odnosnie dostepnych systemów nawigacyjnych.

Generalnie mozna podzielic je na dwie grupy:
-nawigacje na palmtope (przenosnie)
-nawigacje do montazu "na stałe"

Nawigacja samochodowa to nowoczesne rozwiązanie, ułatwiające dotarcie do wybranego miejsca wygodnie i bezpiecznie. System kieruje Cię naszybszą lub najkrótszą trasą z uwzględnieniem przepisów drogowych za pomocą informacji wyświetlanych na kolorowym ekranie oraz komunikatów głosowych. Informuje z wyprzedzeniem o kierunku jazdy, odległości i rodzaju manewru jaki należy za chwilę wykonać. Podaj ulicę i dokąd chcesz jechać, a system w ciągu kilku sekund poda Ci trasę i odległość. Nawigator krok po kroku informuje Cię głosem oraz instrukcją na mapie jak masz dojechać do celu. Pomylisz się? Nie ma problemu - po kilku sekundach wyznaczy nową trasę, aby jak najszybciej powrócić na właściwą drogę.

Image

Palmtopy to moznaby powiedziec komputery osobiste. Oprócz nawigacji ofertuja takze czesc funkcji komputera domowego. Niestety posiadaja wiecej minusnów miz plusow.
-sygnal "pobierany" jest tylko z satelity, niestety w przypadku wjechania do wiekszego miasta, sygnal jest bardzo czesto gubiony. Nawet pomimio szybkosci obliczeniowej palma nie jest w stanie szybko reagowac. Mapy robione sa na podstawie zdjec lotniczych, co czesto powoduje dziwne sytuacje, przykladowo jadac slinakiem gdzie aby odbic nalezy przeejechac pod inna droga czyli odbic w prawo a pozniej łukiem, palm pokaze nam nakaz skrety w ... lewo, poprzez barierki ;) gdy pojedziesz tak jak muwia przepisy system gubi sie i ma czesto problemy w znalezeniu drogi dalszej.......
-bardzo czesto zdazra my sie poprowadzic w droge jednokierunkowa czy z nakazem..... poprostu mape widzi jako droge, nikt nie zadal sobie trudu aby to zgrac z stanem faktycznym....
-palm jest dobry jako dodatek do twojej wiedzy o drodze jaka chcemy jechac, bo do konca nie warto wierzyc mu, niejednokrotnie do duzego miasta wprowadzal nas przez jakies boki, osiedla czy nawet jak to sie kiedys zdarzylo wyprowadzl nas na dzialki jako droge wylotowa z wroclawia na zielona gore :-D

Ceny od okolo 1400zł w gore, lecz proste modele sa nie warte zachodu, nie tylko z w/w powodow lecz głowenie kiepskiego oprogramowania. Za doby zesatw tzreba wylozyc kolo 3000-3500zł, Za ta cene mozna kupic juz prawdziwa nawigacje czyli zabawki VDO DAYTONA czy Blaupunkta.

Generalnie tych dwoch producentow oferuje podobne zabawki, o mapach nie bede sie rozpisywal bo te pomomo tego ze nie obejmuja jeszzce calego kraju (vdo 80%, blaupunkt okolo 55%) sa naprawde bardzo dokladne.
W przypadku blaupunkta przy zakupie musisz kupic zestaw (to logiczne) oraz mapy. Caly komplet na europe to koszt potezny, aby nie powiedziec ze obledny. Co gorsze, aby miec aktualzacje musisz znowu kupic mape .
Inaczej wyglda to u VDO, te nsystem jest abonamentowy. Przy zakupie wybierasz tylko zakup i latasz na mapach do bulu lub wybierasz pakiet 18 miesieczy gratis, pozniej doplacasz abonament lecz tylko do tej mapy jaką potzrebujesz.

Przykladadowo
jedziesz na wakaje do wloch
u blau muisz miec mapy polski, czech, austrii, wloch
u vdo polske i czechy (masz w zostawie podstawowym) i wykupujesz tylko na czas przejazdu np dwa dni austrii i tydzien wloch.
Czyli korzystac tylko z tego co potzrebujesz.

System C-IQ VDO Dayton umożliwia użytkownikowi wybór i używanie zestawów danych nawigacyjnych ( map, przewodników, itp.), których rzeczywiście potrzebuje w danym okresie czasu. Wraz z zakupem urządzenia nawigacyjnego klient otrzymuje zestaw wszystkich, dostępnych map Europy na płycie DVD lub na płytach CD. Zestaw ten otrzymuje bezpłatnie. Wszystkie systemy nawigacyjne C-IQ współpracują z mapami dwóch, niezależnych operatorów: TeleAtlas i Navtech. Obaj producenci pokrywają łącznie siecią map 23 kraje europejskie, obejmujące ponad 6 milionów kilometrów dróg, co daje klientowi możliwość większego wyboru danej mapy, czy informacji. Produkty C-IQ zawierają ponadto około 1,3 mln. dodatkowych informacji, dotyczących całej Europy - jak stacje paliw, restauracje, hotele, szpitale, itp

W systemie C-IQ klient otrzymuje przynajmniej raz w roku bezpłatną aktualizację mapy od obu producentów map
NavTeq i TeleAtlas ze wszystkimi dostępnymi danymi mapy Europy!

Przykladowe montaze systemow VDO znajdziesz na naszej stronie ( www.carmania.pl )

Opisalem to tak z grubsza, jakbys mial jakies pytania, pisz

-

Temat postu:
PostWysłany: Pon 21 Lis, 2005 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

czyli powiadasz ze kupując np. paltop MILTAC MIO 168 + AutoMapa. to kasa wyzucona w błoto (1599zł)?

Takze poszukuje nawigacji ale wolał bym przenośną czyli paltopa.

No i mam problem bo nie wiem na co sie zdecydować

Acer n35 czy Mio 168?? (mają wbudowany GPS) Oczywiście obydwa miały by współpracować z AutoMapa 50k.

Co byś polecił i czy to ma wogle sens?

Temat postu:
PostWysłany: Śro 23 Lis, 2005 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Gadu-Gadu: 0
Auto: Caddy mk1, VW T2, Garbus '61
Wszystko ma jakiś sens. Palmy są świetne jak się jeździ rowerem na wycieczki i samochodem do babci 100 km od domu. Osobiście posiadałem Palma Asus'a do testów z AutoMapą XXL. Oto moje spostrzeżenia:

- dużo błędów topograficznych (systematycznie usuwanych ale tylko jak któryś z urzytkowników takowy błąd zgłosił)

- wolny czas reakcji ( pozgubieniu trasy w mieście myśli i myśli, że zdążyłem się już zdrowo wkopać w gąszcz uliczek jednego kierunku)

- denerwujące jest to że jak pojedziesz inaczej niż ona chce to z upartością teściowej gdęka przez 20 minut żeby wrócić na tą trasę (zdążyłem już wyjechać 10 km od miasta a ta dalej że mam wrócić na drogę :) )

- w przypadku palmów bez wbudowanej anteny GPS, bardzo słabe odbiorniki (nie można anteny pod deskę schować ...)

Plusy:

- fajny palmtop z tej nawigacji.....:)
- można go zawinąć do domu i pujść szukać monopolu z GPS-em w ręku.....
- dużo bezkonkurencyjnie dużo planów miast.... (ale to związane z tym co pisał Jakub...AutoMapa powstała z samolotu i ludzi co ją używają, a Navteq i Teleatlas robia to bardziej profi....

Temat postu:
PostWysłany: Śro 23 Lis, 2005 
VW User
VW User

Ja w 307 mam Palmax'a GPS + AutoMapa 50k i sprawuje się bardzo dobrze, wczesniej miałem Acer'a N35 na którego nie moge narzekać, bo znajomy któremu go sprzedałem korzysta z niego do tej pory.

Ja powiem tak, co by to nie było, czy to Acer czy też Mio, będzie to napewno dużo lepsze niż zwykła mapa i stawanie co chwila w celu sprawdzenia jak jechać.

Nie rozumiem tylko jednego dlaczego chcesz inwestowac w stare konstrukcje Acer N35 i Mio 168. Nie możesz dozbierać pieniędzy i kupić albo Mio 169 albo Palmax'a jeśli tak bardzo chcesz mieć przenośną nawigacje.

Temat postu:
PostWysłany: Czw 26 Lip, 2007 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Panowie mam problem jestem fanatykiem gps od 6 lat ! I chcem podłączyć Blaupunkta Dxr-52 do istniejącej instalacji! Problem polega na tym, że nie mam sygnału tacho (gala) bo rozchodzi się o vw Jetta '92r. gdzie prędkościomierz byl na linkę ! Ma ktoś solucję na to może do kupienia jakiś czujnik na wał obrotowy lub tym podobne ??

W gre nie wchodzi pda bo to już dawno mam a chcem podłączyć radio do tego autka help

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 2 [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości