VW Golf II, 1991r zakupiony w połowie lipca 2013. Golf po prowizorycznym SWAP-ie silnika zz 16 TD na 1.9 TDI z golfa III.5 drzwiowy w kolorze LA5U.

Szerokie zderzaki, przyciemnione tylne szyby, maska w rdzy z dorobionym wlotem powietrza. Grillna 4 lampy halogeny oklejone żółtą folią , lampy dymione z krzyżem maltańskim.

W błotnikach zaślepki Wolfsburga.Pakiet szerokich listw z sierpami. Tylna klapa oklejona z krótką lotką i lampami Red&Black.I pełno naklejek. Środek troszke zaniedbany. Fotele i kanapa w czarno niebieskiej skaji, szare boczki, biała podsufitka z szyberdachem. Piłka golfowa w lewarku zmiany biegów, orginalna kierownica popękany pulpit z baromierzem. Szyby na korbki i manualne lusterka.

Boczki bagażnika materiałowe i bardzo zużyta wykładzina w bagażniku i kabinie.

Hamulce tył przód tarczowe. Wielki wydech jak PCV. VW na sportowym zawieszeniu i klasycznych BBS 15'. Tak wyglądał po zakupie

Kilka dni po zakupie MK2 został rozebrany środek, który w wieszości został wyrzucony. Zacząłem od pociągnięcia wiązki elektrycznych szyb i lusterek a na to nowe granatowe wykładziny. Nowy pulpit ze schowkiem pod klimatyzacje, i ori kierownica zastąpiona Raid 32 cm. Konsola pod elektryczne szyby z FischerBoxem. I do tego wszystkiego fotele, kanapa i boczki Fire&Ice.Nowa czarna podsufitka z korbką szyberdachu słonecznikami, słupkami C i rączkami. Tyle w środku szybkich zmian.

Na zewnątrz stara maska zmieniona w ori kolorze, lampy Red&Black zastąpione z wersji Treser Black. Zamontowane gwintowane zawieszenie i wsadzono koło OZ 14. W błotnikach pojawiły sie zaślepki Fire&Ice. I w takim zestawieniu pojawiłem sie na VW MANI 2013.

W połowie sierpnia 2k13 zakupiona szeoka stal 14' przód 7,5j tył 9,5j. Zainstalowany bagażnik dachowy z którym zamocowałem 2xnarty, starą skórzaną walizke i koło zapasowe. W środku pojawiły sie pasy US, zamontowane do foteli, i wycięta uszczelka na zatrzaski. I tak mogłem uderzyć na III Event Szanuj-sie.pl i Summer Meeting Chojnice, End Of The Season z V.A.G Pojezierze i Zakończenie sezonu motoryzacyjnego 13.10.2013 Wilcze Laski. I tak zakończyłem ten krótki okres swojego sezonu
Kilka fotek z sieci

cieszy

2k14
Przyszła pora na poszukiwanie nowego koła, szeroka stal poszła w polskę, wiec musiałem brać sie za poszukiwania.
Decyzja padła na felgi ACT 15' 7,5j z polerowanym rantem w rozstawie 5x112 do których zakupiłem adaptery 1,5cm i 2,5cm i nowe opony Nankang 165/45/15. Felgi pomalowane na kolor srebrny/szary, i dokupione naklejki na dekle BBS

Kolejny rarytac, trafiła się okazja i zakupiłem konsole VOTEX i udało się znaleźć kontrolke nie zapiętych pasów. Odwiedzając złomy i szroty znalazłem kilka dodatkowych fantów.
-lotka szyberdachu
-potencjometr podgrzewanych foteli
-fader
-materiałowe boczki bagażnika
-zaślepke Turbo Diesel
-emblematy GTI i 16v

Poszukiwany był nowy front i coś na dach bo bardzo chciałem coś tam założyć. Pierwszy zakup to HELLA FRONT na soczewce, przyciemniłem halogeny i zrobił sie trochę groźniejszy

Znalazł sie i bagażnik rowerowy na dach do Golfa noi BMX. Rower pomalowany w kolor samochodu z dodatkami srebrnymi aby nawiącać do felg. Zeszłoroczny poobdzierany i wygięty przedni zderzak musiał być zastąpiony innym, na złomie zakupiłem drugi prosty i ciut lepszy, trochę szpachli i farby i udało się zrobić coś takiego.

Zderzak pomalowany, front spasowany pozostało zamontować VOTEXa. Wszystko przebiegło jak należy ale bez małego cięcia sie nie obyło. Pociągnieta została wiązka od kontrolki niezapiętych pasów i podłączenie. Golf na nowym przodzie wyglądał inaczej niż inne MK2. Do tego BMX i to był koniec zimy. Odwiedziłem rozpoczecie w Iławie, Klasycznie trójmiasto, Vag STORY. Kilka fotek jak to wyglądało:

Poczytałem trochę po forach i dowiedziałem sie że lampy z HELLA FRONTu pasują do frontu WESTMORELAND.Zacząłem działać łącząc dwa grille z golfa mk2 na jedno oko i jetty zbudowałem Al'a Westa.Tak bawiłem sie gdy nie dostałem sie na inne zloty ale jeździłem jako pasażer. Kożystając tego że GOLF stoi w garage ściągnąłem przedni zderzak i wyciąłem dziury na halogeny które były już w drodze.Po montażu morda zaczeła inaczej wyglądać. Moim marzeniem od zawsze był AIR-RIDE i wkońcu na to przyszła pora. Zakupiony został zestaw na 2 osie z 10l butlą. wszystko zamontowane na gwincie Ta-Technix. Wszystko podłączone, i zamontowane. Miało być gwarancją że wszystko chodzi, jednak nie sprężarka nie pompowała i tu prace stanęły. Po reklamacji powróciły, wszystko jak najdokładniej uszczelnione podłączony pilot i elektrozawory. Wycięta ramka na zegary ciśnienia w konsoli VOTEX. Jako że był to środek sezonu bagażnik na szybko zabudowany płytą z dziurą na głośnik Pionnier, butle i sprężarke.Do pełnej glepy potrzeba była wycięcia nadkoli. Jadąc na złom udało się znaleźć jeszcze kilka fantów
-piłka golfowa z numeracją do lewarka zmiany biegów
-emblemat DIESEL i GolfGTD. Stara gałka zmieniona odrazu na nową

Air-Ride poleciał w trace 600km i dał rade odwiedzająć IV Event Szanuj-sie.pl, następnie One Love Vag, Summer Meeting Chojnice i STS Tuning Show Bydgoszcz. Nie obyło sie bez przykrych incydentów w trasie do Bydgoszczy rozszczelnił się jeden elektrozawór i trase musiałem przejechać na jednym który dałem rade jeszcze pojechać na VAG STORY do Piły. Powrót do domu , sezon zakończony i znowy nie miła niespodzianka szkło wbiło się pod kotem w opone ;/ przykre zapas i do garażu takie zakończenie 2k14.

2k15
Zime zacząłem od sprzedaży felg ACT a ja szukałem znów nowych. Zakupy jednak zacząłem od wygranej licytacji blendy na tylną klapę.

Działając w garage zdjęta i wyrzucona pogieta maska. Sprzedane lampy tylne. Zmieniona została ramka w konsoli VOTEX na 3 zegary ciśnienia. Wyciągnieta i wyrzucona zabudowa bagażnika, uporządkowanie kabli i przewodów. A elektrozawory poleciały na gwarancje. Kolejny zakup listwy z emblematami GTI. Chęć przymierzenia spraiły żę zdemontowałem cały stary pakiet szerokich listw i sierpów. Parę dni później doszły koła CENTRA TURBO 15' 8J z oponami 165/45/15 lecz dalej bedzie 5x112.

W weekend jak wróciłem do domu zreperowałem fotel kierowcy

Coś tam się pomału dzieje lampy do blendy i cały już pakiet GTI