Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Warsztat Samochodowy. Co z czym? wyposażenie
PostWysłany: Pią 07 Lut, 2014 
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: Golf GLS 77' Automatic
Witam. Mam pytnie do wszystkich co sie znają :) o czym powinienem pamiętać otwierając warsztat samochodowy?
Pełna mechanika plus wulkanizacja.
Interesuje mnie:
Wyposażenie
-komp , części, klucze, kompressor jaki? podnośniki, UDT,
wymogi urzędowe
program kasowy
ceny za usługę
na czym można przyciąć
za co się nie brać!

Otwieram dyskusję.

Temat postu: Re: Warsztat Samochodowy. Co z czym? wyposażenie
PostWysłany: Sob 08 Lut, 2014 
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 8234490
Auto: mk2 tdi++, quattro
podstawa sa mechanicy z doswiadczeniem bo bez tego majac nawet najlepszy sprzet g..wno sie bedzie robic a przy obecnej konkurencji na rynku warsztat upadnie albo nie bedzie przynosil oczekiwanych zyskow. klucze i narzedzia dobrych firm bo beda eksploatowane dosyc intensywnie i zeby nie kupowac co miesiac nowego kompletu kluczy itp warto kupic dobre narzedzia. przyciac mozna na czesciach jak ma sie duze znizki w hurtowniach najlepiej kilku bo w jednej wszystkiego nie beda mieli. czasami mozna sie pokusic o zmniejszenie ceny uslugi jak klient kupil duzo czesci a to przyciaga ludzi jak wiedza ze moga dostac jakis rabat

Profil    8234490

VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

Auto: Volvo s60 2.4t & Passat B6 BMR DSG
Mnie odstarsza w warsztatach przycinanie na częsciach w stylu: olej mobil 5l za 200 zł, gdzie na allegro sam mogę go kupić za 80 zł.

Nie przesadzajcie z narzutem, bo to tylko odstarsza klientów. Rozumiem 20% drożej niż na allegro, ale nie ponad 100%.

VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Auto: Passat vr6
przez jakiś czas pracowałem w hurtowni motoryzacyjnej i zaopatrywałem mechaników w przeróżne graty, przycinanie na częściach po 100% nie jest niczym nowym

powiedzmy faktura po rabatach dla mechanika na przepływkę za 400zł
i faktura detaliczna dla klienta (podkładka) na 750zł

VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

tylko nie ma co porownywac allegro do zwyklego sklepu bo na allegro sprzedawcy maja marze po kilka % przez duza konkurencje co przy warsztacie sie nie kalkuluje a o olejach z allegro mozna duzo mowic

Profil    8234490

VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Auto: vw/audi
sporo hurtowni moto ma możliwość wyposażenia warsztatu kompleksowo łącznie z urządzeniami do diagnostyki samochodowej od Ado Z na dobrych firmach i myśle ze można by się zapoznać z ofertą intercarsu,AD czy innych.
Speed napisał(a):
kompressor jaki?

minimum 200 litrów

Speed napisał(a):
podnośniki

najlepszy ale i naj mniej praktyczny jest kolumnowy(2)

co do wulkanizacji to przedewszystkim dobry kombajn na demontaż.wyważarka może być średniej klasy bez wodotrysków w postaci panienki która mówi gdzie i ile trzeba odważnika czy niebieskich diód.

poza tym jak już było napisane,podstawa to dobra i doświadczona kadra o którą teraz ciężko.
generalnie zeby dobrze wyposażyć warsztat od podstaw to bez grubej bańki nie podchodź.

VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 4612031
Auto: MKI,MK III,MK IV,Octavia II,MB124, VWT2
Tak jak wyżej podstawa dobry mechanik, elektryk i odopowiedz sobie na pytanie co chcesz naprawiać ?? osobowe , ciężarowe ?? wtedy dobieraj sprzęt . Co do wyposażenia do kilka kompów ( ja mam KTS, WOW Wurth, Vag, i kilka mniej znaczących do cytryn, peugot itp ) co do kluczy to w część warto zainwestować ( klucze nietypowe, ściągacze opasek , sworzni , klucze do filtrów, testery przelewowe, testery płynów itp ) a w klucze których się używa na bieżąco nie ma co inwestować bo czy to będzie Beta czy Berner czy Yato posypie się po 3-4 miesiącach ( ja mam u siebie przyjęty system że każdy mechanik ma swoją szafkę i robiona jest inwentaryzacja pod koniec miesiąca i narzędzia uszkodzone rozpisywane a stany uzupełniane, oczywiście jeżeli klucz został uszkodzony w sposób niewłaściwego korzystania koszta pokrywa mechanik ). Podnośniki polecam na powietrze Stenhoj bezawaryjne tani serwis i dozór.
Z programów mogę polecić Warsztat3 firmy Algorytm jest tani ciągle są aktualizacje jest powiązany z InterCars i innymi firmami całodobowa pomoc.

Co do cen to musisz się dostosować do rynku ustalić roboczogodzinę i potem przypisać niektórym czynnością stałe ceny, a niektóre kasujesz za roboczogodzinę i nie zgodzę sie z tym co jest wyżej napisane że marża ma być 20% jak mam zapłacić podatki, wynagrodzenie itp ? marże ustalasz w zależności jakie masz rabaty od 20 do 100 % z allegro nigdy nie będziesz w stanie wygrać i tak !!

Wyposażenie warsztatów jak chcesz na dofinansowanie polecam firmę Swistowski, a gdzy chcesz w leasing to EFL.pl

Nie pchaj się w instalacje gazowe z tym jest sporo problemów ....

Profil    4612031

PostWysłany: Nie 09 Lut, 2014 
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

-chcę robić pełną mechanikę wszystkich marek+busy. Gazów nie tykać. Również nowsze modele. Mechaników mam dwóch konkretnych , dlatego ruszam z tematem.
-pczerniej podaj jakiś link do tego kompa vag. Myslałem tez o tym https://www.cdif3.com/ Troche kosztuje i ponoć ogarnia 70% aut. Ale z drugiej strony nie chciał bym zostać z rozłożonymi rękoma gdybym się tym nie mógł z czymś połaczyć.
-Z kluczami i narzędziami zużywalnymi sobie poradzę. Dobry pomysl z tą inwentaryzacją.
-Ten steinhoj widziałem uzywany. To są na powietrze? jak to działa? i jak z udt przy używanym? chyba trzeba kupić z papierami?
-w warsztacie mam 4ry stanowiska, dwa na kanale i dwa sama posadzka wiec jeden podnośnik planuje dwukolumnowy i przed bramą wywale wiatę z 5metrów żeby postawić tam nożycowy krótki na wulkanizację.
-ceny ogarnę, konkurencja w postaci wulkanizacji, i czterech mechaników w tym jeden bosch i jeden tylko skrzynie automat. Ale raczej widzę że się gniewać nie będziemy
-napisz co z tymi dotacjami?

PostWysłany: Nie 09 Lut, 2014 
VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 4612031
Auto: MKI,MK III,MK IV,Octavia II,MB124, VWT2
Speed napisał(a):
https://www.cdif3.com/

z tym kompie nie powiem Tobie nie korzystałem z tego.

wurth : http://www.wurth.pl/wow/informacje.php
cena sprzętu z lapkiem ok 12 tys

Co do narzędzie to mam jeszcze jeden system dla kluczy specjalnych, testerów, wybijaków itp polega to na tym że owy sprzęt leży w specjalnie wytyczonej na to szafkach, każdy mechanik posiada pięć numerków i gdy chce skorzystać z któregoś sprzętu/klucza przychodzi z owym numerkiem do mnie i pobiera co potrzeba przy zostawieniu numerka ( w ten sposób sprawdzam czy pobrany oddany sprzęt jest oki a jezeli go brak to kto go ma ) u Ciebie może się to nie przydać ale przy 7 mechanikach jest to naprawdę pomocne

Speed napisał(a):
Ten steinhoj widziałem uzywany. To są na powietrze? jak to działa? i jak z udt przy używanym? chyba trzeba kupić z papierami?

działają sprawnie mają zabezpieczenia, są to dwie kolumny powietrze doprowadzone do nich ja mam od góry aby po ziemi nic się nie walało, napęd śrubowy ( wymiana śruby w moim przypadku po 5-6 latach użytkowania przy średnio ok 20-30 podniesień dziennie ) dokumentacje powinieneś dostać przy zakupie potem zgłaszasz podnośnik do UDT wybierasz serwisanta i serwis jest raz na 6 miesiecy przy tym podnośniku koszt ok 100-150 zł za jeden

Speed napisał(a):
-napisz co z tymi dotacjami?

No jak otwierasz firme to wiadomo możesz starać się o dofinansowanie i potem jak już masz firmę musisz dowiedzieć się w Urzędzie Pracy o dofinansowanie do stanowisk pracy możesz dostać nawet 20 tys do jednego pracownika ! kasę możesz przeznaczyć na sprzęt maszyny, ja ostatnie dofinansowanie przeznaczyłem na sprzęt i realizacji pomógł mi właśnie pan Świstowski dostarczył maszyny przed zapłata pomagał w dokumentach, szkoleniach itp

Będziesz kiedyś w okolicach Koszalina/Darłowa zapraszam to zobaczysz co jak mam u siebie ;)

Profil    4612031

PostWysłany: Pon 10 Lut, 2014 
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

z komputerami bywa roznie tylko trzeba brac poprawke na to co pisza na stronach producenta bo wiekszosc to tylko teoria a praktyka to bywa roznie. warto brac cos sprawdzonego np: autoboss, launch, autocom a do vaga vcds

Profil    8234490

PostWysłany: Pon 10 Lut, 2014 
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

różne opinie są o CDIfie. Dużo stawia na Launch X-431
ktoś zna oba? Można wogóle porównywać na zasadzie lepszy-gorszy?

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 11 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 29 gości