Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [Ibiza 6L] Padła skrzynia, na jaką mogę wymienić?
PostWysłany: Pią 02 Lip, 2010 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Witam!

Chyba nie powinienem pisać tutaj, bo nie jestem posiadaczem VW, ale widzę, że jest tutaj wiele doświadczonych ludzi. Jeżeli ktoś będzie w stanie pomóc z góry bardzo dziękuję.

Niedawno, bo w zeszłym tygodniu kupiłem Ibize 6L z 2002 roku. Silnik 1.4 16V 101KM (175 tyś. km).. Długo nie trwała radość z zakupu, bo po kilku dniach i jednym starcie z piskiem (nigdy tego nie robie, z ciekawości sprawdzałem jak zachowuje się z włączonym i wyłączonym ASR) pojawiły się dziwne stuki w skrzyni.

Stukanie występuje tylko w czasie jazdy, na każdym biegu. Częstotliwość powiązana raczej z prędkością obrotową koła. Stukanie nie występuje w momencie przyspieszania (kiedy naciskam gaz). Zaraz po puszczeniu nogi z gazu, kiedy zaczyna się hamowanie silnikiem, skrzynia zaczyna "tyrkolić". Napęd przenosi prawidłowo, nie ma problemu z wrzucaniem biegów.

Z tego co posprawdzałem dźwięk wydobywa się z okolic mechanizmu różnicowego. Trochę czytałem, rozmawiałem też z mechanikami i większość twierdzi, że naprawianie skrzyń biegów jest nieopłacalne. Łatwiej i taniej jest ponoć ją wymienić.

Tutaj też pojawia się moje pytanie.

Mam silnik 1.4 101KM o oznaczeniu AUB. Z tym silnikiem występowała skrzynia FCV.
Oprócz tego silnika, w wersji 101 konnej wystepował też BBZ ze skrzynią GRY.

Ciężko zdobyć te skrzynie w moim rejonie. Jaką alternatywną skrzynię mógłbym włozyć w miejsce uszkodzonej? Wiem, że pasują też te dla silników 75KM, różnią się przełożeniami III, IV i V biegu. Wolałbym jednak tą "właściwą".

Być może zna ktoś oznaczenia innych skrzyń montowanych z silnikami 101 KM.
Proszę o pomoc.

pozdrawiam,
Damian

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 1 post ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], Google Adsense [Bot] oraz 2 gości