Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [mk3] słaby nawiew, a filtr ok
PostWysłany: Sob 17 Lis, 2007 
VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Problem jest następujący:
Kupiłem autko w którym słabo dmucha nawiew, pomyślałem że to filtr i postanowiłem go wymienić. Okazało się że filtra wogóle nie było... ałaa Wsadziłem więc nowy i tak jeździłem, aż zaczęły się mrozy...

W samochodzie koszmarnie parują mi szyby... a nawiew bardzo słabo dmucha - wyjąłem do testu filtr kabinowy żeby sprawdzić czy to napewno nie on... - nic to nie dało...

Jak ustawię nawiew na 4, a powietrze skieruję na kierowcę/pasażera to ledwo czuć że dmucha (po przyłożeniu ręki do kratek!), dopiero jak zamknę środkowy nawiew i jeden boczny, to z ostatniego otwartego wieje powietrze tak, jak powinno lecieć z KAżDEJ kratki gdyby wszystkie były otwarte.

Dmuchawa chodzi na wszystkich 4 biegach, słychać jak pracuje. Jak wyjąłem filtr i przy włączonej dmuchawie przyłożyłem rękę w miejsce filtra, to czuć było MOCNE wciąganie powietrza.

Co się więc dzieje z tym co zasysa dmuchawa? - ucieka gdzieś? - w autku nie czuję nigdzie niepożądanego wypływu powietrza spod deski - poza delikatnym podmuchem spod wentylatora dmuchawy - na osi wirnika, ale to chyba normalne...

Pomóżcie proszę, bo nie wiem co robić, a tak mi szyby parują, że w maluchu już jest lepiej...
Z góry dzięki za odpowiedzi

Temat postu:
PostWysłany: Nie 18 Lis, 2007 
Tech Mod
Tech Mod
Awatar użytkownika

Musisz obadać drogę jaką przebywa powietrze od dmuchawy do kratek nawiewu. Może gdzieś rura którą płynie powietrze spadła z jakiejś złączki i wali pod deską gdzie popadnie. Nie wiem jak dokładnie jest w mk3 ale w mk2 wyjąłbym schowek, dolną półkę od pasażera, radio, panel nawiewów (w zależności od potrzeby), wsadził rękę pod deskę i macał co jest nie halo. Jeśli mówisz że ze wszystkich kratek wieje tak samo słabo więc pewnie usterka leży gdzieś bliżej dmuchawy.

Inna opcja to może panel ogrzewania padł i nie przestawia się odpowiednio klapka od której zależy w którą mańkę będzie skierowane powietrze.

Innych pomysłów nie mam.

Pozdrówka i powodzenia z usuwaniem usterki ;)

Corrado VR6 SLC
Passat B5 2.8 V6 4Moion

Image

Temat postu:
PostWysłany: Nie 18 Lis, 2007 
VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

B_O_N_K napisał(a):
Inna opcja to może panel ogrzewania padł i nie przestawia się odpowiednio klapka od której zależy w którą mańkę będzie skierowane powietrze.

To raczej nie będzie to, bo zmiana kierunku nawiewu działa, tylko siła nadmuchu słaba.

Faktycznie muszę sprawdzić szczelność połączeń i jeszcze (poszukałem w necie) - może być tak, że klapka od recyrkulacji powietrza się tylko troszkę otwiera i blokuje przepływ powietrza...
Dzięki za odpowiedź.

Jak by ktoś wiedział gdzie szukać śrub w desce rozdzielczej od strony pasażera w MKIII żeby zdemontować schowek/półkę i dostać się w okolice dmuchawy, to był bym wdzięczny za info :)

Aha - i jeszcze pytanko - gdzie się znajduje klapka od recyrkulacji powietrza? - gdziś w okolicy dmuchawy, czy w samym tym "urządzeniu" do rozdziału powietrza? (dokładny opis lokalizacji mile widziany :D )

EDIT:

Problem rozwiązany (częściowo) - ułamane jest mocowanie pancerza cięgna odpowiedzialnego za włączanie/wyłączanie recyrkulacji powietrza. Efekt jest taki, że można włączyć recyrkulację, ale nie da się jej wyłączyć.
Narazie ręcznie wepchnąłem cięgno w pancerz i poprostu nie będę używał recyrkulacji - potem pomyślę co z tym zrobić :)

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 3 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości