Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [all vw] GGU + heble VR-problem z półosiami
PostWysłany: Sob 01 Cze, 2013 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: golf mkIII
Witam.
skrzynia jaką mam to GGU + flansze z skrzyni ASD, łapa z ASD + dorobiony dystans do tej skrzyni.
Hamulce: Jarzma +zaciski, zwrotnice + piasty +przeguby zewnętrzne -VR
wahacze wraz z półosiami i przegubami wewnętrznymi te co miałem czyli TDI 1Z.

Problem polega na tym, że półoś od strony pasażera (dłuższa) jest za krótka i wyskakuje, a ta od strony kierowcy (krótsza) jest jakby za krótka, bynajmniej po gumach widać, że jest złożona.

Problemu może by nie było gdybym zmieniał to po kolei- skrzynia teraz, za jakiś czas heble, ale ja robiłem wszystko za jednym razem.Skoro skrzynia GGU pasuje pod pół osie do każdego TDI to dlaczego u mnie teraz nie chce? czy zwrotnice ( prawdopodobnie z VR) które mam są jakoś inaczej osadzone i muszę być do tego półosie z VR również??

Z hamulcami też dziwna sprawa bo miałem na wzór niby ori kpl z VR ale tarcze tam były 280 i 5x100. Wahacze i stabilizator widać że z VR bo inne mocowania stabilizatora jest niż np. u mnie. Czy może to są hamulce z GTI?Czy każdy VR bez względu na rocznik miał 288 czy występowały tez 280?

prosze zapoznać sie z regulamineM i UŻYWAĆ PRZEDROSTKÓW !!
turpik

Temat postu: Re: GGU + heble VR-problem z półosiami
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 2128069
Auto: Golf II & ABF
288 było napewno w MKIII 2.9 syncro

http://strefagti.pl/
http://vwzone.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2287
 Profil    2128069

Temat postu: Re: GGU + heble VR-problem z półosiami
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

Auto: Najlepsze, czyli mk II ;)
wystepowaly tez 280 w vr'ach

Temat postu: Re: [all vw] GGU + heble VR-problem z półosiami
PostWysłany: Nie 02 Cze, 2013 
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 8234490
Auto: mk2 tdi++, quattro
a wiec tak zwrotnice z VR6 czy to z gti bo sa takie same maja troche inne osadzenie niz te standardowe kolo rowniez bedzie delikatnie cofniete do tylu. jakbys zakladal wahacze z vr6 to one maja inna konstrukcje i to przesuniecie sie kompensuje. zwrotnice z VR6 mozna zalozyc pod wahacze z tdi ale trzeba troche rozwiercic otwory w swozniu i w wahaczu. ja mam zwykle wahacze z tdi do tego zwrotnice z vr6 poloski i skrzynia tdi i u mnie poloski pasuja. zmienilem tylko przeguby zewnetrzne na te z gti.

w vr6 byly zarowno 280 jak i 288 zwrotnice sa te same tylko inne sa jarzma zaciski oraz tarcze i klocki

Profil    8234490

vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 10062223
Auto: golf mk2 20VT, mk4 tdi
powiedz jak przykręciłeś sworzeń do wachacza z tdi? tak jak turpik pisze?

Profil    10062223

VW User
VW User
Awatar użytkownika

turpik napisał(a):
zwrotnice z VR6 mozna zalozyc pod wahacze z tdi ale trzeba troche rozwiercic otwory w swozniu i w wahaczu.

No dokładnie tak, sworznie też mam nowe oczywiście z VR, i delikatnie rozwiercone otwory w wahaczu- tylko w wahaczu, weszło bez problemu. Co do przesuniętego koła to nawet widać bo jak jedno mam prosto to drugie skręca do środka auta ale to na geometrii się ustawi :)

Ta krótsza pół oś na pewno jest za długa, bo gdy kręcę kołem to w jednym miejscu jest ciężko i widać jak unosi się cały silnik- pewnie nie może się schować...

Ale półosie z VR są niby krótsze oby dwie? Jeśli tak to gdybym wkładał skrzynię z VR to rozumiem, że półosie też bo skrzynia będzie szersza na wyjściu, tak z tego rozumiem.

vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

ciężko Ci teraz bedzie dobrac półosie, ja juz to kiedys przerabiałem. Żeby to miało rece i nogi i nie było przesunięcia koła najlepiej bedzie Ci wrzucic wachacze od gti/vr6 i półoski i wtedy bedzie wszystko grało jak należy

Profil    10062223

PostWysłany: Pon 03 Cze, 2013 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

No dobra ale co to niby zmieni? skoro wahacze te co mam a VRowsie są identyczne ta sama długość od mocowania do mocowania.

A półośki VR ma jedną krótszą a drugą dłuższa?( w porównaniu do tych co ja mam) Nikt nie wie?

Bo nie dostałem takiej odpowiedzi a kupowanie w ciemno mi się nie widzi...

Ja nie widzę potrzeby zmiany wahaczy bo przecież one muszą być identyczne długością a zmienia się tylko półośki- tylko pytanie od czego? Jutro może będę miał siły to wykręcie to z auta, po mierze i mam nadzieję, że ktoś doradzi...

PostWysłany: Pon 03 Cze, 2013 
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

a moze przeguby masz nie takie to znaczy moze zewnetrzne sa mniejsze(krotsze)?

www.benson-pro.pl <---- klik

PostWysłany: Wto 04 Cze, 2013 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

zmierz dokładnie czy te wachacze twoje sa takiej samej długośći co vr6/gti, jesli sa takie same to zostaje Ci zmiana półosiek na takie z vr6/gti. I porównaj sobie zwrotnice 5x100 i 4x100 razem ze sworzniem, ustaw sobie dwie zwrotnice obok siebie tak aby sworznie sie pokrywały otworami i zobacz ze zwrotnica 5x100 jest głebiej osadzona względem sworznia niz 4x100. I za to sciska Ci przeguby

Profil    10062223

PostWysłany: Wto 04 Cze, 2013 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

bartekmk2 napisał(a):
zmierz dokładnie czy te wachacze twoje sa takiej samej długośći co vr6/gti, jesli sa takie same to zostaje Ci zmiana półosiek na takie z vr6/gti. I porównaj sobie zwrotnice 5x100 i 4x100 razem ze sworzniem, ustaw sobie dwie zwrotnice obok siebie tak aby sworznie sie pokrywały otworami i zobacz ze zwrotnica 5x100 jest głebiej osadzona względem sworznia niz 4x100. I za to sciska Ci przeguby

tak, zgodzę się, zwrotnica jest inaczej odsadzona bo nawet po uchwytach do hamulcy widać. Poza tym, myślę, że jestem na dobrej drodze. Wykręciłem pół ośki, i okazało sie, że ta dłuższa też wskoczyła do środka tylko na założonej jakoś inaczej to wyglądało. Więc i jedna i druga jest za długa. całkowita długość moich pół osiek to 45,5 i 69. Jeśli ktoś zna wymiary tych od VR to będzie można łatwo porównać jakie są... Jeśli będą krótsze to pozostaje zakupić, założyć i sprawdzić.... :cfaniak:

PostWysłany: Nie 07 Lip, 2013 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

wahacze z VR i TDI mają te same długości, jedynie wahacz z VR jest jakby przesunięty o 1cm do przodu w stronę zderzaka ale to nie rozwiązało mojego problemu.

ImageImageImageImageImage

Półoś długą założyłem z GTI 2E- była krótsza o jakieś 3cm i pasuje, krótka natomiast długością nie różniła sie dużo od tej mojej z TDI (może tylko o 1cm, albo i aż) ale były jakby głębiej zrobione te frezy pod przegub. Założyłem więc swoje przeguby i niby wszystko hula, okaże sie w trakcie jazdy po drodze a nie podwórku :)

ImageImage

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 12 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości