Myślałem, że ten wyjazd będzie totalną klapą. Miałem urlop, ale wszyscy znajomi akurat mieli inne plany, więc w ostatniej chwili wskoczyłem w tanią ofertę i pojechałem sam w góry. W pensjonacie pod Giewontem byłem jedynym gościem poniżej sześćdziesiątki. Reszta to albo emeryci na wycieczkach z przewodnikiem, albo narciarze, którzy po całym dniu na stoku padali o dwudziestej pierwszej. Ja, wprost przeciwnie – potrzebowałem rozładować energię, a nie iść spać razem z kurami.
Pogoda dopisywała, ale wieczory były długie. Za długie. W poniedziałek wypiłem trzy piwa w hotelowym barze, poprzeglądałem Instagrama i stwierdziłem, że to będzie najnudniejszy tydzień w moim życiu. We wtorek, z czystej przekory, postanowiłem coś zmienić. Leżałem na łóżku, w nogach miałem rozgrzany laptop, a za oknem szumiał potok. Włączyłem przeglądarkę i wylądowałem na stronie, która miała ten specyficzny, ciemno-zielony klimat. To nie był przypadek – po prostu kliknąłem w pierwszy link z forum, gdzie ludzie opowiadali o szybkich wygranych. I wtedy pierwszy raz pomyślałem:
vavada pl, czemu nie? Mam dwie stówki, które mogę przeznaczyć na głupoty. Lepiej je przepuścić tu, niż kupić kolejną pamiątkę z oscypkiem, której i tak nie zjem.
Zacząłem od małych stawek. Nie znam się na strategiach, nie śledzę statystyk. Gram intuicyjnie. Wrzucam żetony tam, gdzie podpowiada mi palec, a nie rozum. I wiecie co? Przez pierwsze dziesięć minut wygrywałem co trzecie rozdanie. To było dziwne uczucie – coś między zaskoczeniem a lekkim niedowierzaniem. W pewnym momencie miałem już czterysta złotych, czyli podwoiłem wkład. W normalnym świecie poszedłbym spać, ale tutaj, w tym małym pokoju z widokiem na ciemne turnie, coś pękło. Uśmiechnąłem się do własnego odbicia w wygaszonym ekranie telewizora.
To był czwartek, pamiętam to dokładnie. W dzień przeszedłem cały szlak na Gubałówkę, nogi mi drżały ze zmęczenia, ale głowa pracowała na najwyższych obrotach. Wieczorem zamówiłem pizzę do pokoju – pierwszy raz w życiu jadłem pepperoni, oglądając koło ruletki. Szybko zrozumiałem, że nie chodzi o pieniądze. Chodzi o to napięcie, które pojawia się, gdy kulka zaczyna zwalniać. Ten moment, kiedy wszyscy wokół (czyli ja) wstrzymują oddech. Moja wygrana rosła, ale nie patrzyłem na saldo. Patrzyłem na kolor, na liczby, na ten taniec między szczęściem a porażką.
I wtedy przyszedł ten jeden strzał. Postawiłem wszystko na czarne. Dwadzieścia sekund, które trwały wieczność. Kiedy kulka wpadła w pole, które wskazałem, podskoczyłem na łóżku tak mocno, że laptop prawie spadł na podłogę. Kliknąłem odświeżenie, odetchnąłem głęboko. Na koncie pojawiła się kwota, która zmieniła plany na resztę wakacji. Pierwsza myśl? Że to pomyłka. Druga – że muszę to natychmiast wypłacić i nigdy więcej nie wracać. Trzecia – że to był mój najlepszy pomysł w tym tygodniu.
Wiecie, co zrobiłem następnego dnia? Poszedłem do wypożyczalni sprzętu i wziąłem lepsze narty. Nie te golfowe, które trzeszczały przy każdym skręcie, ale porządną, nową deskę. Potem zamówiłem stolik w restauracji, o której mówiła cała okolica. Siedziałem tam sam, jadłem pierogi z baraniną, patrzyłem na oświetloną nocą górę i czułem, że to jest mój moment. Ktoś przy sąsiednim stole mówił o polityce, ktoś inny o podwyżkach, a ja myślałem tylko o tym, jak jedna, głupia decyzja na stronie vavada pl zmieniła perspektywę całego wyjazdu.
Najlepsze było jednak to, co stało się w sobotę. Do pensjonatu przyjechała grupa moich znajomych z Warszawy – zmienili plany w ostatniej chwili. Nie wiedzieli, że tu jestem. Kiedy mnie zobaczyli, od razu zaproponowali, żebyśmy poszli gdzieś na miasto. Tym razem ja mogłem postawić pierwszą rundę. W knajpie, przy głośnej muzyce, opowiedzieli mi o swoich problemach w pracy, o kredytach, o codziennej szarówce. A ja słuchałem i myślałem, że jeszcze tydzień temu byłem dokładnie w tym samym miejscu – przytłoczony, zmęczony, sfrustrowany. Tymczasem tutaj, w tym górskim świecie, czułem się, jakbym wygrał coś więcej niż tylko pieniądze. Wygrałem poczucie, że czasem warto rzucić wszystko na jedną kartę. Oczywiście mówię o tej przenośnej karcie, bo nigdy nie byłbym lekkomyślny na poważnie.
Wróciłem do Warszawy z uśmiechem, którego nie mogłem zmyć. W pracy wszyscy pytali, czy się zakochałem. Odpowiadałem, że tak – w górach. Ale prawda była taka, że zakochałem się w tej iskrze, która pojawiła się wieczorami, gdy siedziałem sam z laptopem. I choć nie mówię o tym głośno, to wiem, że gdyby nie ten jeden wieczór, gdy z nudów wpisałem w wyszukiwarkę vavada pl, moje wakacje skończyłyby się w poniedziałek, w barze, z piwem i żalem do samego siebie. A tak – wróciłem z bagażem dobrych wspomnień i portfelem, który nie narzekał.
Dziś już tam nie wchodzę. To nie jest dla mnie na stałe. Ale jeśli ktoś pyta, czy warto zaryzykować, odpowiadam: warto, pod warunkiem, że robisz to dla emocji, a nie dla obietnicy łatwego życia. Bo prawdziwą wygraną było to, że wstałem następnego ranka, otworzyłem okno, zobaczyłem śnieżne szczyty i pomyślałem: "No dobra, życie nie jest takie złe". A reszta? Reszta to już tylko cyferki na ekranie.