Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: advisedskills
PostWysłany: Czw 27 Lis, 2025 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Gadu-Gadu: 0
Tlen: FraneWatson
Auto: pasat
Ostatnio moja firma zaczęła wdrażać SAFe i szczerze mówiąc, nie spodziewałem się, że będzie to aż tak skomplikowane. Najbardziej męczy mnie to, że każdy dział inaczej rozumie swoje obowiązki, a już szczególnie widać to przy wspólnym planowaniu. Mam wrażenie, że część zespołów nadal myśli „scrumowo”, a część „korporacyjnie” i wszystko się po prostu rozjeżdża. Jestem ciekaw, czy mieliście podobne problemy i jak sobie z nimi poradziliście, zanim udało się to jakoś ustabilizować.

Profil    FraneWatson

Temat postu: Re: advisedskills
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Tlen: morrowine
Auto: fiat
Powiem Ci, że brzmi to bardzo znajomo. Kiedy u nas zaczynaliśmy z SAFe, największym wyzwaniem było właśnie to początkowe „rozciąganie” starych nawyków na nowe ramy. Ludzie niby przechodzili szkolenia, ale w praktyce każdy interpretował je inaczej, zwłaszcza jeśli wcześniej pracował w zupełnie innym modelu. To, co nam pomogło, to zrobienie solidnego restartu w stylu: „przestańmy zakładać, że wszyscy rozumiemy to samo”. Dopiero po wspólnym warsztacie z trenerem zaczęliśmy mówić tym samym językiem.

Jeśli jeszcze nie widzieliście, bardzo sensownie opisano to na stronie
https://www.advisedskills.com/pl/agile- ... ading-safe — nie chodzi tylko o teorię, ale o to, jak konkretne role mają współpracować, żeby nie było ciągłego zderzania się oczekiwań. U nas dopiero kiedy RTE zaczął aktywnie wchodzić między zespoły i „wyłapywać” rozjazdy jeszcze przed PI Planningiem, coś ruszyło. No i PI Planning przestał być maratonem chaosu, bo ludzie mieli już w głowie te same definicje i cele. Oczywiście, nadal zdarzają się spory, ale przynajmniej mają wspólny punkt odniesienia i to robi ogromną różnicę.

Profil    morrowine

Temat postu: Re: advisedskills
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Tlen: FraneWatson
Auto: pasat
Widzi mi się, że najczęstszym problemem na początku jest po prostu zbyt duże tempo i założenie, że da się „od razu” wejść w SAFe jak w gotowy framework. U nas dopiero po kilku iteracjach zrozumieliśmy, że trzeba dać czas zarówno ludziom, jak i procesom. I dopiero kiedy zespoły zaczęły bardziej otwarcie przyznawać, czego nie rozumieją, napięcie zaczęło spadać. Tak że to normalne, że początki są trochę chaotyczne, ważne żeby nie udawać, że wszystko działa.

Profil    FraneWatson

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 3 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości