Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 2 [ 19 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: [golf mk2] r32 skrzynia biegów
PostWysłany: Śro 03 Gru, 2014 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: mk2 vr6 AAA & mk2 r32 BUB
Witam. Próbowałem zlokalizować na forum informacje o przekładce skrzyni z 2.8 24v do 3.2 BUB ale nie znalazłem żadnych konkretów więc założyłem nowy temat. Mianowicie byli byście bardzo pomocni pisząc co jest potrzebne od A do Z przy takiej przekładce. Sprawa wygląda tak, że mam obok siebie kompletnego VR6 2.8 12v wraz, ze skrzynią biegów CCM, wybierakiem, linki itp. Domyślam się, że przeguby wewnętrzne od CCM nie podejdą, wybierak i mechanizm lewarka raczej też nie przypasuje, wiec nasuwa się pytanie, czy do nowych przegubów wew. będą pasowały półosie z z mk3 vr6 jeżeli nie to z czego kompletne półosie (zawieszenie kompletne przełożone z mk3 vr6 ,sanie wachacze itp), z jakiego modelu potrzebny będzie lewarek zmiany biegów i wybierak, jak wygląda przerobienie przedniej łapy silnika. Dwumas oczywiście idzie w zapomnienie i jednomasa z 2.8 12v + sprzęgło w zastępstwo. Panowie proszę o pomoc dziękuje z góry i pozdraVWiam :)

Temat postu: Re: mk2 r32 skrzynia biegów
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

Auto: Najlepsze, czyli mk II ;)
Piszesz, ze chcesz zakladac skrzynie drp do 3.2 a nagle wyskakujesz z 12v.. troche nie jasno to ujales.. skrzynia z 2.8 siada do 3.2 bez problemu i nic do niej nie potrzebujesz.. takiej odpowiedzi oczekiwales? ;]

vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Chodziło mi oto, że jeżeli było by coś potrzebne od skrzyni CCM tzn łapa, wybierak i linki, to mam obok skompletowanego vr6 2.8 aaa z całym osprzętem więc mam z czego wykręcać. Nie takiej odpowiedzi oczekiwałem napisałem dokładnie, że interesuje mnie przerobienie przedniej łapy i z jakiego auta najlepiej przełożyć lewarek zmiany biegów i wybierak, by bez problemu zmieściło mi się to w mk2 i czy pod przegub od DRP podejdzie mi półoś z mk3 vr6? jeżeli nie podejdą to jak skompletować półoś? czy np pasować bd cała od Bory 2.8 24v? bo mam przełożone całe sanki z wachaczami i zwrotnicami z vr6 (zawias przód i tył mk3 vr6) mam nadzieje, że teraz jaśniej ;]

VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Auto: Jetta & 2x Transporter
Łapa przednia ze skrzyni CCM po delikatnych przeróbkach pasuje do skrzyni DRP, tylna skrzyni tylko custom. Wybierak najlepiej golf IV/Bora V6, Półosie raczej tylko custom, bo przeguby wewnętrzne z DRP mają inny wieloklin (Choć nie wiem jak z wahaczami z mk3, możliwe że coś znajdziesz, podobno tą krótszą idzie od czegoś podpasować). Co do długości, to musisz sobie pomierzyć, najprościej założyć przeguby, zmierzyć od wewnątrz do wewnątrz + dodać tą część która wchodzi do przegubu :P

VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

vipergti, no albo skrocenie tych czworkowych polosi :P

Temat postu: Re: [golf mk2] r32 skrzynia biegów
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 8234490
Auto: mk2 tdi++, quattro
praks produkuje lapy do 6 biegowych skrzyn do mk2/corrado itp a jednomas z vr6 12v nie podejdzie pod skrzynie z 2,8 24v

Profil    8234490

PostWysłany: Czw 04 Gru, 2014 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Więc skorzystam zapewne z usług Praksa jeżeli nie będzie miał nic przeciwko :D a problem z przegubami wydaje się być rozwiązany teoretycznie, hmmm zewętrzne z mk3 vr6, wenętrzne z sharana 2.8 24v i połoska custom, tylko panowie teraz potrzebował bym namiary na kogoś porządnego kto wystrugał by mi takie półosie co by wytrzymały jakąś chwilę ;) dzięki za pomoc ;)

PostWysłany: Czw 04 Gru, 2014 
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

vr6barlinek, wewnetrzne nie musza byc koniecznie z sharan.. co do polosi polecam moto max Torun, albo uzytkownika Ali23 na racing forum.. jakby co to tez moge wykonac lapy do tego silnika..

PostWysłany: Pią 05 Gru, 2014 
VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Auto: Jetta & 2x Transporter
vr6barlinek Jak chcesz, to mogę Ci podesłać foto swoich łap i ew. pomóc z wymiarami tylnej łapy :) Jeżeli masz odrobinę zdolności manualnych to powinieneś sobie poradzić sam z dorobieniem łap :ok:

PostWysłany: Wto 09 Gru, 2014 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

vipergti chętnie zobaczę te zdjęcia, ze zdolnościami nie jest najgorzej. W sumie to przeanalizowałem temat i stwierdziłem, że jednak będę wzmacniał 5biegową - CCM, koszt nie wiele większy od kupienia 6ciobiegowej, mniej kombinacji i przeróbek i jakoś bardziej przekonany jestem do tej 5ki przełożenia są fajne i z tego co mi wiadomo to na 6b v-max 240, a na CCM stockiem vr6 prawie 260 zapiąłem. Wiec wystarczyło by zdjęcia łapy przedniej. Druga sprawa hmm potrzebuje namiaru na kogoś sprawdzonego i dobrego kto wzmocnił bym mi tą skrzynie.

PostWysłany: Śro 10 Gru, 2014 
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

vr6barlinek, vmax 240? Hahahah, kolejna madra teoria kogos kto nie mial z nimi doczynienia? ;)

vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

CCM 02A 5-Gang 3,300 1,944 1,308 1,034 0,838 3,389
FGM 02N 6-gang 3,818 2,105 1,481 1,152 1,167 0,969 3,59091

kkkacper wytłumacz nam może jak skrzynia, z krótszymi przełożeniami oraz krótszym głównym, może być dłuższa? :ok:

VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

vr6barlinek, po pierwsze to myslalem, ze mowimy o skrzyni DRP, a po drugie dla FGM wychodzi prawie 250 wiec roznica nie jest taka znaczaca to raz, jak czesto zamykasz skrzynie (?? ;)) to dwa, a zawsze zostaje opcja wrzucenia biegow z diesla i zapiecia nawet ponad 300 km/h jak podolasz to po trzy..

PostWysłany: Czw 11 Gru, 2014 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

kkkacper pisałem Ci na PW dokładnie, że chodzi mi o skrzynie FGM więc myślenie chyba Ci nie służy ;] swoim AAA koło 7 razy zbliżyłem się do 260km/h ( 3 razy nawet z dwoma pasażerami na pokładzie ) mam filmiki jak ktoś nie wierzy :D hmmm rką myślę, że będzie to znacznie częściej wiec robi mi to różnice, no i w końcu skoro robisz z siebie takiego wielkiego znawce to powinieneś wiedzieć że wzmocnienie skrzyni wiąże się również z przekładką głównego przełożenia z TDI, co za sobą ciągnie również jej przedłużenie.

PostWysłany: Czw 11 Gru, 2014 
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

vr6barlinek, to skoro wiesz wszystko tak dobrze, to po co tyle pytan? ;) ciesze sie, ze tylko Ty jestes taka nieomylna i niezapominajaca persona :ok: pozdro.. P.S. Jesli przez "wzmocnienie" rozumiesz glownie wsadzenie biegu z diesla to faktycznie moja wiedza na niewiele sie tu zda :ała:

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 2 [ 19 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości