Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 5 z 6 [ 85 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: [golf mk2] problem z silnikiem 1.3 na gaźniku
PostWysłany: Pią 08 Lut, 2013 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 8616009
Auto: Golf II 1.6 ABU było 1.3 MH
1.3 mh ( sam takiego miałem) jest całkiem zrywnym autem. Wkręca sie dobrze na obroty jak było słychać. Może minimalna regulacja gaznika i odzyska wigor. Wrzuć filmik z przyspieszenia. Skrzynie jak masz 5b to na 2 do 80 km/h daje rade.

A co do białego dymu to po prostu para! Jak auto stało to sie skropliła woda i musi wyparować

PostWysłany: Pią 08 Lut, 2013 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: Golf mk3 GTI
ja mam 1.3 HK, ale to to samo, tyle że starszy, nie? ten brak wigoru może być spowodowany tym, że ja go na 2 biegu męczyłem cały czas - chciałem zobaczyć czy nie zgaśnie, całkiem z dołu miał lekki problem, ale jak się lekko wkręcił było całkiem dobrze. skrzynie mam 4ro biegową :/
z filmikiem może być problem bo koło garaży mamy straszne koleiny i auto skacze jak szybciej jadę, więc o teście przyśpieszenia nie ma mowy, a na ulicę nie wyjadę bo plastiku nie mam. dopiero za miesiąc zaczynam kurs na prawko :D

PostWysłany: Wto 12 Lut, 2013 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

nudziłem się dzisiaj więc poszedłem do garażu przepalić golfa. chodził nierówno - standard, ale nie szarpało aż tak silnikiem jak kiedyś. zdjąłem jeszcze pokrywę rozrządu i zastałem tam taki widok:
Image
cały bok silnika był zachlapany olejem od miejsca styku głowicy z blokiem w dół, teraz już nie mam wątpliwości co do uszczelki. jeszcze mam takie pytanko - czy wymiana rozrządu w tym silniku kończy się tylko na wymianie paska? nie znalazłem tam żadnego napinacza, a pompa wody nie cieknie na moje oko :D
jeszcze jakbyście mogli mi powiedzieć co warto wymienić przy remoncie silnika. mam już kupioną uszczelkę pod głowicę z Elringa i w czwartek będę szedł po resztę części. wyczytałem coś, że warto wymienić uszczelniacze zaworowe jak już głowicę będę miał na wierzchu - prawda to? drogie są te uszczelniacze?

PostWysłany: Śro 13 Lut, 2013 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 2017533
Auto: XX jahre
O ile dobrze pamiętam, naciąg paska rozrządu reguluje się właśnie pompą wody w tych silnikach.

Profil    2017533

VW Zone Older
VW Zone Older

Auto: Golf MK2
Naciag paska reguluje sie pompa wody a jako ze pompa nie jest droga to ja wole ja zawsze wymieniac z paskiem. Co do uszczelniaczy zaworowych to koszt jednego uszczelnia w granicach 20zl (potrzebujesz 8szt) Ale zeby je wymienic musisz rozebrac zawory bo uszczelniacze sa pod sprezynami zaworowymi. Co do uszczelki to po zdjeciu glowicy daj ja do plantu bo napewno bedzie lekko krzywa i robota pujdzie na nic. Warto wymienic uszczelniacz na walku rozrzadu. Jesli silnik nie palil ci oleju (kopcil na niebiesko albo nie ubywalo ci oleju) to mozesz zostawic stare uszczelniacze.
W wielkim skrocie co do wymiany uszczelki to niema tragedi. Spuszczasz plyn i olej pozniej odpinasz 3 weze grube z prawej strony pod aparatem zaplonowym ktore sa zalozone na opaski zaciskowe ktore zamocowane do obudwy termoastatu (2 z chlodnicy 1 z rurki z pompy wody) jeszcz ejest waz z z zbiornika doplyw i nadmiar potem odkreczasz rure wydechowa od kolektora 4 sruby na klucz 13 zdejmujesz pokrywe filtra powietrze od gaznika odpinasz linke sania/gazu przewod z serwa przedowy paliwowe. Pozniejsz ustawiasz rorzad na znaki na dole na kole pasowym masz kreske a na kole z walka rozrzadu kropke ktora istawiasz do tej strzalki na dole na obudowie. luzujesz pompe wody 3 sruby klucz 10 i zdjemujesz pasek pozniej odkreczasz kolo z walka rozrzadu i je wyjmujesz odkrecasz obudowe rozrzadu od glowicy zdjemujesz pokrywe zaworow 3 sruby i odkrecasz glowice a i mozesz wymontowac aparat jak masz glowice w aucie albo wypiac kabel z cewki a i do glowicy masz jeszcze ptrzykreocny bagnet oleju chyba na imbus 6 niewiem jak u ciebie w miescie ale u mnei jak daje glowice do planowania to musze wyjac kolektory i walek rozrzadu a co za tym idzie nowe uszczelki pod kolektory

VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Auto: vw/audi
radzio_hzr napisał(a):
koszt jednego uszczelnia w granicach 20zl

coś pokręciłeś z tymi uszczelniaczami.ja tyle dałem za komplet do vra.o ile dobrze pamiętam to za uszczelniacz płaciłem coś ok 1,2zł-1,5zł

VW Zone Older
VW Zone Older

sorki kolego przez przypadek wbilo mi sie 0 mialo byc 2zl

VW User
VW User
Awatar użytkownika

na niebiesko mi nie kopci, tylko na biało, ale wolę wymienić uszczelniacze dla świętego spokoju. powiedzcie mi jeszcze jaki jest koszt uszczelniacza walka rozrządu? Aparatu zapłonowego nie umiem odkręcić bo mi się śruby zapiekły :/

VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Auto: A6 C5 V6 & MK2 @ VR6 & MK4 TDI+, Corrado @ 1.8T, MK4 V5, B5FL V6
NotMe mam silnik 1.3 na gaźniku z przebiegiem orginalnym 138 tys. km. z Jetty mk2 '87. Oddam go prawie za darmo... Jest spięty nowym rozrządem i pompą wody oraz zalany Motulem 10W40

VW User
VW User
Awatar użytkownika

rolek, dzięki za propozycję, ale chyba nie skorzystam :/ mój ma 103 tys. przebiegu i wolę jednak pobawić się z nim i nauczyć się czegoś nowego, przyda mi się to do zawodu :) z resztą uwielbiam zabawy z silnikami i innymi rzeczami związanymi z samochodami :>
jakbym jednak zmienił zdanie to napiszę do Ciebie :)

VW Zone Older
VW Zone Older

nie powiem ci dokladnej ceny tego zimeringa ale mysle ze z 20 do 40zl Ogolnie silniki 1.3 sa bardzo proste w budowie i tanie w czesciach

VW User
VW User
Awatar użytkownika

ale i tak z tego uszczelniacza mi nie cieknie, więc zostawię go w spokoju :) jeszcze zobaczę jak rozbiorę silnik.

to z tego co wyczytałem potrzebuję:
- pasek rozrządu (najlepiej z Bosch'a) - ok. 30zł
- śruby głowicy (x10) - ok. 50zł/kpl.
- filtr oleju (też Bosch) - ok. 20zł
- uszczelniacze zaworowe (x8) - ok. 20zł/kpl.
- uszczelka pod kolektor dolotowy i wydechowy - ok. 20zł za jedną
zgadza się wszystko? nie zapomniałem o niczym?

jeszcze chciałbym się dowiedzieć jaki olej kupić do mojego silnika? dodam, że jedyny wyciek to z tego co zauważyłem mam spod głowicy.

VW Zone Older
VW Zone Older

zapomniales o uszczelce pod glowcie i pod pokrywe zaworow i miedy koletor wydechowy a rure wydechowa Njlepiej nalej mu olej mienaralny 15w40
Co do srub glowicy czasami sa konieczne a czasami da rade poskrecac na starych mialem kiedys przypadek w peugeot ze nowa sruba sie ukrecila a wkrecilem stara i bylo ok

VW User
VW User
Awatar użytkownika

uszczelkę pod głowice już mam kupioną, także nie pisałem :) pod pokrywę wymienie sam kiedy indziej, na razie chcę zrobić te rzeczy do których jest niezbędny demontaż głowicy i inne trudniejsze rzeczy.
minerał będzie dobrym wyborem? nie lepiej półsyntetyk?

VW Zone Older
VW Zone Older

dla starszych silnikow lepiej mineral a co do pokrywy zaworow to musisz ja zdjac zeby odkrecic sruby z glowicy mozesz zostawic stara i poklejic sylikonem ale i tak z czasem wyjdzie. A jaki byl wczesniej lany olej?

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 5 z 6 [ 85 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości