Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [golf mk4] Zamarzająca odma 1.4 16V
PostWysłany: Pią 25 Sty, 2013 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Gadu-Gadu: 0
Auto: VW GOLF II
Witam :)

moj drugi post, a od razu z grubej rury :) ojcu w mk4 1.4 16v zamarzla odma obiecalem ze sie popytam na internecie fachowcow co radza zeby uniknac wyzygania oleju przez bagnet i wlew oleju.
Czytałam dużo i myśle że takie rozwiązanie jest dobre bo jednym to pomagało na sąsiednim forum,ale czy takie odpowietrzenie nie zaszkodzi silnikowi ?

http://fotem.pl/show/full/922a40d5467e3542d2a29d2f41575

Jak myślicie ?

Super, że drugi post ale wypadało by się zapoznać z regulaminem i używać przedrostków.
Kuman

Temat postu: Re: zamarzająca odma VW GOLF IV
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 2128069
Auto: Golf II & ABF
Panteraa napisał(a):
Witam :)

moj drugi post, a od razu z grubej rury :) ojcu w mk4 1.4 16v zamarzla odma obiecalem ze sie popytam na internecie fachowcow co radza zeby uniknac wyzygania oleju przez bagnet i wlew oleju.
Czytałam dużo i myśle że takie rozwiązanie jest dobre bo jednym to pomagało na sąsiednim forum,ale czy takie odpowietrzenie nie zaszkodzi silnikowi ?

http://fotem.pl/show/full/922a40d5467e3542d2a29d2f41575

Jak myślicie ?

Pasuje ja wyczyścic i wystarczy żeby ojciec jechał troche dalej jak 3km ;) Trzeba pozwolić na to zeby auto w okresie zimowym się nagrzało niczym zgasi silnik.

http://strefagti.pl/
http://vwzone.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=2287
 Profil    2128069

Temat postu: Re: zamarzająca odma VW GOLF IV
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 7319662
Auto: mk2 & mk4
Pewnie tata ma golfa o oznaczeniu silnika akq czyli norma jeśli chodzi o tą awarie. Osobiście mam identyczny silnik tylko axp gdzie jest ogrzewany wężyk co idzie od puszki odmy do filtra powietrza. Nic to nie daje bo odma i tak mi zamarzła i tak ... :smutny:

VW w nowszych silnikach bby stosował już puszkę odmy podgrzewaną to był strzał w 10 bo nie było różnicy temperatur między silnikiem który się chłodził wolno a plastikową puszką odmy która stygła szybko co prowadziło do skraplania się wody w puszce (mocowana do silnika) i tworzenia się majonezu, który potem zamarzał uniemożliwiając przepływ gazów z komory !

oryginalnie vw stosował w nowszych modelach np. golf Q taki adapter pod korek wlewu oleju jak na Twoim foto tylko wężyk był poprowadzony do filtra powietrza i miał zaworek.

coś takiego ale tutaj ktoś sobie domontował:

Image

Te rozwiązanie które jest na foto według mnie może skutkować ale jak sprawa się ma do takiego odpowietrzenia to nie wiem ... Kiedyś czytałem że korek wlewu oleju to tylko osłona żeby nie chlapało ;)

036 115 302 N - tutaj numer części z Twojego zdjęcia. Zadzwoń do aso kup i daj ojcu w prezencie ucieszy się. Tylko żeby silnik nie ucierpiał na takim 6 milimetrowym odpowietrzeniu bo to będzie jego najgorszy prezent w życiu ooops

ERA NIEZNISZCZALNYCH GOLFÓW JUŻ DAWNO SIĘ SKOŃCZYŁA !
kolejny użytkownik mk4 którego te auto zawiodło do tego stopnia że nie mógł dalej jechać ... ŻENADA !

Profil    7319662

Temat postu: Re: [golf mk4] Zamarzająca odma 1.4 16V
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Auto: VW GOLF II
Czytalam ze jedni wkladają szmate zamiast korka wlewu oleju. Najwyzej nie wyrzyga im wtedy oleju bo ujscie powietrza jest. Szmata napewno przepuszcza powietrze... Tata nie ma kanalu i napewno by sobie tego sam nie zrobil. Co ZIMIE ma jezdzić do mechanika i placić za czyszczenie odmy. Jezdzi tym autem do pracy 10km.... :|

vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Na sąsiednim forum które też na pewno przestudiowałaś wyraźnie pisze że ktoś wyczyścił odmę + wężyk + rurkę w filtrze powietrza a odma i tak zamarzła po 3 dniach ... Pisze też że nawet użytkowanie w trasach 50-100km auta nic nie pomaga jest to samo. Ewentualnie zniknie majonez z korka :cfaniak: Kiedyś na vwzone w tym dziale o ile dobrze pamiętam miał ktoś taki problem z lupo. To jest wada fabryczna

Raczej bym się skupił na tym pomyśle ! ->

Image

Jak ktoś mi tutaj napisze że 6 milimetrowe odpowietrzenie w takim silniku przez wlew oleju nie zaszkodzi mu w zdrowej pracy to sam jadę kupić tą część !

Bo co rano przy -10 muszę otwierać maskę i sprawdzać czy odma zamarzła i czy nie wyrzyga mi oleju jak pojadę. Dobrze że to jest zawsze 5 rano i nikt z okna nie widzi ... ałaa

ERA NIEZNISZCZALNYCH GOLFÓW JUŻ DAWNO SIĘ SKOŃCZYŁA !!!

Profil    7319662

PostWysłany: Sob 26 Sty, 2013 
VW Zone Master
VW Zone Master

Auto: mk1 cabrio 16v turbo; Audi A4 B7 1,9Tdi Air Ride
kolego jak tom odmę wykręcisz wyczyścisz jak należy i wężyk od odmy się nie zagina to rok masz spokój warto zawsze przed zimą to zrobić

PostWysłany: Sob 26 Sty, 2013 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

jestem tego przykładem i moje auto też że nie masz racji.

ale co tam pewnie źle wyczyściłem...

Profil    7319662

PostWysłany: Nie 27 Sty, 2013 
VW Zone Master
VW Zone Master

jak odmę od krerciż tak jest taka przedziałka i trzeba ją wyciągnąć i wtedy dobrze wyczyścić to jest w tej wielkim otworze na pewno tego nie zrobiłeś czasami trzeba dać zarobić warsztatom co się na tym znają

vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

tak sie składa że w kwietniu 2012 roku odma w moim aucie była wymienia a nie czyszczona :cfaniak: i w grudniu zamarzła.

JEST TO WADA KONSTRUKCYJNA SILNIKA !

Profil    7319662

VW Zone Master
VW Zone Master

niestety to choroba tego typu i nic nie zrobisz trzeba czyścić a jak auto chodzi po krótkich trasach to nie zagrzewa się dobrze i para nie umie odparować

PostWysłany: Pon 28 Sty, 2013 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

dzisiaj odebrałem adapter pod korek wlewu oleju z ASO napisze po 3 tygodniach jak sytuacja wygląda w wężyku odmy, rurce w filtrze paliwa, pod korkiem wlewu oleju itp. Pogoda zapowiada się idealna na takie eksperymenty :D

sam jestem ciekawy :) a odpowietrzenie tera bedzie

Profil    7319662

PostWysłany: Wto 29 Sty, 2013 
VW Zone Master
VW Zone Master

no zobaczymy czy to pomaże daj foty patentu bo można dać to np z golfa 4 2lbenzyna ma takie od powietżenie ori z pod korka tylko że na przewód fi 16

PostWysłany: Wto 08 Paź, 2013 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Auto: VW Golf 4 1.4 16v
Witam,

Ja też zastanawiam się nad takim rozwiązaniem. dekanian - jak to się sprawuje w Twoim przypadku?

PostWysłany: Wto 08 Paź, 2013 
VW Zone Master
VW Zone Master

można założyć odmę od nowszego modelu 1.4 16v z podgrzewaczem i będzie dobrze hoć uważam że jak raz w roku wyczyści się ją przed zimom to problem nie występuje koszt na nowych oringah do 80zt

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 14 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości