Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [all vw] 1.8 G60-bez G + gaźnik ,inna głowica
PostWysłany: Czw 17 Sty, 2013 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: jetta a2
Witam.
Użytkownicy mający słabe serce proszone są o zażycie relanium lub innego środka uspokajającego ;)

Potrzebuję poskładać prosty, niezawodny silnik benzynowy, na gaźnik, bez dziwnych podciśnień masy sterowników i innych pierdół jak k-jetronic czy digi.

Uparłem się na 1800 8 zaworowy ze stajni golfa II, najlepiej z miejscem na pompkę paliwową.
Posiadam silnik 1.8PG G60, G się posypało i znikło gdzieś tam.
Silnik kompletny razem z okablowaniem i sterownikami, stan bdb.
Czy ten silnik po zmianie głowicy na gaźnikową 8v będzie miał szanse hulać ? Co do gaźnika lub gaźników to pole manewru małe albo będzie to weber ze 125p, 2x webery do vw lub 4 mikuni motocyklowe - czas pokaże co wybrać.
Pewnie nikt takiego nie robił ale chociaż coś podobnego ?
Bardziej interesuje mnie głowica, i zapłon - np. z 1.8 GU lub RP ?

Uprzedzając odpowiedzi, silnik ma być prawie pod chmurka, nie mam miejsca na air boxy i wielkie doloty, komputery itp. narażony na deszcz ;) Ogromnej mocy nie oczekuje bo skrzynia garbusa nie wytrzyma :] chociaż te 100KM by mogło być.

Temat dość poważny, stoję przy budowie sprzętu a sezon tuż tuż.
Jeżeli znacie jakiegoś magika od dziwnych konstrukcji to ja ładnie proszę o namiary :ok:

Pozdrawiam
Pazur

Proszę zapoznać się z regulaminem i używać przedrostków !
Kuman

Temat postu: Re: [all vw] 1.8 G60-bez G + gaźnik ,inna głowica
PostWysłany: Pią 18 Sty, 2013 
VW Zone Older
VW Zone Older

Auto: Golf MK2
jesli chodzi o glowice to czemu chcesz zmienic na ta z rp ? przeciez rp mial tak samo jak pg pompe pod autem i tak jesli chcesz zalozyc gazniki z motoru to musisxz zrobic kolektor saacy na nowo.
Jesli chodzi o firme co robi przerobki silnikow to Polecam Pro-Tune z raciborza namiary do apsika znajdziesz w gieldzie w uslugach:)

VW User
VW User
Awatar użytkownika

Silnik RP a PG maja inne głowice. W PG masz wtryskiwacze 4szt które musiał bym zaślepić. W RP jest monowtrysk czyli zwykły gaźnik. Pompkę paliwa montuje się w bloku o ile jest na to miejsce -a nie w głowicy ;) Pompka musi być mechaniczna

Przeglądam internet i napotkałem na dziwną konstrukcje... blok 1.8 GU (golf/jetta do 87r.) + głowica z 1.6 vento oznaczenie silnika AKS - kolektor ssący ma po prawej a wydechowy po lewej (patrząc od rozrządu) Taka głowica ułatwiła by mi zamontowanie gaźników gdyż po prawej stronie silnika jest więcej miejsca.

VW Zone Older
VW Zone Older

Auto: Golf MK2
Przeciez wtryski montowane sa w kolektor a nie w glowice.
Jesli chcesz zamontowac gazniki z motoru to kolektor z mono wtrysku 1.8rp sie nie nadaje.
W bloku niema miejsca na pompe stare silniki na gazniku mialy pompe paliwa w glowicy silniki 1.0-1.3 a pod gazniki wcale niepotrzebujesz mechaniczej pompki paliwa starczy zwykla elektryczna niskocisnienowa 0,2b.
Kolektor wydechowy od strony dolotowego ma swoje plusy i minusy.

PostWysłany: Sob 19 Sty, 2013 
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 36491317
Auto: Mk3 Cabrio in progress.
jeśli posiadasz takowy silnik a niedasz rady z nim czegoś zrobić, proponuje ci stary poczciwy silnik 1.8 gaźnikowy z audi 80 wszystko ma na swoim miejscu tak jak potrzebujesz, stosunkowo jest tego dużo można to znaleźć. Wsadziliśmy taki do jedynki kolegi ustawiliśmy dawke na gażniku itp itd podkręcilismy to i owo i naprawdę osiągi zadowalające. oczywiście jeśli nie patrzymy na spalanie. ja bym po prostu sprzedał PG a zaopatrzył się właśnie w taki 1.8 i po kłopocie

Profil    36491317

PostWysłany: Nie 20 Sty, 2013 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Pompka paliwa w głowicy :o przespałem lekcje czy jak. Ja myślałem że pompka zamontowana jest obok filtra oleju i jest napędzana wałkiem pośrednim... ;)
Co do kolektorów dolotowych pod gaźniki z motocykla to trzeba zrobić nowe.

Kupno silnika z audi też wchodzi w grę, w tygodniu rozejrzę się po okolicznych złomach sam. za potrzebnymi frykasami.

vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Gadu-Gadu: 8446715
Auto: Golf 2 GTI 16v
W 1.8 RP jest miejsce w bloku na mechaniczną pompę paliwa. Jak chcesz webera z 125p, to kolektor też podpasuje z RP, przecież i tak trzeba zrobić kryzę... Najlepiej na dół z RP załóż głowicę z PG i do tego gaźniki motocyklowe lub wtrysk jednopunktowy z RP...

Profil    8446715

VW User
VW User
Awatar użytkownika

Auto: Nissan N-14 GTI Racing Car, Skoda Felicia Kit Car 1.6 AEE
czasami pompa jest też napędzana z krzywki wałka rozrządu. a coza tym idzie moze być przykręcana do głowicy

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 8 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości