Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [passat b5] Zapowietrzony 2.5 v6 TDI
PostWysłany: Pią 22 Cze, 2012 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Gadu-Gadu: 13052226
Auto: VW PASSAT B5 2.5v6 TDI
Witam.
Szukałem mojego problemu w wyszukiwarce i nie znalazłem nic sensownego, więc zakładam temat.
Mam problem z Passatem, mianowicie:
Pożyczyłem auto siostrze, po kilku godzinach dzwoni telefon i mówi że chyba brakło jej paliwa bo auto zgasło i nie chce odpalić, wskazówka podnosi się ale nieznacznie.
No to telefon do znajomego, pojechałem na stacje paliwo w bańke(15l) i do auta, dolałem paliwo i kręce, auto nawet nie odpaliło. No cóż linka i pod miejsce zamieszkania, była późna pora więc położyłem się spać, rano wstałem przeszedłem do sprawdzenia czy paliwo jest w wężykach, nie ma a więc odkręciłem śrubkę na górze filtra i było słychać jak napełnia się paliwem, wsiadam do auta i odpalam, auto chodzi. Mineły 3 minuty auto zgasło, znów odkręciłem tą śrubeczkę i odpalam, pochodził chwile i zgasł..
Następne próbowaliśmy dojść co i jak kręciliśmy, paliwo szło do pompy, lecz po chwili powietrze i auto nie chciało nawet drgnąć. Więc zaprowadziłem do mechanika który zalał auto po korek ropą, wymienił filtr i starał się odpalić auto na różne sposoby, niestety powodzeniem zakończyło się jedynie "odpalenie na plaka". w wężyku który szedł do pompy zauważyłem że gdy auto trzymane było na obrotach chodziło, lecz po chwili zaobserwowałem że w wężu tworzy się piana i powietrze i motor stawał..
Pod diagnostyke nie dało się podłączyć bo woda gdzieś mi się zebrała i mechanik musiał ją stamtąd odprowadzić, lecz nie mógł się podłączyć pod komputer.
Na ślepo padła diagnoza że najprawdopodobniej padła pompa wtryskowa i jest ona do wymiany.
Jakie waszym zdaniem mogą być tego przyczyny? Czy to aby napewno pompa?(powiem że nie ufam temu mechanikowi w tych sprawach bo już w wcześniejszym focusie też niby padła pompa a u drugiego mechanika okazało się zupełnie coś innego) a nie chcę się jak narazie narażać na niepotrzebne koszta.
Z góry dzięki za odpowiedź.

Profil    13052226

Temat postu: Re: [passat b5] Zapowietrzony 2.5 v6 TDI
PostWysłany: Sob 23 Cze, 2012 
VW Zone Master
VW Zone Master

Gadu-Gadu: 0
Auto: mk1 cabrio 16v turbo; Audi A4 B7 1,9Tdi Air Ride
kolego trzeba by było sprawdzić przewody co idom do zbiornika czy nie są gdzieś przetarte i się za powietrza i zobacz smok w zbiorniku czy się nie oberwał na próbę podepnij paliwo z banki 5litruw pod pompę jak będzie hodzić to jest problem z przewodami a pompa to horoba 2.5 jest może to być ona

PostWysłany: Sob 23 Cze, 2012 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Na ten pomysł nie wpadłem.
Dzięki kolego będe musiał zobaczyć co i jak, chociaż nigdy wcześniej auto mi takich ceregieli nie odprawiało i tak z dnia na dzień to chyba niemożliwe by przewody padły, ale lepiej próbować takie rzeczy sprawdzać niż wywalić kupe kasy na pompe a to nie będzie ona. ;)
A auto do tego momentu chodziło bez problemu, rano startował od kopa, po nagrzaniu się zdarzyło mu się z 2-3 razy kręcić tak z 3-4 sek, ale to jak mówie mam go 3 miesiące i przez ten czas tylko trzy razy odpalał dłużej. Nie brakowało mu mocy szedł od najmniejszych obrotów na każdym biegu, czasem tylko przymulił ale to jechałem ja i czterech "schabów", dawał lekki dymek rano, ale to tylko odrazu po starcie motoru, później nawet jak mu się dołożyło nie było śladu żadnego dymu. Nawet jak teraz odpalił co byłem u mechanika to tak samo nie zakopci na chwila. Także nie wiem.

Profil    13052226

PostWysłany: Nie 24 Cze, 2012 
VW Zone Master
VW Zone Master

Gadu-Gadu: 0
Auto: mk1 cabrio 16v turbo; Audi A4 B7 1,9Tdi Air Ride
zrób test jak pisałem a niestety te silniki nie cieszą się dobrą opinią najgorszy makamęt to wycierające się wałki rozrządu potem wyskakują krzywki zaworowe i popychacze a taki zestaw bez roboty 3.5 tysia

vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Rozrząd kompletny wymieniany był 6kkm temu, ostatnio jak wymieniałem oleje ze wszystkimi filtrami mechanik przeglądał silnik od strony technicznej i mówił że silnik igła, zero jakichkolwiek obaw o niego.
No ale cóż będe musiał odebrać go od tego Mechanika i zrobić ten test o którym wspominasz.

Profil    13052226

VW User
VW User

Gadu-Gadu: 9167300
Auto: Golf 2/4
moim zdaniem to wina porzadnego odpowietrzenia(odepnij przewod od filtra prowadzacy do pompy,zaloz lejek,wlej paliwa i pokrec silnikiem)
gdyby byla pompa(elektronika)chodzil by jedynie na plaku

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 6 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości