Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [Audi C4] brak iskry
PostWysłany: Czw 01 Wrz, 2011 
VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: Audi 100 C4 & Chevrolet Camaro 3gen
Mam problem z iskrą w Audi 100 C4 silnik : 2.0 AAE - monowtrysk

saprawa ma się tak że porozpinałem okablowanie z komory , poczyściłem co miałem poczyścić - popodpinałem tak jak było wcześniej i znikła iskra , wcześniej nie było żadnych problemów

podczas roboty był mały problem bo zwarłem gruby kabel plsowy co idzie z alternatora , po prostu po odkręceniu go przypadkowo opadł na alternator i zwarł do masy , leżał tak około 3 może 4 sek i podczas odciągania go otarłem jeszcze raz o masę , czy mogło przez to spalić komputer ? dodam że przed zwarciem wszystkie inne kable w komorze były już porozpinane , cewka była wyciągnięta z auta

pompa paliwa słychać że pracuje normalnie , iskry nie ma na bank bo sprawdzałem na przewodzie który idzie do świecy

ma ktoś jakieś pomysły co mogło siąść ?

Audi C4 --- viewtopic.php?f=98&t=16705&start=1410
Jetta II --- viewtopic.php?f=112&t=44729&start=0

Temat postu: Re: [Audi C4] brak iskry
PostWysłany: Pią 02 Wrz, 2011 
VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

Auto: Audi A6 C7 3.0 TDI Quattro
w desce bezpiecznikowej są bezpieczniki pod osłonką z napisem motor sprawdż je,sprawdż też czujnik hala podając masę przerywając przy włączonym zapłonie na środkowy pin w kostce na aparacie zapłonowym
piwko

VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

Rogii napisał(a):
w desce bezpiecznikowej są bezpieczniki pod osłonką z napisem motor sprawdż je,sprawdż też czujnik hala podając masę przerywając przy włączonym zapłonie na środkowy pin w kostce na aparacie zapłonowym
piwko

w tym aucie bezpieczniki są w 3 miejscach , w podszybiu , pod półką kierowcy i przy nogach kierowcy (przy słupku) , oblukałem je odrazu i wszytskie są dobre :smutny:

co do drugiej części , mam wlączony zapłon - podpinam masę do środkowego pinu (do kostki czy do aparatu) i jak tam z tym przerywaniem :o ... no nie kumam tego do końca :smutny:

i takie pytanie czy komputer ma wogóle coś wspólnego z ,, iskrą,, ? czy jest to sterowane poza kompem ... wydaje mi się że komp odpowiada za paliwo a iskrę daje osobny moduł - dobrze myślę czy źle ?

VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

krzyh
możesz jeszcze sprawdzić moduł zapłonowy z cewką, być może uszkodzeniu uległa cewka ale w większości głupieje ten czuinik halla, a czy tu masz jak go sprawdzić , może ci coś to pomoże http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1558793.html ,

Wypnij kostkę od aparatu zapłonowego. W środkowy pin wsadź przewód, przekręć stacyjkę do zapalenia kontrolek, drugim końcem przewodu dotykaj delikatnie masę silnika. Powinna przeskakiwać iskra. Jeśli iskra jest, to cewka i moduł ok, aparat do wymiany. Jeśli iskry nie ma do sprawdzenia cewka i moduł

VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

byłem w garage i podziałałem zanim napisałeś posta i tak:

zapłon miałem włączony cały czas - po wypięciu wtyczki z aparatu wsadzając w środkowy pin wtyczki masę iskra przeskakiwała i coś ,,szmerało,, w monowtrysku - trochę krokowy i coś tam jeszcze

po pierwszej próbie wpięta została wtyczka i przy próbie odpalenia na chwilę była iskra i jak auto chciało chwycić to znikła i to był jedyny raz

przy kolenych próbach z masą iskra była ale po wpięciu nic się nie działo

jeśłi ,,dotykałem,, masą do środkowego pinu ale przy wpiętej kostce w aparat iskra też jest .... za pierwszym razem idzie się wystraszyć bo dochodzi do wybuchu w cylindrach ale to normalne

przy włączonym zapłonie naprzemian wsadzająci i wyciągając wtyczke do aparatu ale bez tej masy też monowtrysk i krokowy sie odzywa

Rogii jak jestes w temacie to może wiesz czy mogł polecieć z dymem komp przy zwarciu które opisałem wyżej i czy to może byc problemem ? , przed rozłączeniem wszystko działało bez zarzutu , auto paliło jak ta lala

no i wogóle dzięki za zainteresowanie tematem jamajama jamajama jamajama , troche polatałem po necie wczoraj (pod Twoim linkiem też byłem ;) ) ale nie znalazłem nic konkretnie do tego silnika , same wielopunkty a to jednak troche co innego

i jeszcze jedno bo nie wiem ---- czy na wyjściu z cewki też powinna być iskra (napięcie) czy nie ? i czy czasem czegoś nie spaprałem bo z masą bawiłem się z każdym z trzech pinów , na jednym kompltenie nic sie nie działo a przy drugim dleikatnie w monowtrysku coś się działo

PostWysłany: Sob 03 Wrz, 2011 
VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

krzyh
powiem szczerze ze zglupialem, elektrykiem nie jestem ale jeżeli jest sygnał i iskry troche to aparat zapłonowy, albo halla , szczerze to nie wiem czy komp ma coś wspólnego z iskrą

PostWysłany: Sob 03 Wrz, 2011 
VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

Rogii

teraz i tak lipa , nie pojechałem na zlot do Niemiec wię od poniedziałku na spokojnie to ogarnę
nie chę pakować się w koszty i kupować nie potrzebnie częsci (bo jetta jeść woła :-D )

może inaczej

wiesz może co jest za napięcie na poszczególnych pinach z kostek : tak dziwnie to opiszę bo nie mam spisanych kolorów kabli

3 pinowa kostka przy cewce - to jest chyba modól , opis od górnego pinu bo wtyk jest pionowy
z lewej strony cewki - kostki nie ma tylko jest śrubka
z prawej strony cewki - kostki nie ma tylko jest śrubka
napięcie z ceki do rozdzielacza
3 pinowa kostka co wchodzi do aparatu , patrząć od strony przegrody

jeśli będze wiedział jakie tam mają być napięcia to tak szybko dojdę gdzie czego brakuje i co ostatecznie zakupić

PostWysłany: Pon 05 Wrz, 2011 
VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

niestety krzyh nie pomoge ci bo nie mam pojęcia jakie tam mają być napięcia, poszukaj na necie może cośpisze choćmało pisze o tym 2.0, jak dojdziesz do ładu to napisz co padło :ok:

PostWysłany: Pon 05 Wrz, 2011 
VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

Rogii napisał(a):
poszukaj na necie może cośpisze choćmało pisze o tym 2.0

nosz kurde na temat tego silnika to nic nie idzie znaleść , jedynie do tej pory to dowiedziałem się że na wtyczce od aparatu jest +impuls-

Rogii napisał(a):
jak dojdziesz do ładu to napisz co padło

na pewno dojdę , na razie ogarniam do końca tą komorę , przez to ustrojstwo nie pojechałem do Niemiec na zlot i z nerwów ciepłem to w kąt <<: , od połowy tyg jak ochłonę to zabiorę się za to na spokojnie i pewno dojdę bo to proste sprawy tylko trzeba pogłówkować na początku ;)

PostWysłany: Pią 09 Wrz, 2011 
VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

spawa ogarnięta ;)

Rogii napisał(a):
jak dojdziesz do ładu to napisz co padło

wysiadł albo halla albo cały aparat , dojście na spokojnie zajęło mi 30 sek - do aparatu z rpka podłączyłem po prostu tą 3 pinową kostkę i pokręciłem nim przy włączonym zapłonie (kopułka była normalnie założona na aparacie w aucie i świece normalnie podpięte - aparat z rpka jest mniejszy i miałem go luzem) - iskra była odrazu
zakupiony aparat i wszystko jest OK

Rogii dziękuję za naprowadzenie mnie na temat , jak złapiesz mnie gdzieś na zlocie to upomnij się o piwko

ps

jeśli ktoś potrzebuje proste schematy układów zapłonowych to tu jest kilka

http://www.diaaut.home.pl/r14541c4.htm

czasami może pomóc ;)

pozdr.

PostWysłany: Sob 10 Wrz, 2011 
VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

a jednak no ja widzisz opstawiałem albo aparat albo halla dobrze ze doszedłeś do ładu i składu :ok:

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 11 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości