Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [golf mk3]naprawa drazka zmiany biegow
PostWysłany: Nie 01 Lis, 2009 
VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 4148695
Auto: GTI XX Jahre
Witam,

sporo szukalem na ten temat i nic nigdzie nie znalazlem. Chcialem wymienic element w ktorym osadzony jest drazek zmiany biegow (patrz foto) ale nie wiem jak wymontowac stare gniazdo z "kulka". Sa tam sruby ktore mozna odkrecic natomiast na samym koncu drazka pod kulka jest zawleczka ktora scala calosc. Problem w tym ze bez jej wyjecia nia ma opcji zeby wydostac calosc na wierzch. A nie bardzo jest jak ta zawleczke wydobyc...
Czy ktos moze juz to wymienial i wie jak to zrobic?? Czy trzeba odpiac wydech i odkrecic calosc od dolu zeby sie do tego dobrac?? Wymienione mam juz praktycznie wszystkie ciegla itd a to ostatnia rzecz ktora mi zostala. Wiem ze po calym zabiegu nalezy "wyregulowac" biegi. Bylo by milo gdby dzialaly precyzyjnie i ciasno.

Image

a to nowy zestaw:

Image

I przy okazji czy ktos regulowal juz biegi przy pomocy tego specjalnego klucza VW 3104???

Bede wdzieczny za info.

prosze zapoznać sie z regulaminem i używać przedrostków !!
turpik

Temat postu: Re: [golf mk3]naprawa drazka zmiany biegow
PostWysłany: Nie 07 Lut, 2010 
VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

szukalem i znalazlem. Zeby to wszystko wyjac i wymienic ta tzw kulke na dole nalezy odpac katalizator i odczepic blache oslaniajaca drazek od spodu auta. Nastepnie odkrecic sruby mocujace i wszystko powinno wyjechac. Przy okazji wymiany tej kulki warto tez wymienic slizgi (sa dwa-jeden w kabinie drugi pomaranczowy juz w komorze silnika) plus pociegla. Z tego co sie dowiedzialem po zlozeniu calosci na nowych czesciach biegi dzialaja jak w nowym aucie :D czyli ciasno i precyzyjnie.

jak tylko zrobi sie na tyle cieplo zeby sie za to zabrac, zrobie moze jakies male foto story to przy okazji ktos skorzysta i moze sobie tez wymieni. Podobno ta kulka na dole drazka jest bardzo wazna bo odpowiada za wlasciwe i precyzyjne wybieranie biegow. Z czasem sie zuzywa jak wszystko i nalezy ja wymienic.

Przetestuje na sobie i jesli zadziala potwierdze lub zaprzecze :)

pzdr

PostWysłany: Nie 14 Lut, 2010 
VW Master
VW Master

Woncek
ja robielm to w swoim poprzednim aucie, faktycznie musisz sciagac kata, pozniej ta oslone termiczna. Calosc trzyma se na 4 srubach, przed okreceniem musisz ten pret dlugi co wychdzoi do skrzyni odkreciczeby wszystko wyszlo.

sama wymiana jak bedziesz mial na zewnatrz wszystko nie jest trudna, problem jest taki ze to wszystko dosc ciasno na siebie zachodzi, mi akurat pekla ta balszka ktora nachodzi na ta kulke

co do regulacji moge Ci napisac jak nie znasz procedury, ja nie uzywalem tego klucza specjalnego, wystarczy dobrze usztywnic drazek na czas momentu przykrecenia, mnije wiecej pionowo, a reszte sobie podregulujesz tym na drazku, zauwaz ze ma dosc znaczny zakres

PostWysłany: Pon 15 Lut, 2010 
VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Włochaty napisał(a):
Woncek
ja robielm to w swoim poprzednim aucie, faktycznie musisz sciagac kata, pozniej ta oslone termiczna. Calosc trzyma se na 4 srubach, przed okreceniem musisz ten pret dlugi co wychdzoi do skrzyni odkreciczeby wszystko wyszlo.

sama wymiana jak bedziesz mial na zewnatrz wszystko nie jest trudna, problem jest taki ze to wszystko dosc ciasno na siebie zachodzi, mi akurat pekla ta balszka ktora nachodzi na ta kulke

co do regulacji moge Ci napisac jak nie znasz procedury, ja nie uzywalem tego klucza specjalnego, wystarczy dobrze usztywnic drazek na czas momentu przykrecenia, mnije wiecej pionowo, a reszte sobie podregulujesz tym na drazku, zauwaz ze ma dosc znaczny zakres

Bardzo chetnie skozystam z Twojej pomocy Wlochaty. Nie robilem tego wczesniej, poki co gromadze wiedze i zabiore sie za to jak juz bede mial przedewszystkim sucho pod tylkiem zeby moc sie polozyc pod autem :) Ten specjalny kluczyk mam (mam nawet 3 szt wiec 2 moge odsprzedac ;) ) tyle ze nie bardzo wiem jak poczynac z zamontowaniem mechanizmu bezposrednio na drazku w komorze silnika bo. Porobie zdjecia, pomierze izapewne bede probowal zlozyc tak jak bylo wczesniej :) Poki co biegi wchodza w dobrze. Jedynka przy ruszaniu ze swiatel czasem ciezko sie wrzuca i musze najpierw wrzucic dwojke a pozniej jedynka wchodzi bezproblemowo, i czasem wsteczny zgrzytnie. Niestety nie wiem czy jest to kwesja wyeksloatowanego mechanizmy zmiany biegow czy jest to kwestja samej skrzyni biegow i wybierakaw niej. Nie wiem czy to jest w jaki kolwiek sposob naprawialne / rozbieralne bez wyjmowania skrzyni z auta. A byc moze to tylko kwestja ustawienia

A powiedz jak trudne jest zdjecie kata i oslony termicznej??

Co do czesci to jestem spokojny gdyz mam 2kpl naprawcze przywiezione jeszce z UK yupii Chce wymienic caly kompletny zestaw slizgow tulej itd tak by dzialalo jak nowe-ciasno i precyzyjnie. Mam swiadomosc ze skrzynia nie bedzie nigdy dzialac jak w toyocie ;) ale chcialbym chociaz sprobowac zrobic tak by bylo mozliwie jak najlepiej.

Dzieki za info i poprosze o opis jak dzialac z ustawieniem i drazkami :)

pzdr

PostWysłany: Pon 15 Lut, 2010 
VW Master
VW Master

ja mialem 1.9 td, u mnie nie bylo problemow, na srodku mialem taka zloaczke w ktora wchodza dwie rury, wiec ja poluznilem i przesunolem rury. Blizej silnika mialem zloaczke tylko na 3 sruby. Jak wyciagna;em ta czesc z kat to oslona byla podzielona na dwie czesci, jedna wlasnie od silnika do sordka samochodu, a druga od srodka do konca. Oslona wisi na takich jak by blaszkach okralych, wciskanych na gwint (moze poznije zdjecie zamieszcze jak nie wiesz o co chodzi)

poznije juz jest z gorki

tego mechanizu z kabiny wychodzi pret ktry idzie do komory, laczy sie on odrazu za sciana grodzowa, wystarczy tylko poluzowac srube i pret wychodzi z uchwytu, poznije caly mechaniz na 4 srudby i wszystko mamy na dole

ja mialme latwo bo mam kanal, wiec bez porblemu wszystko

u mnie bylo podobnie ze jednyke musialme czasami wcisnac z dwojki, poznije juz nie mialem tego porblemu

edit:

Image

Image

PostWysłany: Wto 16 Lut, 2010 
VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

widze znajome schematy (sam naprawiam golf/vento.. ??? )

Dziekuje bardzo za opis. Mysle ze teraz juz nie powinienemmiec klopotu. Ja podstawowe info znalazlem na amerykanskim forum (vortex czy jakos tak) i calkiem sporo roznych rzeczy tam jest...

Mam nadzieje ze bedzie tak jak mowisz i tak jak pisza amerykanie - ze po zabiegu biegi beda dzialaly jak nowe (no prawie). Ja mam zamiar pojsc jeszcze troche dalej i chce zalozyc sobie short shifter neuspeed'a. Redukcja skoku o 30% powinna dac zadowalajacy efekt dla normalnej miejsko/autostradowej jazdy.

Teraz tylko czekaclepszej pogody.

Tu moze tez info dla moderatora - moge zrobic tzw foto porade jak wymienic zestaw ciegiel, drazkow i tuleji. Mysle ze moze to komus pomoc. Sam dlugo bardzo szukalem i dopiero po paru miesiacach znalazlem jeden sredio obszerny opis co i jak. A ile sie nawalczylem z tym wszystkim na uacie to juz moje.

Jak juz zabiore sie za robote, obowiazkow wrzuce foto z opisem co jak i gdzie, przy okazji podam nr czesci zeby juz nikt nie musial biegac i szukac. Moze ktos skozysta.

Wlochaty - dzieki za pomoc. Wkrotce mam nadzieje dorzuce foty i opis :)

Pozdrawiam!

PostWysłany: Wto 16 Lut, 2010 
VW Master
VW Master

dokaldnie z tej ksiazki

ja mialem obciety drazek jeszcze o jakiesj 10cm, po tym zabiegu wymienilem jeszcze olej w skrzyni i bylo prawie jak nowa

PostWysłany: Śro 17 Lut, 2010 
VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Włochaty napisał(a):
dokaldnie z tej ksiazki

ja mialem obciety drazek jeszcze o jakiesj 10cm, po tym zabiegu wymienilem jeszcze olej w skrzyni i bylo prawie jak nowa

z tym drazkiem moze byc niezly pomysl ale nie wiem czy skracal bym go u siebie o 10cm bo juz i tak jest krotki :). Olej u siebie juz zmienilem jakies 5 tys km temu wiec swierzy jest. Teraz tylko pozostaje mi zmienic w/w czesci i powinno byc gitarra!

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 8 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości