Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 2 [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: [Sharan] 1.9TDI nie dziala turbosprężarka
PostWysłany: Sob 21 Lut, 2009 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Witam

Mam taki problem. Mianowicie oddalem do mechanika autko na zrobienie rozrzadu. Po tym zabiegu nie dziala turbina. Nie bardzo wiem od czego zaczac sprawdzanie na razie sprawdzilem wezyk od podcisnienia, ktory wyglada na sprawny.
Co mogli zle podlaczyc lub tez spierdzielic??
Silnik 1.9TDI 110km.

Ostatnio edytowany przez centrino, Sob 21 Lut, 2009, edytowano w sumie 1 raz

Temat postu:
Uhonorowany Medalem
Uhonorowany Medalem
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 1197028
Auto: Golf VI R36T
powiedz mi a skad wiesz ze nie działa??
by to swtiwerdzic udaj sie na komputer na nim wyjdzie jakie jest ładowanie turbiny na wolnych obrotach i pod obciazeniem i wyjdzie... turbina od tak nie przestaje działac... mozliwe ze któregos węzyka nie podpieli... całkiem mozliwe ze tego od gruszki sterujacej sztanga turbo to w sumie mozna samemu zdiagnozowac choc jak wezyk bedzie uszkodzony to najczesciej jest w materiałowym oplociee i bedzie ciezko...po raz kolejny potwierdza sie powiedzenie ze VAG prawde ci powie

K-SYSTEM Car Detailing - Korekty lakieru, powłoki ceramiczne oraz kwarcowe, renowacja tapicerek skórzanych, wyciąganie wgnieceń PDR, pranie i czyszczenie tapicerek materiałowych. Pracuje na najlepszych kosmetykach dostępnych na rynku: powłoki ochronne i hydrofobowe Gtechniq, kosmetyki Swissvax, Zymol, Gliptone itd. ZAPRASZAM! Sprawdź mnie : https://www.facebook.com/Ksystem1

Image
 Profil    1197028

Temat postu:
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 2176296
Auto: Golf VI Składak Style
Kevin napisał(a):
po raz kolejny potwierdza sie powiedzenie ze VAG prawde ci powie

To jest pierwszy i podstawowy krok do wykrywania usterek.
Moze masz rozrząd źle ustawiony, a z turbiną jest wszystko ok.
A jeżeli sprawdziłeś i faktycznie nie działa to na 90% nie masz turbiny :D

Szukaj na forum, takich tematów było już chyba z 68.

Jetta A5 USA On AIR

Mój były Lupiszon na poduchach -->Lupo

"rozgniatam białe larwy kompleksów butem samozaparcia, pracy i myślenia nad sobą"

Pozdrawiam
Piotr
 Profil    2176296

Temat postu:
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Wczesniej bylo slychac delikatny swist turbiny. Do tego autko niestety ale nie ma 100% mocy.
MOje pytanie jeszcze czy jak np stukneli mocno filtrek )ktory wyciagali) z zalozona przeplywka to czy mogli ja uszkodzic?? Czy ewentualnie to moze powodowac zla prace lub jej brak turbiny

Temat postu:
VW Maniak
VW Maniak

Gadu-Gadu: 9453175
Tlen: evolution1980
nie szukaj tak przyczyny, tylko vag ( choc mysle ze doszedlbym w gora minute co jest grane bez niego we wlasnym aucie ;) ), jak jestes z dw to mozesz wpasc na diagnostyke do mnie

Chiptuning aut niemieckich benzynowych i diesel
specjalizacja w strojeniu silnikow uturbionych na seryjnych ecu (takze konwersje MAF<->MAP)
dwa programy sterujace wybierane przelacznikiem z kabiny
 Profil    9453175 evolution1980

Temat postu:
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Ale co tak naprawde da mi VAG skoro wiem, ze ona nie dziala, tylko szukam przyczyny dlaczego. Z VAGa dowiem sie tylko czy jest jakies cisnienie doladowania i jakie. A nie dowiem sie raczej czy rozrzad jest dobrze ustawiony, chociaz trudno zle ustawic rozrzad przy zablokowanych wszystkich kolach lacznie z walkiem.
Wydaje mi sie, ze mechanik cos odlaczyl a pozniej tego nie podlaczyl tak jak trzeba lub nie zrobil tego wogole. Tylko pozostaje pytanie co zle podlaczyli, co skopali?? Niestety z racji kryzysu mam ograniczony portfel i musze napraw dokonywac samemu.

Temat postu:
PostWysłany: Nie 22 Lut, 2009 
Uhonorowany Medalem
Uhonorowany Medalem
Awatar użytkownika

centrino napisał(a):
Wydaje mi sie, ze mechanik cos odlaczyl a pozniej tego nie podlaczyl tak jak trzeba lub nie zrobil tego wogole

jesli tego nie podlaczyl to wyjdzie na VAGu, wlasnie z racji kryzysu jedz i zdiagnozuj zamiast dywagowac co to moze byc, a nie na wech wymieniac czesci

K-SYSTEM Car Detailing - Korekty lakieru, powłoki ceramiczne oraz kwarcowe, renowacja tapicerek skórzanych, wyciąganie wgnieceń PDR, pranie i czyszczenie tapicerek materiałowych. Pracuje na najlepszych kosmetykach dostępnych na rynku: powłoki ochronne i hydrofobowe Gtechniq, kosmetyki Swissvax, Zymol, Gliptone itd. ZAPRASZAM! Sprawdź mnie : https://www.facebook.com/Ksystem1

Image
 Profil    1197028

Temat postu:
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 2176296
Auto: Golf VI Składak Style
Jeżeli przed wymiana rozrządu auto szło dobrze to po wymianie tż powinno, wiec nasuwa sie jedno stwierdzenie: mechanik wymieniający rozrząd coś spartolił i do niego powinieneś sie zwrócić a on nie powinien nic skasować bo to jego wina.

Jetta A5 USA On AIR

Mój były Lupiszon na poduchach -->Lupo

"rozgniatam białe larwy kompleksów butem samozaparcia, pracy i myślenia nad sobą"

Pozdrawiam
Piotr
 Profil    2176296

Temat postu:
VW Maniak
VW Maniak

centrino napisał(a):
Ale co tak naprawde da mi VAG skoro wiem, ze ona nie dziala, tylko szukam przyczyny dlaczego. Z VAGa dowiem sie tylko czy jest jakies cisnienie doladowania i jakie. A nie dowiem sie raczej czy rozrzad jest dobrze ustawiony, chociaz trudno zle ustawic rozrzad przy zablokowanych wszystkich kolach lacznie z walkiem.
Wydaje mi sie, ze mechanik cos odlaczyl a pozniej tego nie podlaczyl tak jak trzeba lub nie zrobil tego wogole. Tylko pozostaje pytanie co zle podlaczyli, co skopali?? Niestety z racji kryzysu mam ograniczony portfel i musze napraw dokonywac samemu.
mam rozumiec ze rozrzada tez samemu wymieniales??:> diagnoza i bedzie wiadomo co i jak

specjalizacja w strojeniu silnikow uturbionych na seryjnych ecu (takze konwersje MAF<->MAP)

Temat postu:
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Nie, rozrzad robil mi mechanik. Ale to bylo 3 tygodnie temu a ja nie mialem mozliwosci podjechac do niego wczesniej. Teraz moze sie wszystkiego wyprzec.

Temat postu:
VW Maniak
VW Maniak

od czego sa telefony??:> cos sciemniasz... jakby jednak mechanik sie wyparl to zapraszam na diagnoze, za odpowiednia oplata poinforuje cie co sie stalo i co trzeba zrobic zeby dzialalo, co tez moge zrobic za takze odpowiednia zaplata

Temat postu:
VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

moze turbinak jest ok tylko kąt wtrysku jest za późny, efektem tego jest to ze autko słabiej ciągnie, sprawdzał kąt wtrysku po wymianie???.
może żle podpią wężyki od n18 lub egr.
przeglądnij wężyki, jak wszystko ok to vag i dynamiczne, się zobaczy jak turbinka dmucha
centrino napisał(a):
MOje pytanie jeszcze czy jak np stukneli mocno filtrek )ktory wyciagali) z zalozona przeplywka to czy mogli ja uszkodzic??

raczej nie, chyba ze pękła im rura od filtra, posprawdzaj wszystkie rury od ic do turbiny.

Temat postu:
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

piters napisał(a):
moze turbinak jest ok tylko kąt wtrysku jest za późny, efektem tego jest to ze autko słabiej ciągnie, sprawdzał kąt wtrysku po wymianie???.
może żle podpią wężyki od n18 lub egr.
przeglądnij wężyki, jak wszystko ok to vag i dynamiczne, się zobaczy jak turbinka dmucha
centrino napisał(a):
MOje pytanie jeszcze czy jak np stukneli mocno filtrek )ktory wyciagali) z zalozona przeplywka to czy mogli ja uszkodzic??

raczej nie, chyba ze pękła im rura od filtra, posprawdzaj wszystkie rury od ic do turbiny.

Hmmm kat wtrysku raczej powinien zostac taki sam gdyz mechanior blokowal wszystkie kola ale wszystko mozliwe. Czy zmiana kata wtrysku spowoduje slabe krecenie sprezarki?? Bo u mnie ewidentnie jej nie slychac a wczesniej fajnie pogwizdywala
Weze do turbiny i IC posprawdzalem, nie sa pekniete. Wezyki od n18 i egr - nie bardzo wiem ktore to sa wiec ciezko mi sprawdzic.

Temat postu:
PostWysłany: Pon 23 Lut, 2009 
Uhonorowany Medalem
Uhonorowany Medalem
Awatar użytkownika

po co jest ta cała dywagacja?? na vagu wyjdzie wszystko no_coment

Image
 Profil    1197028

Temat postu:
PostWysłany: Pon 23 Lut, 2009 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Nie bardzo rozumiem czemu niektorzy tutaj sa tak zakochani w tym VAG`u. Jestem zdania, ze zadne oprogramowanie nie jest wyrocznia a tylko narzedziem. Bez niego da rade autko naprawic a tym bardziej takie prymitywne jak Sharan. Kwestia rozpoznania i nauczenia sie pewnych trikow i objawow. A z tym sobie poradze tylko potrzebne mi jest troche czasu.

Kevin - doceniam ilos twoich postow na tym forum ale porady nie powinny opierac sie tylko i wylacznie na wysylaniu ludzi na VAG`a. Bo poza tym nic za bardzo nie wniosles do tego postu

PS

Pewnie niektorzy sie na mnie w tej chwili obraza ale niestety taka jest prawda. Mi chodzilo o porady co moze byc nie tak a nie wysylanie na odczyt

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 2 [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości