Z pewnością każdy z posiadaczy mk1 i mk2 spotkał się z sytuacją, gdy podróżując swoim autem podczas opadów deszczu okazywało się, że:
- wycieraczki na 1 biegu pracuja zbyt szybko, bo deszcz tylko lekko kropi, a nam się nie chce co jakis czas włączać ich "z łapy" tylko chcielibyśmy przełączyć dźwigienkę i już
albo
- pracują zbyt wolno i nie zbierają wystarczająco wody ale 2 bieg jest zbyt szybki
Poniżej przedstawiam Wam poradę, jak w golfie mk1 i mk2 zrobić sobie programowane wycieraczki szyby przedniej jak w mk3. Zaznaczam od razu, że porada pochodzi ze strony
www.doppel-wobber.de i nie ja na ten pomysł wpadłem, ale nie każdy musi znać język niemiecki, więc postaram się przybliżyć o co chodzi.
Jak wiadomo, najniższy bieg wycieraczek przedniej szyby w mk3 jest programowalny. Polega to na tym, że włączamy wycieraczki na 1 bieg poruszając dźwignią w dół i zaraz potem podnosimy ją do pozycji w której są wyłączone. Nastepnie odczekujemy pożądany okres czasu (do 20 sekund) i włączamy pierwszy bieg wycieraczek ponownie. Te będą teraz działać zgodnie z zaprogramowanym przez nas interwałem (przerwą czasową pomiędzy wyłączeniem a ponownym załączeniem wycieraczek).
żeby działało to również w mk1 i mk2, należy zaopatrzyć się w przekaźnik nr 99 z mk3 i podmienić go z przekaźnikiem nr 19 z mk1 i mk2.
Sprawdziłem w moim mk2, działa niezawodnie, polecam wszystkim!