Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [Seat Cordoba 6k GTi] by Maniana
PostWysłany: Nie 09 Lut, 2014 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: Seat Cordoba GTi
MODEL: Cordoba GTi 6k 1994 r.
SILNIK: 2.0 2e
MOC: seria 115km/166nm .. (auto shamowane 2013 r : 114,2km/162,4nm)
MODY POD MASKA: polerowana pokrywa zaworów , końcowy tłumik ulter
ZAWIESZENIE: Gwint FK ak-street
UKŁAD HAMULCOWY: Komplet tarcz Jurid przód tył , klocki Trw
KOŁA: BORBET A 16' 2x 7.5' 2x9' et 30 i 15 . Opony Pirelli Pzero nero 195/45/16 i Uniroyal Rainsport 2 215/40/16 . Dystanse przód 10mm
NADWOZIE: Polakierowanie całego nadwozia 2011r . Ori emblem GTi na atrapę 97r. Nowe ori listwy przód , ori clear kierunki seat exeo , wycięte tylnie ranty
WNĘTRZE: 2x elektryczne szyby , kubełkowe fotele GTi , manualna klimatyzacja , kierownica GTi, czerwone zegary wersja GTi . Obicie kierownicy skóra, skórzane mieszki + czerwona nić ,ręczny i lewarek zmiany biegów , welurowe obszycia foteli obite skórą +czerwona nić
AUDIO: Jednostka centralna clarion CZ209ER , centralne głośniki clarion SRE1721R

ZMIANY PRZEPROWADZONE: Doprowadzenia auta do stanu lepszego niż fabryka dała ;p Pełne polakierowanie , konserwacja. Zawieszenie gwintowane , zadowalające koło , zadbanie o detale z zew i wew. Zadbanie o zdrowe serce.

PLANY:
- Zmiana koncepcji aktualnego koła wraz z ogumieniem.
- Niżej
- detale
- dalsze utrzymanie auta w stanie idealnym mnie satysfakcjonującym i nie dopuszczenia do wymarcia gatunku
- zawsze coś do głowy przyjdzie ;d

OPIS:
Przygoda z autem zaczęła sie w październiku 2010r , zostało sprowadzone ze Szwajcarii i jestem pierwszym właścicielem w Polsce . Auto jak na swój rodowód nie było w dobrym stanie , postępująca korozja zaniedbany lakier i blacharka czyli normalna sprawa w większośći 6k jakie możemy spotkać na naszych drogach. Mechanicznie auto rekompensowało wszystko, zrywny ,zwinny o sportowym zacięciu , dający przyjemność z jazdy i ma to coś wg mnie . Jestem sentymentalny , dużo z autem przeszedłem i jest to już coraz rzadziej spotykany model , dlatego dbam o to aby był w jak najlepszej formie , cieszył oko i dalej dawał mi tą przyjemność i satysfakcję. Auto wg mnie nietuzinkowe wiec to coś dla mnie :)

Jest to moje pierwsze auto i z początku nawet nie myślałem o nim jak o projekcie więc nie robiłem nawet szczegółowych zdjęć odrazu po zakupie.

Tutaj jedno foto z jego pierwszej zimy
Image

Przez zimę tak pomyślałem sobie , że mogę być w posiadaniu czegoś wyróżniającego się z tłumu jeśli poświecę czas i troche $$ w reanimację tego mało sławnego modelu. Więc padła decyzja na polakierowanie całego nadwozia w podobny kolor jak bazowy i uratowanie jego przed zgniciem.

Fotka tuż po odebraniu od malarza wraz z nowym kołem , podróba WWork Euroline , tanie błyszczące koło. Nie ukrywam z początku byłem laikiem w niektórych kwestiach , dopiero z czasem nabrałem obycia w temacie. No i koza na seryjnym zawiasie. W tym czasie w seacie została obszyta kierownica i fotele , nowe mieszki .

ImageImage

2012r czyli nadejście gwintu i uporanie się z większością mechanicznych problemów jakie miały okazję mnie spotkać. Z tej okazji pierwsza profi sesja w tym sezonie

ImageImageImageImageImageImage

Sezon 2013 przyniósł ze sobą przyzwoite koło które bazowo miało żółty rotor dlatego został zastąpiony przez grafit z palety seata z 2012 r. oraz dopieszczenie i uzpełnienie możliwych detali.
Z tej okazji sesja nastała:

ImageImageImageImage

.... Cordoba brała udział:
- 2 edycje Moto Event East 2012/2013
- MajóVWka 2013
- DynóVWka 2013
- V,VI,VII urodzinach cult style zamosc

Kilka fotek upamiętniających tamte wypady:

Moto Event East 2012/2013

ImageImageImageImageImage

MajóVWka 2013

ImageImageImageImage

DynóVWka 2013

ImageImageImage

Cultstyle zamosc

ImageImageImage

Tutaj taki wykresik
Image

I na koniec takie delikatne sprawdzenie ile to pojedzie ;D
http://youtu.be/lFBGP7-eDiw

To taki z grubsza..Jestem zżyty z tą maszyną i jeszcze brakuje jej troszkę do mojego ideału więc sukcesywnie będę dążył do celu... Mam nadzieję , że nie zanudziłem i auto jest godne aby miało miejsce na tym forum.
Pozdrawiam :)

Ostatnio edytowany przez Maniana GTi, Nie 09 Mar, 2014, edytowano w sumie 1 raz

Temat postu: Re: [Seat Cordoba 6k GTi] by Maniana
PostWysłany: Nie 09 Lut, 2014 
VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Auto: 86c2f
auto widziałem nie raz i powiem że faktycznie wygląda bardzo dobrze, jakby zostało niedawno wyprodukowane.

PostWysłany: Wto 11 Lut, 2014 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Dzięki za dobre słowo :)

Mały update na zbliżający się sezon:

Przed zimą seat został zakonserwowany jak należy
Image

Prócz tego został wymieniony środkowy panel deski rozdzielczej gdyż tamten nie wytrzymał biegu czasu ;d
ImageImage

.. Po 2 latach poszukiwań udało mi się wkońcu dorwać ori gałke z modelu 97r. Różni się ona inym kształtem, jest pikowana i ma czerwone cyfry , mały detal a cieszy mnie niezmiernie ;d
ImageImage

Doszły też dywaniki na które miałem ochotę
Image

... Także zmieniam ogumienie na moich borbetach . Na 9' będą założone 195/45/16 Pirelli P-zero nero, a na 7.5' 165/45/16 Nankang NS-2 , myślę że to dobre połączenie i pozwoli mi to zejść niżej ziemi ;d
Image

Na koniec ...zmieniam koncepcje koła , w planie jest gwiazda w poler z ori płaskimi deklami i obwódka rotora w kolor nadwozia . Chyba że to zły pomysł i możecie mi coś innego podsunąć do głowy :)
ImageImageImage

Doprowadzam felgi do bazowego stanu także można jeszcze zmienić koncepcje . Pozdrawiam :)

VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Auto: vw/audi
fajnie ze robisz ją na wąskim zderzaku bo strasznie mało tego
te wstawki ze skóry na fotelach to ori??

vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Wąskie zderzaki z tymi listwami mają swój urok , dlatego szerokie w ogóle nie były brane pod uwagę , bo wygląda to jak ulep i niczym się nie wyróżnia....
Te wstawki to moja koncepcja , ori był welur który sie wycierał i nie ciekawie to wyglądało. W ibizie cuprze oryginalnie była skóra ale środki foteli by mi nie pasowały do boczków :)

PostWysłany: Pią 25 Kwi, 2014 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Felgi wypolerowane , szału nie ma , ale się błyszczy. Powiedzmy że efekt jest taki jaki miał być. Ponoć stop aluminium borbeta jest troszke inny przez co nie da sie zbytnio wyciągnąć z niego typowego lustra, ale postaram sie to jeszcze dopieścić, a wygląda to tak.

Image

Sezon 2014 i takie wcielenie Seata :)

Image
Image
ImageImage
Image

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 6 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 72 gości