Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: bora/ golf v6/vr6
PostWysłany: Pon 01 Lis, 2010 
VW Zone Papla
VW Zone Papla
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: Polo G40 było...
Witam, ostatnio wgłębiając się w temat zauważyłem, że w Borze oraz Mk4 silniki 2.8 były chyba w wersjach v6 oraz vr6 (lub po prostu niedokładny opis sprzedających).
Chciałem się dowiedzieć dokładnie czy były 2 rodzaje tych silników, jeżeli tak to czym się różnią (oprócz oczywistego usytuowania cylindrów), chodzi mi o moc, spalanie, awaryjność.
Liczę na wywody użytkowników samochodów z tymi jednostkami z argumentami, który motor i dla czego jest lepszy.

Temat postu: Re: bora/ golf v6/vr6
VW Zone Papla
VW Zone Papla
Awatar użytkownika

Auto: Porsche 951
jeżeli to Ci coś pomoże to wiem że w MK4 były 2 wersje VR6 bo wychodził silnik VR6 w mk4 USA 12 zaworowa głowica ale z plastikowym kolektorem ze zmienną długościową kanałów dolotowych oznaczenie silnika AFP 177 PS w serii oraz vr6 AQP 204 ps 24 zawory

aha a co do V6 czy VR6

Cytuj:
Zmieniono ich nazwę na V6 mimo iż rozwiązania konstrukcyjne nie uległy zmianie

VW Zone Papla
VW Zone Papla
Awatar użytkownika

Poniżej poglądowe fotki o co mi chodziło, ten ostatni to chyba wspomniana wersja US aczkolwiek sprzedający ma w opisie 205 km:
ImageImageImage
Czyli można przyjąć, że różniły się jedynie "czapką" oraz pokrywą silnika.

VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 3239572
Auto: Bora Sedan V6 oraz Bora Variant TDI ASZ+ Jetta mk II Coupe Bora Sedan TDi ATD
V6 a amerykański Vr6 to dwa całkiem inne silniki, v6 to 24v vr6 AFP 12v, moc 204 ps v6, vr6 177. V6 na Europe wychodziła z haldexem tj. napęd 4motion, amerykańskie z napędem na przód. Różnic jest wiele, główna zasada, nie kupuj vr6 z tiptronickiem, skrzynia jest nienaprawialna i zazwyczaj 3/4 aut z usa z tym motorem i z tą skrzynią przyjeżdża do nas uszkodzone, wisi taka jedna Jetta już 3 rok i sprzedać jej gość nie może, także wystrzegaj się vr6 z tipem. V6 po 2001 zmieniła się górna obudowa silnika, foto 2 z tych co podałeś, ale to nadal ten sam silnik.
Żaden z tych silników nie jest dobry, dużo pali, jest nie ekonomiczny i nie ekologiczny, ogólnie nie polecam, bo green Peace Cię zjedzą.

VW Zone Papla
VW Zone Papla
Awatar użytkownika

Hehe, dzięki BartoL za przestrogę ale spalanie biorę pod uwagę ;) Właściwie głównym aspektem przemawiającym do mnie za tą jednostka jest dźwięk.
A powiedz jak to jeździ w borze, jak się sprawdza ten v6? Bo jeśli już to chyba tylko ten 204 ps by wchodził w grę. Czy haldex nie muli go zbyt bardzo?

VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 9308111
Auto: JETTA V GLI TFSI
KadareK jakbyś chciał znajomy u mnie w mieście ma bore v6 4sale

Profil    9308111

VW Zone Papla
VW Zone Papla
Awatar użytkownika

Możesz na pw podesłać fotki, na allegro nie ma niczego ciekawego...

PostWysłany: Wto 02 Lis, 2010 
VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 3239572
Auto: Bora Sedan V6 oraz Bora Variant TDI ASZ+ Jetta mk II Coupe Bora Sedan TDi ATD
Moja po zmianie softu i paru tjunach ma jakoś 220 ps, jedzie przyjemnie, gang obecnie r32 zabija, zwykłe v6 na oryginalnym tłumiku to żenada, bo praktycznie nic nie gra, jest tak jakby zupełna cisza, teraz ciszy nie ma ;) Spalanie jest różne, potrafi spalić około 8-9 l a potrafi tez spalić z 20, mnie to nie przeraża bo to zabawka. 4motion go nie muli bo jak ma go mulić ? waży sporo więc fajerwerków nie ma jak na tą moc. Do 4motion jest inne zawieszenie, więc problem z obniżeniem się pojawia, obwód koła na obu osiach musi być taki sam, kolejny problem, spalanie przy 4motion relatywnie wyższe, z tyłu jest wielowahacz, trzeba wymieniać filtr oraz olej w wale, jest sporo wad jak i zalet, jeżeli dba się i wymienia wszystko na czas to wszystko będzie funkcjonowało latami bezawaryjnie Bora v6 poniżej 20 tys to szroty, dojechane, bite, skatowane, przerabiałem temat dosyć długo i wiem co mniej więcej na rynku jest, te co wiszą na allegro to bujają się cały czas od właściciela do właściciela i ogólnie słabiutkie egzemplarze. Jeżeli dysponujesz dobrą gotówką pln lub euro mogę odsprzedać swoją Borę, drugiej takiej nie znajdziesz, gwarantuję ;) Pozdrawiam

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 8 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 25 gości