Zaczęło się od tego, że zostałam sama w domu. Nie w jakimś dramatycznym sensie — mąż pojechał na weekend do brata pomóc przy remoncie, dzieciaki rozjechały się po Polsce, jedna córka na obóz, druga do babci, a ja nagle znalazłam się w kuchni o ósmej rano w sobotę z kubkiem kawy i absolutną ciszą wokół. Przez pierwszą godzinę cieszyłam się jak dziecko. Zrobiłam sobie śniadanie, którego nikt nie komentował, przeczytałam gazetę od pierwszej do ostatniej strony, nawet te ogłoszenia drobne, które zawsze pomijam. Potem przyszło znudzenie. Takie prawdziwe, głębokie, sięgające do szpiku kości. Nie wiedziałam, co ze sobą zrobić. Sprzątanie? Za tydzień znowu będzie bałagan. Serial? Obejrzałam już wszystko, co mnie interesowało. Zadzwonić do koleżanki? Wszystkie mają swoje plany. I wtedy, przeglądając jakieś forum dla kobiet, natrafiłam na wątek, który mnie zaciekawił. Ktoś pytał o kasyna online. Nie o to, czy warto, tylko jak zacząć, żeby się nie zrazić. Przeczytałam cały wątek, potem drugi, potem jeszcze jeden. I coś we mnie kliknęło. Nie chodziło o pieniądze. Chodziło o to, że przez chwilę mogłam być kimś innym. Kimś, kto nie jest mamą, żoną, córką, pracownikiem. Kimś, kto po prostu próbuje czegoś nowego.
Pierwsze wejście na taką stronę było dziwne. Człowiek ma w głowie jakiś obraz — migające światła, krzyki, podejrzane typy w kapeluszach. A tu proszę: spokojna strona, ładna grafika, komunikaty po polsku, wszystko wygląda jak sklep internetowy, tylko zamiast koszyka masz obracające się symbole. Zaczęłam od przeczytania regulaminu. Wiem, brzmi nudno, ale ja zawsze czytam umowy. Potem sprawdziłam, jakie są metody płatności, czy można wpłacić niewielkie kwoty, czy wypłata nie trwa wieki. Wszystko wydawało się w porządku. No to wpłaciłam sto złotych. Tak, sto. Nie tysiąc, nie dziesięć tysięcy. Sto. Tyle, ile mogłabym wydać na kolację, której i tak bym nie zjadła do końca. I zaczęłam grać. Bez planu, bez strategii, bez oczekiwań. Ot, klikałam i patrzyłam, co się dzieje. Po pół godzinie miałam sto dwadzieścia. Po godzinie sto czterdzieści. Nic wielkiego, ale coś jednak. I wtedy poczułam coś, czego się nie spodziewałam: satysfakcję. Nie z wygranej, bo to były grosze. Satysfakcję z tego, że zrobiłam coś, czego wcześniej bym nie zrobiła. Że przełamałam własny schemat.
Przez następne dni wracałam tam wieczorami. Nie codziennie, ale często. Zauważyłam, że im mniej się spodziewam, tym lepiej się bawię. Kiedyś przegrałam wszystko w dziesięć minut i zamiast się złościć, po prostu zamknęłam laptopa i poszłam poczytać książkę. Innym razem wygrałam trzysta złotych i wydałam je na głupotę — nowe buty, których nie potrzebowałam, ale które sprawiły mi radość. I wtedy trafiłam na coś, co zmieniło moje podejście do całej tej zabawy. Przeglądając forum, natrafiłam na wzmiankę o kodach promocyjnych. Ktoś pisał, że dzięki nim można dostać dodatkowe środki na start albo darmowe obroty. Pomyślałam: „A co mi szkodzi sprawdzić". Weszłam na stronę, którą polecali, i tam, wpisując
epicstar bonus code w odpowiednie pole, poczułam się jak ktoś, kto odkrył sekretny skrót. Nie chodziło o wielkie pieniądze. Chodziło o to, że ktoś pomyślał o ludziach takich jak ja — którzy chcą spróbować, ale boją się ryzykować za dużo.
Kiedy wpisałam ten kod i zobaczyłam, że moje saldo urosło o dodatkowe środki, poczułam się dziwnie doceniona. Wiem, jak to brzmi. Przecież to tylko marketing. Ale z drugiej strony — czy w zwykłym sklepie też nie cieszymy się, kiedy dostaniemy próbkę perfum albo rabat na kolejne zakupy? To było coś podobnego. Dostałam coś ekstra, bez zobowiązań, bez konieczności wpłacania kolejnych pieniędzy. Mogłam grać dalej, nie ryzykując ani grosza więcej. I to był moment, w którym zrozumiałam, że to miejsce nie jest nastawione na to, żeby mnie oskubać. Jest nastawione na to, żebym wróciła. A ja wracałam, bo było miło. Bo nikt mnie nie oszukiwał. Bo mogłam wyjść w każdej chwili i nikt nie próbował mnie zatrzymywać.
Prawdziwy test przyszedł w środku tygodnia. Miałam paskudny dzień w pracy — klientka krzyczała na mnie przez telefon, szefowa miała uwagi do raportu, który robiłam trzy dni, a do tego bolała mnie głowa. Wróciłam do domu wściekła i zmęczona. I zamiast sięgnąć po czekoladę albo wino, usiadłam do komputera. Zalotowałam się — epicstar bonus code, jak za każdym razem, gdy chciałam zacząć — i weszłam do gry. Tym razem jednak nie chodziło o wygraną. Chodziło o odreagowanie. O to, żeby przez godzinę nie myśleć o tym, co mnie boli. I to zadziałało. Kiedy w końcu wyłączyłam laptopa, ból głowy minął, a ja miałam na koncie o dwieście złotych więcej niż na początku. Ale ważniejsze było to, że miałam czystą głowę. I uśmiech na twarzy.
Zaczęłam traktować to jako formę terapii. Nie żartuję. Zamiast wydawać pieniądze na psychologa, którego i tak bym nie znalazła w swoim mieście, siadałam do komputera i grałam. Czasem wygrywałam, czasem przegrywałam. Ale zawsze wychodziłam z tego z czymś, czego nie miałam wcześniej. Spokojem. Dystansem. Świadomością, że świat się nie zawali, jeśli coś pójdzie nie tak. A kiedy szło dobrze — a szło naprawdę dobrze kilka razy — czułam radość, której nie potrafiłam porównać z niczym innym. Bo to była radość zaskoczenia. Nie planowałam jej. Nie oczekiwałam. Po prostu przyszła.
Pamiętam szczególnie jeden wieczór. Był piątek, mąż wracał nazajutrz, dzieciaki miały wrócić w niedzielę. Siedziałam w salonie, przy świeczce, bo lubię zapach wanilii, i grałam. Wpłaciłam wcześniej niewielką kwotę, a potem, tak jak zawsze, wpisałam epicstar bonus code, żeby dostać dodatkowe środki. I wtedy zaczęło się coś, czego nie potrafię do końca opisać. Symbol za symbolem, obrót za obrotem, wszystko układało się w sposób, który wyglądał jak ułożony specjalnie dla mnie. Nie chodziło o miliony. Chodziło o to, że po raz pierwszy od bardzo dawna poczułam, że mam kontrolę. Nie nad grą — nad sobą. Bo kiedy saldo urosło do kilku tysięcy, zamiast grać dalej, wypłaciłam większość. Zostawiłam sobie tylko niewielką kwotę na następny raz. I poczułam dumę. Nie z wygranej. Z tego, że potrafiłam się zatrzymać.
Te pieniądze nie zmieniły mojego życia. Nie kupiłam za nie samochodu ani nie pojechałam na Bali. Ale zapłaciłam rachunki bez stresu. Kupiłam córce rower, o którym marzyła od roku. Zrobiłam remont łazienki, który odkładaliśmy od trzech lat. I to było coś. Coś realnego. Coś, co zostało. A co najważniejsze — nauczyłam się, że można się bawić, nie tracąc głowy. Że można próbować nowych rzeczy, nie stając się niewolnikiem nałogu. Że można wygrać, nie stając się chciwym.
Dziś, kiedy patrzę na ten okres, widzę go jako lekcję. Nie o hazardzie. O życiu. O tym, że czasem warto zrobić coś, czego się boimy. O tym, że nuda może być początkiem czegoś dobrego. O tym, że szczęście przychodzi wtedy, kiedy się go nie spodziewamy. I o tym, że nawet w świecie, który wydaje się rządzić przypadkiem, można zachować rozsądek. Wystarczy wiedzieć, kiedy powiedzieć „stop". I mieć odwagę, żeby to zrobić. Bo prawdziwa wygrana to nie ta na ekranie. To ta w głowie. Ta, która mówi: „Zrobiłam coś dla siebie. I nie żałuję".