Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Stłuczka - wynajem samochodu z OC sprawcy.
PostWysłany: Śro 02 Wrz, 2015 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Gadu-Gadu: 0
Auto: Polo 6N2 GTI + 9N
Witam,
Wczoraj miałem niewielką stłuczkę. Sprawca nie zatrzymał się na znaku STOP i uderzył w mój samochód. Uszkodzony jest przedni zderzak, błotnik i lampa, w związku z czym auto nie nadaje się do legalnej jazdy.
Podczas zgłaszania szkody (AXA), poinformowano mnie o możliwości zapewnienia samochodu zastępczego (który nota bene jest mi niezbędny do pracy).
Pytanie jest następujące - czy i w jaki sposób mogę wynająć samochód zastępczy od osoby prywatnej (np. mamy) ? Proszę o informacje dotyczące wyglądu umowy, zgłaszania tego do skarbówki oraz w jaki sposób załatwić kwestie finansowe (zapłacić za wynajem i ubiegać się o zwrot od ubezpieczalni?).

Temat postu: Re: Stłuczka - wynajem samochodu z OC sprawcy.
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 8234490
Auto: mk2 tdi++, quattro
kazda ubezpieczalnia ma swoje zasady najlepiej chyba zadzwonic na infolinie ubezpieczyciela i tam wszystko powiedza

Profil    8234490

vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Poinformowali mnie jedynie, że mogę wynająć samochód na własną rękę, ale koszt wynajmu nie może przekraczać 83 zł netto/dobę, żadnych dodatkowych uwarunkowań.
Stąd pytanie, w jaki sposób sporządzić taką umowę najmu ? Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie ?

PostWysłany: Nie 06 Wrz, 2015 
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 8234490
Auto: mk2 tdi++, quattro
to trzeba sie udac do wypozyczalni samochodow i pogadac jak od ich strony sprawa wyglada

Profil    8234490

PostWysłany: Wto 06 Paź, 2015 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 1234131
Auto: Cabby mk3 & UP! & Astra H
Sanchez77 Co do wynajmu auta, należy Ci się z OC sprawcy bezapelacyjnie, musisz pamiętać tylko, że auto zastępcze musi być podobnej klasy i pojemności co Twoje uszkodzone auto, bo inaczej zapomnij o zwrocie kasy. Auto będzie opłacone do czasu naprawy Twojego auta, bądź jeśli to szkoda całkowita to do wypłaty odszkodowania na Twoje konto. Co do wynajmu od rodziny czy osoby prywatnej niektóre ubezpieczalnie nie uznają czegoś takiego bo niby wynajmujący musi być płatnikiem VAT, więc tylko firmy wyspecjalizowane w tym typu Panek, Avus itp. Jeśli chcesz od mamy, to powinna wystarczyć to powinna wystarczyć zwykła umowa cywilnoprawna bądź najmu, z tym, że pamiętaj by mama zgłosiła to do skarbówki, bo będzie to traktowane jako przychód, no i po wszystkim żeby wystawiła rachunek za to, bo bez umowy i rachunku możesz zapomnieć o zwrocie z ubezpieczenia. Pamiętaj, że TU zawsze będzie próbowało Cię wydymać, więc na wszystko odpowiedni papier musisz mieć.. Sam to teraz przerabiam :D W razie "W" to szukaj i pytaj tu www.rzu.gov.pl ;)

Profil    1234131

PostWysłany: Śro 07 Paź, 2015 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Tak, już co nieco dowiedziałem się na ten temat. Generalnie wszystko na piśmie + faktury/rachunki to podstawa, no i czas wynajmu też nie może być zbyt długi.
Klasa samochodu jest ta sama, pojemność i rocznik zbliżone, a dzienny koszt wynajmu mniejszy niż ten, o którym poinformował mnie ubezpieczyciel, więc z tym powinno być ok.
Jak TU nie będzie chciało wypłacić pieniędzy to po prostu sprawa pójdzie do sądu, bo mam prawo wynająć samochód gdzie chcę. Poza tym podczas nagrywanej rozmowy telefonicznej powiedziano mi, że 'oczywiście mogę wynająć samochód na własną rękę, o ile dzienny koszt wynajmu nie przekroczy x zł netto'.

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 6 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości