Zapożyczone z forum o hh....
Zgadzam się z tym co napisał kolega.
Od czego zaczął się beef ? Moim zdaniem zaczął Tede na Note2 promo. Peja poczuł się urażony kilkoma wersami i postanowił też zaczepić Tedego. Tak, więc zaczęło się od Note2, później ta sprawa w Zielonej Górze i notka Tedego na Faceboku na co Rysiek odpowiedział freestylem na koncercie. Kolejny ruch należał do Tedego i jest to piętnastominutowy kawałek, a właściwie trzy kawałki pod tytułem Notes2 Errata
Tede : Argumenty
1. "...chodzi o coś więcej chodzi o zasady" - czy to na prawdę mocny argument Tedego ? W tej sprawie akurat tak.
2. "...napisalem to na facebook'u ktoś to przepisał..." - Tede twierdzi, że tą notką uraził Rycha i to prawda, ale chyba nie treścią, a samym tym, ze to Tede, który wbił mu sztylet, bo przecież Rychu miał go za kumpla i w tej sytuacji to Tede wychodzi na szmatę. Także to niecelne.
3. "...jak dzwoniłeś do mnie to żeś racje przyznawał..." wyjaśnił to Tede w wywiadzie i kolejny raz niecelnie. Przecież sam powiedział, ze Peja się do niego coś pluł przez telefon.
4. "...potem milczenie długie oświadczenie pisane przez papuge[adwokata] nie ciebie..." - Co z tego ? Chyba chodzi tylko o to, że Tede wytyka Ryśkowi, ze ten nie potrafi sam napisać. Moim zdaniem niecelnie.
5. "...potem Uwaga laurka to trumna" - Akurat tutaj Jacek ma rację. Peja wypadł fatalnie w tym programie, zgrywał takiego poszkodowanego itp. a później w innych programach czy radiu kozaczył.
6. "Puk, puk, puk, stary dobry wrog" - Autodiss ? Bo jak to nazwać ? Wcześniej Tede zgrywał zioma, a teraz nawija, że stary dobry wróg. W tej sytuacji pokazuje, że jest fałszywy.
7."...nie wyzywam w reku trzymam argumenty" - Trzyma argumenty, ale niewiele ich ejst. Przynajmniej w tych trzech dissach, a wyzwiska tez się pojawiły.
8."...nikt nie był chętny powiedzieć coś na temat obaj wiemy przecież jaka jest ta scena..." - W wywiadzie Tede gadał, ze sporo osób do niego psiało smsy z gratulacjami, na razie nie wiem dokładnie kto, ale być może wyjawiłby się kolejny fałszywek z otoczenia Rycha
9."...wszyscy mam przejebane przez to dałeś tym koleżkom napierdolić dziecko..." - Po części prawda, bo w opinii publicznej ucierpi wizerunek Hip-hopu, ale nie wszyscy maja "przejebane" np. Rychu koncertów nie odwołuje na razie, a właściwie to odwołują tylko te koncerty Tedego.
10. "...pokazali jak fani są oddani jednostce tyle na nic podobno dorosłeś?..." - Pierwsza część się zgadza, ale druga nie za bardzo. Co tyle na nic ? Chyba Tede nie chce powiedzieć, że w Polskim Rapie ma dobry wizerunek. Większości czołowych raperów nie podoba się jego twórczość, a sam Tede nawet się trochę odcinał od tej sceny, a teraz co, myśli, że jedną płytką wróci i jest super, a to co wcześniej nawijał nie ma już znaczenia?
11. "...tyle na nic podobno dorosłeś? nie nazywaj mnie ziomem odwracasz kota ogonem..." - Hipokryzja, sam go nazywał ziomem nawet na tym tracku kilkukrotnie.
12. "...hołota pod scena nasiąkła tamtym Ryśkiem" - Po części prawda, ale jaki jest "tamten" Rysiek ? Chyba cały czas jest ten sam.
13. "...Nie chciałem z Tobą nagrać nie nagrałem do dzisiaj zawsze poziom trzymałem i nie zaniżam..." - Być może i nie chciał, ale czy na prawdę Tede uważa, ze zawsze trzymał poziom i go nie zaniżał ? Każdy kto się interesuje to chyba wie co nagrywał Tede.
14. "...po co chcesz robić wojnę? o co chodzi w ogóle?" - Wojna jest dlatego, że Jacek teraz wbił Rychowi sztylet, a podobno był jego ziomem.
15. "...że komu ja ciągnę? daj rozsądnie kto z kim? Ty kto otwierał mordę przed Latkowskim..." - Nie wiem jaka była sytuacja z "Blokersami" ale jeśli Tede zarzuca Peji sam występ w filmie to niecelnie.
16. "jaki to problem ze prowadzę ten program?..." - Właśnie jaki to problem ? Z resztą wcześniej Rychu nie miał nic przeciwko.
17. "...i nie masz prawka przez wojsko bo jesteś głupkiem..." nie wiem czy to prawda, ale jeśli tak to celnie uderzył Tede i raczej boleśnie.
18. "...i pomyśl jaka stacja weźmie twoja mordę..." - Skąd założenie, że Rychu akurat będzie chciał pracować w TV ?
19. "...reality show sponsor pod żabką..." - Moim zdaniem celnie, mógł sobie Peja odpuścić tę scenkę. Chociaż z drugiej strony pokazuje to o czym nawijał dużo wcześniej i nawet obecność kamer tego nei zmienia.
20. "...Cała Polska dziś się śmieje..." - może nie cała Polska, ale duża część. Zainteresowanie beefem jest ogromne i z tym Tede akurat trafił.
21. "...Nie wiem po jaki [-----] wszczynasz tą batalie..." - Tak jak wcześniej, powtórzył się Tede.
22. "...co wjedziesz na mój koncert zarzynać freestylem?..." - Trzeba przyznać, że Peja nie miałby szans na free.
23. "...zdaj sobie sprawę, że nawet nie ćwicząc pojadę Cię totalnie i obrócę w nicość..." - Dokładnie.
24. "...dawaj pętle ja z tobą chętnie pogadam..." - Wcześniej nawijał, że nie chce mu się pisać.
25. "...ja pamiętam pierwsze kasety Slums Attack i niestety to przykre oka nie przymknę to nie było ok to było prymitywne..." - Ma Tede rację i tutaj plus dla niego.
26. "...kompleksy, was dwóch i dwa Lexy wiec nie czepiaj się fur jak ci nie wstyd?..." - Kolejny raz celnie...
27. "...i po [-----] te teksty o TVN Turbo? jak byłeś trend chałturka za chałturką..." - No właśnie, po [-----] te teksty ? Celnie, ale znowu Tede się powtarza. Poza tym jakie chałtury ma na myśli ?
28. "...zobacz ludzie których szanujemy obaj wiem to próbują prostować twoje słowa przede mną..." - Hirek Wrona jak powiedział w wywiadzie TDF. Celnie.
Wstęp do trzeciego dissu z wycinkiem koncertu Rycha jest moim zdaniem najlepszym argumentem, kiedy Peja i tłum krzyczą "jesteś hejterem, więc wypierdalaj mi kurwo..." Gdy słuchałem tego nagrania wstyd mi było za Rycha. Ogólnie to co Rychu krzyczał ze sceny było mega-prostackie.
29."...Do pierwszego ci starcza nie rób kiszki, grają marsza..." - To chyba odniesienie do, któregoś wywiadu lub tracku, gdzie Rychu zapytany o zarobki odpowiedział lakonicznie "do pierwszego starcza" - Być może celne, ale Peja tez się jakoś nie ukrywa, że ma za dużo siana, Tede do biednych też nie należy. Zbędne to, bo przeciez Peja nie powiedział, że mu za mało płacą.
30. "...a teraz słuchaj prostaku mojego rapu" - Świetny strzał, jesli ktoś sie nie zgadza to czytajcie wyżej lub przesłuchajcie nagrania z Zielonej Góry.
31."...po co uraz? przypierdalasz sie do mnie ,na [-----]?" - Po raz kolejny Tede się powtarza.
32. "...ja to zrobiłem uśmierciłem Cię Rysiu żegnaj..." - Raczej nie...
33. "...zrobiłeś bydło zhańbiłeś polski hip hop..." - Wypowiedziane przez TDF'a dziwnie to brzmi, ale jednak ma rację.
34."...wyciągnij wnioski pomyśl kto jest tutaj dziwką..." - Autodiss po raz kolejny ? O ile Tede ma rację z tym, ze to było żenujące to akurat On jako domniemany kumpel nie powinien się wypowiadać i dlatego sądzę, że to On zachował się jak dziwka.
35. "...Weź sie kobieta lekkich obyczajów ogarnij Charlie Charlie..." - Dj Buhh...niecelnie
36. "...nie lubię fiutów pogódź się z tym i przyzwyczaj..." - Mówi to akurat wtedy keidy jest nagonka na Peję, a podobno byli ziomkami. Autodiss.
37. "...leżysz na deskach jedna jest grobowa jest tak Ryszard..." - Można by rzec, że celnie, ponieważ sporo osób na forach po tych dissach zakopała Rycha i WYDAWAŁO IM SIĘ, że Peja się nie podniesie po tych dissach.
38."...Twój freestyle był cienki jak twoje piosenki..." - Freestyle rzeczywiście cienki, ale piosenki ? Z resztą w wywiadzie sam przyznał, że co jak co, ale zasług w hip-hopie to Peji odmówić nie można.
39."...jesteś wielki lecz nie jak nagrywasz wybacz..." - po raz kolejny hipokryzja
40."...kop ją albo zlec to swoim kopiom niech kopią bo wszystko na Twój koszt..." - Świetnie i bardzo celnie.
41. "...Dobrze się z tym czujesz imponujesz bydłu..." Sporo w tym prawdy, ale zbyt uogólnione np. starsi i spokojniejsi słuchacze Peji mogą poczuć się urażeni.
42. "...połknij to wypluj tylko nie na podłogę..." - hehe
43. "zrobiłeś krzywdę scenie i z siebie idiotę..." - To fakt, ale Tede nie powinien się przejmować krzywdą sceny. Wyżej napisałem dlaczego.
Z argumentów to chyba tyle. Być może coś przeoczyłem. Co ciekawe w tych trzech dissach Tede, ani razu nie użył ksywki Rycha.
Teraz postaram się przeanalizować dissy Peji.
1."...Seria twoich przypałów nie ma końca bananie..." - Moim zdaniem celnie.
2."...marna kopia Jay-z dla polaków to zbyt tanie..." - Kolejny celny.
3."Tede tej celebrycie chcesz być na szczycie?
tak szkoda mi cie ze ten smród od ciebie wyciekł..." Po raz kolejny celnie. Szkoda, że właśnie Tede niby kumpel ujawnił się jako fałszywiec.
4."...[że co?] w Kołobrzegu moi fani cie pobili?
tak żeś to sobie cwana kurwo rozkminił ?..." - W wywiadzie Tede gada, że Ci goście mieli koszulki SLU. Czyli chybiony.
5."skończyłeś się z wybrzmieniem ostatniego kiloherza..." - Nie do końca, prawda. Przecież później był Warszafski Deszcz, Sport, Esende Mylfon, więc chybiony.
6. "...zastanów się Jacku co ty sam odpierdalasz..." - akurat takich sytuacji jak w Zielonej Górze nie było, ale chyba chodzi bardziej o to co nagrywa Tede. Ja bym uznał za celny.
7."...spaliłeś się w beefie z Płomieniem koleżko..." - Ja uważam, że Tede wygrał beef z P81 i czy nazywanie go koleżką ma jeszcze jakiś sens ? Chybiony.
8. "z płyty na płytę zaniża poziom nie wiesz?..." - Wiele osób tak uważa i coś w tym jest, ale Notes2 jest świetny, więc taki pół na pół.
9."...chcesz być na szczycie tylko gdzie twoi fani?..." - Jakichś tam fanów to Tede ma, ale chyba nie jest ich, aż tylu co fanów Peji. Czyli celny strzał.
10."...gdy wychodzisz na scenę to pod scena paraliż..." - Prawda, dostał niedawno w pysk od gościa pod sceną. celnie.
11. "...nie zrobisz już w Mielnie urodzin rozumiesz?..." - To chyba nie zależy od Peji. moim zdaniem fail.
12. "...'98 Giżycko mogłem zabrać Ci forsę...tyś super mc, legenda pamiętasz?...dziś to wspomnienie jesteś wrakiem człowieka..." - Nie powiedział dlaczego mógł mu zabrać tą forse, ale coś w tym musi być. Czy Tede to wrak człowieka ? Z tym się nie zgodzę, ale poza tym wszystko się zgadza czyli...celnie.
13."...na [-----] te promomixy na [-----] te tracklisty
nie pamięta jak się sam tak promował sukinsyn?..." - Bez komentarza. Świetny strzał Rycha.
14. "...może kiedyś byłeś wielki teraz zaledwie mały..." - Jeśli to odniesienie do wizerunku scenicznego to zgadza się.
15. "...Uwierzyłeś w swój lift
wstawiając gówniany kit..." Chybiony.
16. "...jesteś pierdoloną ściemą niech wszyscy to zrozumieją..." - Większosc to zrozumiała, ale jednak celny strzał.
17."...jak szczur pomykasz po swego miasta chodnikach..." - Podobno Tede nie cieszy się szacunkiem w Warszawie, więc strzał w dyszkę.
18. "...szczur co dołączył do wyścigu wiec znikaj..." - Drugi bardzo celny strzał. Chyba nie trzeba przypominać "Człowiek ej to wyścig szczurów..."
19."gdzie się podział TDF co wygrywał wszystkie wojny?..." - Jaki wszystkie? ile ich było ? Wcześniej sam powiedział, ze spalił się w beefie z Płomieniem. Niecelnie
20. "...w tym przypadku to prawda wiec spróbuj się z tym zmierzyć..." - Faktycznie na forach jest sporo tematów o beefie. Jednak Tede ma to chyba w dupie, więc chybiony.
21. "...tych którzy traktują innych z góry tak mi przykro..." - Chyba jest to prawda. Pezet w którymś dissie nawijał " ale Ty idź Tedemu załatw jointy, przynieś

..." - Celnie.
22."...pokazałeś Tedunio że jesteś skończoną dziwką..." - Po raz kolejny celny strzał. Faktycznie Tede postąpił jak dziwka.
23. "...mówisz żenada żeś oświadczenie poskładał
powiedz czym się kierowałeś nad czym żeś się zastanawiał
chcesz ugrać kilka punktów i tak ziomek bez skutku..." - Wydaje mi się, ze to prawda. Płyta Tedego została przyjęta bardzo entuzjastycznie i sporo osób mówiło, ze to powrót w wielkim stylu, Jacek chyba wyczuł sytuację i chciał ugrać kilka punktów dojebując Peji na facebooku no i pewnie brał też możliwość zarobku na beefie.
24. "...wyjeżdżasz bezczelnie z premierą przede mną durniu
zero szacunku za ten ruch gwiazdo gatunku..." - Tutaj się Rysiek myli. TDF zrobił to specjalnie, bo Onar wydawał wcześniej płytę. Poza tym co w tym złego ? Peja ma monopol na wydawanie płyt i nikt nie może wydać przed nim ? Może ta linijkę mu Onar podesłał xD Tutaj bardzo niecelnie.
25. "...mowie odważnie Twój ex kumple Rysiek
ty byłeś moim kumplem może wydawało mi się?..." - Chyba o to ten cały eef ze strony Peji, chodzi właśnie o tą sytuację w której Tede postępuje tak,a nie inaczej.
26. "...i za chwile usłyszę : nigdy cie nie lubiłem
potwierdzenie żeś fałszywy mam od dawna skminiłem..." - Po raz kolejny w dychę.
27. "...Musiałeś uderzyć we mnie by zjednać sobie przychylność lamusów..." - Prawda. Sporo osób, które wcześniej jechały Tedego teraz nagle wypisują jaki to On świetny,a poza tym może to być też nawiązanie do tego co Jacek powiedział w wywiadzie o smsach..." Ogólnie celny strzał.
28. "...Pierdolisz o Air Maxach, New erach, spierdzielaj. nie pamiętasz jak sam robiłeś za

er,a teraz naśmiewasz się z dzieciaków, które noszą ciuchy od sponsorów, czujesz się lepszy kobieta lekkich obyczajów, nie masz honoru, śmiejesz się z tych co nie mają wyboru, biorą co dają, a Ty szydzisz z nich gnoju..." - Kolejny bardzo mocny argument. Na N2 promo Tede nawijał o tych co sprzedali się za ciuchy.
29. "...Ja skończyłem podstawówkę, za to Ty jesteś po studiach i chciałbyś mi dorównać wyzywając mnie od durnia...." nie rozumiem w czym dorównać ? W ubliżaniu ? - chybiony
30. "...W Gdyni na bruku piłem wódę nie na smutno z Ostaszem co Cię ruchał [oszukiwał] więc nazwę Cię kurwą..." - Co to ma do rzeczy z kim Peja pił wódkę ? Kolejny niecelny.
31."...Twój kontrakt z TVN to przypadek bananie, zapamiętaj odstąpiłem Tobie rolę w Kryminalnych..." - Nigdy o tym nie słyszałem, ale jeśli to prawda to celny strzał. Chociaż nie sądzę, ze Tedego wzięli do TVN-u tylko dlatego, ze kiedyś zagrał w Kryminalnych.
32. "...Wnet poczujesz się super, gdy moi psychofani stuningują Ci dupę...." - Mnie się ten wers bardzo niepodoba. W pierwszym dissie Peja nawijał, ze Tede sobie wymyślił, ze w Kołobrzegu to właśnie fani Rycha go pobili.
33. "...Szydzisz z miłości, zazdrościsz, weź possij. .." - Nawiązanie do Rosatti i kawałka Mamma Mia ? Jeśli tak to celnie.
34. "...Super BMK?a przedłużeniem twej męskości..." - Nie wiem jaką furę ma Rysiek, ale co do rzeczy ma rozmiar penisa ? Każdy kupuje samochód na jaki go stac i jaki mu się podoba. wydaje mi się, że to zazdrość. Chybiony.
35."...Twe przydupasy bez kasy grają te trasy...." Nic o tym nie wiem, wiec nie mogę ocenić.
36. "...Tak nie mam prawka, więc zapierdalam z buta. Po ulicach Emokah, nikt nie pluje się tutaj, bo to dla nich ta nuta, bo Mokotów dziś ze mną, bo wstyd im za Ciebie..." - Bardzo celny strzał,a zarazem odpowiedź na zarzut z dissu Tedego (17)
37."...By grac w naszym mieście żeś szuja pojąłem, pamiętam jak śmiałeś się ze mną z tej marzanny z Sokołem..."- Kolejny raz fałszywość Tedego. Razem z Peją śmiał się z "pocisku" na Sokoła,a teraz wbija nóż w plecy. Wcześniej z resztą zrobił remix Uderz w Puchara i zagrali to chyba na jakimś kocnercie, a na N2 śmieje się z Sokoła i tego tracku.
38. "...Przesłuchałeś moja płytę, a ja twojej dupo żadnej, bo od zawsze, twoją twórczości brałem pół serio-pół żartem..." - Fakt, ze Peja raczej się nie wypowiadał na temat twórczości Tedego, wiec celny.
39. "...Do domostw z całej polski Ryszard ma drzwi otwarte,a ty masz szlaban na rewirach, nawet gdy masz mediów wsparcie..." - Rychu gra koncerty w całej Polsce, nawet w mojej małej miejscowości grał, a Tede ? Nie przychodzi na niego zbyt wiel osób, ogólnie trochę z niechęcia jest przyjmowany, oczywiście nie wszędzie.
40. "...Jesteś artystą jakich mało na tej scenie, jesteś swym cieniem, boli niezrozumienie. Nagana za naganą od twych fanów no i w pyte(?) w końcu po tylu latach dostaniesz te złotą płytę..." - Celny strzał. Ścieżka Dźwiękowa zebrała bardzo niepochlebne opinie, kilka wcześniejszych produkcji z resztą też, tak samo jak mixtapey Buhha.
41. "...cie niszczę, bo na twa ekipę gwiżdżę, poznasz moją i tak myślę, że chętnie bym wjechał na koncert tej piździe..." - Peja chyba zapomniał jak Wall-E z kumplami wbił na jego koncercie na scenę i Peja stał zestrachany. Nie dziwi mnie to bo Waldek to spory gościu, a do tego jego kumple także gdyby chcieli zrobić Rysiowi krzywdę to nawet by nie pisnął.
42. "...Odebrał resztę fanów, godność, zdrowie i pieniądze, tylko jest jedno ale twa trasa niewypałem..." - Szydera z koncertów Tedzika, ale czy Rychu na prawdę myśli, że odebrał by mu fanów wbijając na scenę ? Chyba jednak by ich tylko zjednał i sam sobie by zaszkodził.
43."...gdybym wbiegł na przypale wcisnąłbyś czerwony alert..." - I po co to ? To byłaby już totalna porażka. Słabo Rysiu. Niewypał
44."...Jak już wiesz Pede, wszystkie Ryśki to dobre chłopaki, a Jacki w polskim rapie raczej same słabiaki..." - Z Jacków w hip-hopie to znam tylko Tedego i Meza i tylko Mezo jest słaby, tak wiec niecelnie.
45.".... I żebyś mi nie wytknął, ze to ja z nim nagrałem, powiem to był taki czas, gdy mu rękę podawałeś...." - Był też chyba taki czas kiedy Peja sam mu podawał rękę. Hipokryzja ? Z resztą i Tede i Peja nagrali kawałki z Mrozem, a jest to ktoś pokroju Meza, więc to chyba taki autodiss.
46. "...Rożnica jest taka, Tedunio zaznaczam, że Ty z Mezo nagrasz na bank w dzisiejszych czasach..." - Tak jak wyżej
47. ".... Ja nie pierwszy lepszy Leszek z dissem się nie śpieszę..." - Wydaje mi się, że to już kolejne nawiązanie do Eldo. Ogólnie ten argument/punch nic nie wnosi.
48. "...Ziom za ziomem nucę ten refren jak swój, bo mam za sobą ziomków, a Ty sam w deszczu stój. ..." - Celnie. W końcu Tede nie ma zbyt wielu popleczników na naszej scenie, a Peja wręcz przeciwnie, ale już pracuje nad tym by zmniejszyć to grono. Poza tym chyba też zahacza o Warszafski Deszcz i WJ.
49. ".... Zajęło Ci tydzień, aby odpowiedzieć na tych parę slow prawdy z mojej strony..." - Prawdą we freestylu było tylko to "Co to za ziom, który wbija Ci sztylet" - Jednak celnie
50. ". Tak niezła strategia, wrzucić diss w weekend gdzie ludzie mojego pokroju pracują, graja koncerty, bo w odróżnieniu od ciebie, ja nie muszę ich odwoływać..." - Wydaje mi się, że nie było w tym żadnej strategi. Z resztą Tede też pracuje w TVN-ie, TVN-ie, TVN-ie Turbo xD więc tez pewnie czas znalazł tylko w weekend. Poza tym to celnie z tym odwoływaniem koncertów.
51. "...przymykałem oko, na twoje komercyjne słabostki, wilczy apetyt na pieniążki, lecz teraz koniec z pobłażaniem, nie będzie taryfy ulgowej...." - Nic to raczej nie wnosi, a raczej zapowiada, ze Peja będzie Tedego za to jechał.
52. "...Za to w tym roku odpierdoliłem jak burą sukę, samozwańczego króla, który stoi teraz nagi, bo narobił w za duże nachy..." - Chybiony. Taki jest styl Tedego, Peja tez robi jakieś ubrania ze swoim lgo czy tam napisami. Hipokryzja ?
53. "...I tu kolejny Peszek nie wiem czy wiedziałeś, że kij ma dwa końce, wiec sam skit już cie niszczy...." - Kolejny chybiony. Po pierwsze to moim zdaniem ten skit z filmu nic nie wnosi, nie wiem jak ma nawiązywać do Tedego, ale być może ktoś wie i napisze to. Po drugie Tede musiał się liczyć z tym, że Rychu też będzie mógł wykorzystać taki patent, a teraz pewnie w odwecie mu zarzuci brak własnych pomysłów itp.
Moim zdaniem na razie Rychu wygrywa. Użył lepszych argumentów i bardziej celnych. Dodatkowo pokazał świetną formę. Do gustu przypadł mi jedynie pierwszy i trzeci diss, ale jeśli muszę wybrać jeden to zdecydowanie wybieram pierwszy. Najwięcej argumentów i celnych punchlineów. Spotkałem się z opiniami, ze Rychu tylko nabluzgał, ale wydaje mi się, że pisały to osoby, które w ogóle nie przesłuchały tych dissów lub nie wsłuchiwały się. W dissach Tedego sprawa ma się inaczej. Mają one fajną formę, przyjemnie się ich słucha, ale nie ma tam zbyt wielu argumentów. Właściwie wszystko kręci się w okół tego, że Rychu jest głupim prostakiem bez prawka i nie może się równać z Jackiem. Te 3 tracki Tede spokojnie mógł zmieścić w jeden i nie powtarzać ciągle jak to Peja bluzga i że jest głupi. Czyli tak jak już wcześniej napisałem. Na razie wdg. mnie wygrywa Peja, ale to pewnie nie jedyna runda, a Tede zapowiadał w wywiadzie, że ma jeszcze sporo argumentów, więc pozostaje nam czekać.
Dodam jeszcze, krótką wzmiankę o bitach. Z dissów TDF'a podobają mi się tylko drugi i trzeci w szczególności ten trzeci. W trackach Peji podoba mi się pierwszy i trzeci, drugi jest strasznie mulący i sam Rysiek tez zamula. W dodatku ma bardzo kiepski refren.
Jest to moje podsumowanie, post jest raczej długi, więc pewnie niewiele osób, a może nikt go nie przeczyta. jednak wiem, ze istnieją użytkownicy, którzy bardziej cenią sobie dłuższe wypowiedzi i konkretniejsze dyskusje niż np. "Tede Król" czy "SLU rządzi"