Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 3 z 5 [ 62 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wystające koła a Dowód Rejestracyjny
PostWysłany: Sob 01 Paź, 2011 
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: vw/audi
krzyh napisał(a):
kwota musi byc adekwatna co rodzaju usterki a wystające koło nie kwalifikuję się do 500 zl na pewno

rzadko które auto ma tak ze mu tylko koła wystają :$

VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

Auto: Audi 100 C4 & Chevrolet Camaro 3gen
dawid018 napisał(a):
krzyh napisał(a):
kwota musi byc adekwatna co rodzaju usterki a wystające koło nie kwalifikuję się do 500 zl na pewno

rzadko które auto ma tak ze mu tylko koła wystają :$

acha czyli mam uznawać że auto w którym wystają koła jest większym zagrożeniem dla ruchu niż na przykład auto po wypadku sprzed 5 minut , auto które jezdzi bokiem , któremu z powodu korozji odpadają zawieszenia , który ma całkowicie nie sprawny układ hamulcowy , 24 tonowa ciężarówka w której wystają druty z opon lub która ma zerwany bieżnik .... wymianiać dalej ?? ;) :P

przyznaj się ile razy dałeś się tak w ci..a zrobić i zapłaciłeś to 500 ? :P

świetne uzasadnienie bezpośredniego zagrożenia ruchu ... dostaje pan 500 stów bo ma pan wystające koło 3 cm poza obrys a to jest tak bardzo nie bezpieczne że .... nie moze byćinaczej niż 500 a do tego laweta , 24 w pace przed wyrokiem skazującym na 15 lat więzienia niee

daję głowę że połowie osób jak by powiedzieli że auto z tego powodu nie nadaję sie do uzytku i idzie do kasacji to te osoby by się zgodziły niee niee niee

nie dajcie robić się w hu.. i za niewiedzę dać się skasować na kupę kasy za nic ... ups nie za nic tylko za niewiedzę , naiwnośc i paniczny strach przed policją - wkońcu co on powie to (nie) jest święte ;)

Ostatnio edytowany przez krzyh, Sob 01 Paź, 2011, edytowano w sumie 1 raz

Audi C4 --- viewtopic.php?f=98&t=16705&start=1410
Jetta II --- viewtopic.php?f=112&t=44729&start=0

VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

krzyh napisał(a):
przyznaj się ile razy dałeś się tak w ci..a zrobić i zapłaciłeś to 500 ?

ani razu :-D

krzyh napisał(a):
czyli mam uznawać że auto w którym wystają koła jest większym zagrożeniem dla ruchu

nie.ale w/g przepisów stwarza zagrożenie za co grozi mkk do 500zł.
poza tym chodziło mi o to ze w większości przypadków do wystających kół dochodzi kilka innych ciekawych drobiazgów które podchodza pod paragrafy

krzyh napisał(a):
nie za nic tylko za niewiedzę , naiwnośc

chetnie poczytam akty prawne na temat który piszesz(możesz podac paragrafy,resztę sobie znajdę).poza tym co jesli sprawa pójdzie do sadu??wiadomo jaki jest wyrok.co z kosztami sądowymi??

VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 1236083
Auto: MK4 R32@3.6 FSI
Allroad @ 1.9 TDI PD+
Sądy, lawety, mandaty... A ja wolę dać mu dowód, zrobić przegląd za 20 czy 40zł i spokój.

VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

dawid018 napisał(a):
krzyh napisał(a):
nie za nic tylko za niewiedzę , naiwnośc

chetnie poczytam akty prawne na temat który piszesz(możesz podac paragrafy,resztę sobie znajdę).poza tym co jesli sprawa pójdzie do sadu??wiadomo jaki jest wyrok.co z kosztami sądowymi??

nie ma żadnych akt prawnych w tym temacie tak samo jak nie ma że ma Ci wystawić 500 zł stąd to sprawa bardzo dyskusyjna , jeśli jesteś w temacie i zaczniesz odpowiednią dyskusję to żaden władza nie podłoży się na tyle pod coś takiego bo po prostu to przegra , jeśli sie nie odezwiesz to ma Cie w garści i wlepi Ci te 500 - auto nie jest na tyle niebezbieczne dla ruchu by kwalifikowało się to do najwyższego mandatu - 500 zł nawet nie jest dawane poczas wypadku gdzie auto nie nadaje się do dalszej jazdy (dowód oczywiście zabierają z miejsca) - dwa tyg temu wujas miał stłuczkę , wjechał w dwa auta co puszczały babke na przejściu i dostał tylko 300 za stan techniczny pomimo że auto miało pourywane przednie zawieszenia

co do sądu i kosztów to niestety nie wiem - za każdym razem kiedy nie zgadzałem się z wysokością mandatu to odrazu grzeczna rozmowa na temat dochodzenia swoich praw przed sądem , grzeczna prośba o dane i numer policjanta i jakiś dziwnym trafem odrazu inne podejście do sprawy oraz zakończenie kontroli zabranym dowodem

co do mówienia przy kontroli że nie ma się przy sobie dowodu to niestety muszę co niektórych rozczarować , sam tak robię (z powodu braku przeglądu) i uchodziło tylko że od niedawna jest pewno ale - teraz jest baza danych o czym przekonałem się w tamtym tygodniu w urzędzie - byłem w sprawie jetty i przy okazji o kartę wozu od audi zagadałem a gośc w okienku do mnie że oba auta nie posiadają aktualnych badań technicznych coooo mało tego dokładnie powiedział w którym aucie kiedy skończył mi się przegląd coooo coooo coooo , żeby było mało to powiedział mi dokładnie gdzie , o której i kto wykonywał badanie tech oraz uprzedził mnie że podobno policja też ma do tych danych dostęp coooo

Kuman napisał(a):
Sądy, lawety, mandaty... A ja wolę dać mu dowód, zrobić przegląd za 20 czy 40zł i spokój.

to najlepsze rozwiązanie tylko nie zawsze idzie tak łatwo :$ , dużo zależy jak gadasz z władzą , jak bardo znasz prawo lub raczej to co robisz no i oczywiście za co Cie złapał niee , jak łapnie Cie przy 150 w mieście to nie odpuści i będzie gnębił ostro - ważne by nie zgrywać cwaniaka , być ,,potulnym,, ale stanowczym i delikatnie bornic swoich racji , jak on wyczuje że jestes miekki to nie odpuści i dowali Ci ile będzie chciał i za co będzie chciał - wkońcu dla niego to punkty w komendzie ;) .... jak mi to kiedyś jeden przy akcji tuning powiedział - daj mi człowieka a ja znajde na niego paragraf niee

taki głupi przykład - lecielismy z Piszczałą , Deivem na spota (nawet dawaliśmy fotki mandatu na forum) - gonili nas tajniaki przez około 10 km a cisneliśmy po 190 na 70 , oznakowanym przejściu , skrzyżowaniu , podwójnej ciągłej , wyprzedzanie poboczem i jeszcze praę innych przewinień - jak nas drapneli to z giwerami do nas , oparci o auta w rozkroku i piwersza gadka że prawko zabierają , auta na lawety za stan i przeróbki a nas do aresztu na 24 h coooo , troche potulności i skończyło się tylko na 500 zł 10 pkt - niżej sie nie dało bo bylismy nagrani ;) jak widać wszystko zeleżne od rozmowy ;)

Admin of Vw Zone
Admin of Vw Zone
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 2356976
Auto: Cupra 4x4 ????
krzyh napisał(a):
teraz jest baza danych o czym przekonałem się w tamtym tygodniu w urzędzie - byłem w sprawie jetty i przy okazji o kartę wozu od audi zagadałem a gośc w okienku do mnie że oba auta nie posiadają aktualnych badań technicznych mało tego dokładnie powiedział w którym aucie kiedy skończył mi się przegląd , żeby było mało to powiedział mi dokładnie gdzie , o której i kto wykonywał badanie tech oraz uprzedził mnie że podobno policja też ma do tych danych dostęp

Ta "baza" istnieję już trochę czasu. Zauważ, że przegląd podrożał o 5zł (właśnie wprowadzenie auta do bazy)... Rok temu robiłem w Golfie przegląd to mi gościu mówił właśnie.

Image
Było A3, Mk2,Mk3 TDI+, Mk3 20VT...
 Profil    2356976

VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

krzyh napisał(a):
teraz jest baza danych o czym przekonałem się w tamtym tygodniu w urzędzie - byłem w sprawie jetty i przy okazji o kartę wozu od audi zagadałem a gośc w okienku do mnie że oba auta nie posiadają aktualnych badań technicznych mało tego dokładnie powiedział w którym aucie kiedy skończył mi się przegląd , żeby było mało to powiedział mi dokładnie gdzie , o której i kto wykonywał badanie tech oraz uprzedził mnie że podobno policja też ma do tych danych dostęp

tzw CEPIK czyli centralna ewidencja pojazdów i kierowców.od stycznia tego roku kazda stacja diagnostyczna musiała się skomputeryzować, dzięki temu mamy tę bazę.dostęp do niej mają starostwa i policja.

krzyh napisał(a):
nie ma żadnych akt prawnych w tym temacie tak samo jak nie ma że ma Ci wystawić 500 zł stąd to sprawa bardzo dyskusyjna

dlatego cały czas pisze ze do 500zł.w sumie jeszcze nie spotkalem się z takim mandatem za stan techniczny.max jaki widziałem to 250zł.co nie zmienia faktu ze jak zacznie wymyślać to te 500zł szybko się uzbiera.

najlepsze rozwiązanie takie jak kuman pisał.

VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

norbi napisał(a):
krzyh napisał(a):

Ta "baza" istnieję już trochę czasu. Zauważ, że przegląd podrożał o 5zł (właśnie wprowadzenie auta do bazy)... Rok temu robiłem w Golfie przegląd to mi gościu mówił właśnie.

ja nie wiedziałem - normalnie byłem w szoku jak mi w tamtym tygoniu wyskoczył o przeglądach coooo

dawid018 napisał(a):
krzyh napisał(a):
nie ma żadnych akt prawnych w tym temacie tak samo jak nie ma że ma Ci wystawić 500 zł stąd to sprawa bardzo dyskusyjna

dlatego cały czas pisze ze do 500zł.w sumie jeszcze nie spotkalem się z takim mandatem za stan techniczny.max jaki widziałem to 250zł.co nie zmienia faktu ze jak zacznie wymyślać to te 500zł szybko się uzbiera.

chyba zaczynamy dochodzić do porozumienia niee - owszem jest do 500 ale to za stan który zagraża bezpośrednio bezpieczenistwu ruchu a wystające koło jest zagrożeniem dla przechodniów ale nie dla ruchu i to w bezpośrednim słowa tego znaczniu ;) - dlatego to sprawa dyskusyjna , jeśłi nie podejmuszesz ,,odpowiedniej,, dyskusji to dostajesz to co on chce :P oczywiście nie wyskakuj odrazu z sądem tylko na spokojnie go przekonaj by odstapił od mandatu , potem do racji i do tego ze znasz prawo (tylko musisz je znać bo bedzie pewnie Cie sprawdzał ;) jeśli wyczuje że nie znasz to już jesteś jego :P Policja przechodzi testy psychologiczne i odrazu wykapuje że chcesz go wykiwać ;) ) jeśli to nie pomaga to dopiero na samym końcu poprioś go ładnie o dane i numer ewidencyjny - pewnie spyta po co to mu grzecznie powiedz że wystąpisz na drogę sondową bo nie zgadzasz się z wysokością mandatu ;) - a jak chcesz go wkur.. to powedz mu że jeśli wygrasz sprawę w sondzie grockim to założysz dodatkowo sprawę cywilną z wystąpieniem o odszkodowanie niee

ps

mandat za stan się nie sumuje - kwota jest tylko jedna i zależna od jego widzimisie , na pokwitowaniu wypisuje tylko usterki i od każdej jednej płacisz dodatkowo ale na przeglądzie

Ostatnio edytowany przez krzyh Sob 01 Paź, 2011, edytowano w sumie 2 razy

Admin of Vw Zone
Admin of Vw Zone
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 2356976
Auto: Cupra 4x4 ????
No ja też ze sobą wożę tylko OC z powodu takiego samego jak Ty, jak coś będę palił głupa... W ogóle muszę go w końcu przerejestrować ;)

Image
Było A3, Mk2,Mk3 TDI+, Mk3 20VT...
 Profil    2356976

VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

norbi napisał(a):
No ja też ze sobą wożę tylko OC z powodu takiego samego jak Ty, jak coś będę palił głupa... W ogóle muszę go w końcu przerejestrować ;)

nie ma to jak dwa auta i całkiem przypadkowo zawsze zabierasz nie ten co potrzeba niee - choć ostatnio miałem odpowiedni i pech chciał że właśnie z poczty odebrałem wezwanie do zapłacenia mandadu zaległego za pasy , a jak to ja oczywiście nie lubię głupich przepisów to tradycyjnie jechałem i bez pasów i świateł no i mnie ucelował niee dochodzi do okienka a ja właściwy dowód a w nim oc <<: no stoi i czeka no to śiema że szukam tu i tam i nie ma - to pewnie w bagażniku , jak wylazłem to poszedł właśnie oglądać wystające koła i to była okazja by pozbyć się felernego dokumentu :-D ... dostał oc z audi , dowód z jetty no i tradycyjnie od strzału słodka gadka - jako że fura nie wygląda źle to poprzymykał oko na koła pasy i światła a skończyło siena 50 za brak dokumentu ;) , ogólnie to w porzadku byli i śmiechu kupa - co do kół to powiedział że mu nie przeszkadza i że jest w normie (wystają mi ze 2 cm przód i tył) ale jeśli gdzieś przegne i mnie drapnie to dowód za nie poleci ;)

po wizycie w urzędzie porobiłem przeglądy i teraz sumienie czyste :ok: w sumie to i tak jestem na plusie co roku przegląd wynosił by ponad 100 a mandat dostawałem śerdnio jeden na rok po 50 zł ;)

VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 5
Auto: MK2 2.0 16V, BMW 5 E39 Touring
Skoro policja ma dostęp do bazy danych w której jasno pisze kto i gdzie robił przegląd, to automatycznie jesli policjant ch*j to jesli po oględzinach pojazdu stwierdzi, że 'zagraza bezpieczenstwu" (wystające koła, głosny wydech, ksenony, mała kierownica itd.) moze udupić i kierowce i kontrolera ze stacji diagnostycznej ? Mowa oczywiscie o zahardziałym służbiście.
Niby można sie tłumaczyć, że wszystkie te przeróbki zostały wykonane już po przeglądzie, no ale..

Profil    5

VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 1236083
Auto: MK4 R32@3.6 FSI
Allroad @ 1.9 TDI PD+
sundecade napisał(a):
moze udupić i kierowce i kontrolera ze stacji diagnostycznej ?

Wiesz zazwyczaj jak komuś zabierają dowód za zły stan techniczny pojazdu to na przegląd jedzie już na zimówkach, z seryjną kierownicą, bez xenonu itp itd (zależnie od powodu zatrzymania dowodu). Inaczej auto nie przejdzie przeglądu cząstkowego i tyle. Diagnosta w tej sytuacji jest czysty. No chyba, że ktoś ma znajomości i jedzie tylko podbić pieczątkę bez auta...

VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

sundecadewłaśnie nie wiem czy sama policja może narobić jaj diagnoście czy dopiero starostwo.w sumie jeśli nie ma monitoringu na stacji ani nigdzie nie stoi podstawione auto z kamerą to cięzko jest udowodnić ze diagnosta złamał prawo przepuszczając takie auto.oczywiście jeśli auto zostaje zatrzymane jakiś czas po przeglądzie a nie pół godziny po wyjeździe ze stacji.nie wiem dokładnie jak to jest choć dotyczy mnie to bezpośrednio.często trafiają mi się auta z różnymi felgami na osiach a za 2 dni widzę to samo auto z 4 takimi samymi felami

VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

sundecade
Kuman
dawid018

to nie takie proste o ile wogóle wykonalne posądzić diagnostę jak nie został złapany na gorącym uczynku - no chyba że trafi się jakiś ,,głupi,, tuningowiec że poswiadczy że podbił mu ten i ten to niesprawbne lub łamiące przepisy auto ... ja tam nigdy nie wywijałem się w ten sposób bo do niczego to nie prowadzi niż do jeszcze większych kłopotów

skoro coś robię wbrew parwu to mam tego świadomość i nigdy nie wkręcam osób trzecich , jeśli już dochodzi do pewnych pytań to odpowiedź jest jednoznaczna : zrobiłem to i to dopiero po przeglądzie

PostWysłany: Sob 08 Paź, 2011 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 6110835
Auto: VW Vento
Czytałem teraz na necie różne informacje i natrafiłem na artykuł z punktami karnymi. i z tego co wyczytałem za spowodowanie zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym dostaje się 6 pkt.
ale czy to będzie interpretowane też z kołami?
http://i.wp.pl/a/i/moto/taryfikator_2011.pdf

Profil    6110835

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 3 z 5 [ 62 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 29 gości