Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [golf mk4] Problem ze skrzynią biegów 1.9 TDI 90KM
PostWysłany: Nie 12 Wrz, 2010 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

(mk4) Problem polega na tym, że czasami nie mogę wyłączyć biegu 1, 2, i 3. Wciskam sprzęgło i nie mogę wypiąć biegu, wduszę jeszcze raz sprzęgło i bieg wyjdzie. Problem pojawia się coraz częściej tz. na 200 km 2-3 razy. Dodam jeszcze, że po za tym biegi chodzą idealnie, żadnych dziwnych odgłosów skrzynia ani sprzęgło nie daje. Wymieniałem ponad rok temu płyn hamulcowy i odpowietrzałem sprzęgło, kiedyś pomogło na 2 miesiące, a teraz problem powraca. Mechanik mówi, że pęknięta jest jedna ze sprężyn na tarczy sprzęgła. Może ktoś miał taki problem to proszę o radę.

Temat postu: Re: [mk4] Problem ze skrzynią biegów 1.9 TDI 90KM
PostWysłany: Nie 12 Wrz, 2010 
VW User
VW User

Gadu-Gadu: 3833178
Auto: mk3 20j
jak na moje amatorskie oko to trzeba wyregulować biegi na wybieraku, ewentualnie sam wybierak poluzował się na łączeniu ze skrzynią

Profil    3833178

PostWysłany: Pon 13 Wrz, 2010 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Sprawdzałem całe połączenie od lewarka do skrzyni, żadnych luzów nie ma. I myślę, że gdyby był luz to biegów nie można by było nawet włączać. Ale dzięki za podpowiedź.

PostWysłany: Pon 13 Wrz, 2010 
VW User
VW User

Gadu-Gadu: 3833178
Auto: mk3 20j
ja miałem podobną sytuacje jak właśnie wybierak zaczął odkręcać sie od skrzyni. na linkach luzu nigdy nie będzie. najczęściej linka w miejscu montowania na wybieraku przesuwa się jak ktoś na siłę próbuje wrzuć bieg

Profil    3833178

Temat postu: Re: [golf mk4] Problem ze skrzynią biegów 1.9 TDI 90KM
PostWysłany: Wto 14 Wrz, 2010 
Uhonorowany Medalem
Uhonorowany Medalem
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 1197028
Auto: Golf VI R36T
nie umiesz wybic biegu... wiec jak linki moga byc nie teges??

raczej hydrauliczne łozysko wyciskowe sprzęgła lub pompa sprzęgła jesli hydraulicznego nie ma

K-SYSTEM Car Detailing - Korekty lakieru, powłoki ceramiczne oraz kwarcowe, renowacja tapicerek skórzanych, wyciąganie wgnieceń PDR, pranie i czyszczenie tapicerek materiałowych. Pracuje na najlepszych kosmetykach dostępnych na rynku: powłoki ochronne i hydrofobowe Gtechniq, kosmetyki Swissvax, Zymol, Gliptone itd. ZAPRASZAM! Sprawdź mnie : https://www.facebook.com/Ksystem1

Image
 Profil    1197028

PostWysłany: Wto 21 Wrz, 2010 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Wymieniłem poduszkę pod silnikiem, lewą. Była prawie zerwana. Nie wiem czy to pomoże, muszę pojeździć trochę, bo problem biegów był bardzo rzadki.

PostWysłany: Wto 21 Wrz, 2010 
VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 4985237
Auto: 3BG AVF+
A jak biegi się włączają na wyłączonym silniku??? Jeżeli na wyłączonym wszystko jest ok a problemy są przy pracującym silniku to obstawiam sprzęgło lub sterowanie sprzęgłem.

Profil    4985237

PostWysłany: Śro 22 Wrz, 2010 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Na włączonym i wyłączonym wszystko chodzi idealnie. Ten problem o którym pisałem występuje bardzo rzadko i gdyby było coś ze sprzęgłem lub sterowaniem, to byłoby to częściej. Na trasie ok. 300 km przytrzyma czasami 2, 3 razy, a czasami w ogóle. Nie wiem czy może to być coś ze sprzęgłem lub sterowaniem, bo przecież biegi zmienia się non stop. Nie upieram się, może jest wina sprzęgła. Na razie na poduszce nowej jest ok. Jak problem wróci napisze zaraz. Na forach nie mogłem poszukać takiego przypadku z biegami. Jeszcze mechanik powiedział, że jeżeli wypnę bieg bez sprzęgła to skrzynia jest ok. tak też się dzieje.

PostWysłany: Nie 12 Cze, 2011 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Problem ze sprzęgłem rozwiązał się kiedy dolałem płynu hamulcowego. Wpadłem na to sam, żadem mechanik nie wpadł na to, zabierali się za wymianę sprzęgła od razu. Problem polega na tym, że po wymianie płynu hamulcowego zalałem zbiorniczek do połowy i taki stan utrzymywałem, a wyjście ze zbiorniczka na pompę sprzęgła jest prawie w połowie między min. a max. Stąd te problemy które na szczęście już mam za sobą, bo trochę to wkurw.....

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 9 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość