Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [Lupo] cieknie nowy króciec
PostWysłany: Czw 03 Lut, 2011 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Gadu-Gadu: 0
Auto: vw lupo
Witam mam problem ostatnimi dniami z układem chłodzeni w VW Lupo 1.4 16v 75km 99r. A więc od poczatku...Zaczeło się od ubytku płynu po dłuższym postoju samochodu, dolałe, jeździełem wszystko dobrze i nagle zagotował się płyn. Po ostygnięciu była minimalna ilość na dnie zbiornika. Doszedłem do wniosku po przeczytaniu wielu watków na forach że to może być termostat. Kupiłem nowy Wahlera plus króciec nowy z oringiem. Przy wymianie okazało się że stary wystrzelił bolec na okolo 2cm i przebił kapturek króćca co trzyma własnie ten bolec. Przy montażu problem by z szczelnym zamocowaniem króćca, dokładnie z dokręceniem tak żeby nie ciekł płyn po zalaniu. Po dwóch próbach udało sie i wydawało sie wszystko ok, po jaździe próbnej(30km za miastem) tempo trzymał ładnie kolo 90C jednak po powrocie do domu okazało się że ubyło płynu okolo 0,7cm na zbiorniku. Po postoju 3 h ubyło łącznie okolo 1cm płynu. Jeszcze co mnie zastanowiło to zimna rura biegnąca od termostatu do donlnego wejścia do chłodnicy.Inny były wyrażnie ciepłe. Wyciek był znowu z połączenia króćca z obudowa termostatu i tu moje pierwsze pytanie jak mozna zapobiec wyciekowi króciec nowy oring nowy, połączeni posmarowac silikonem do 350C? I kolejne pytanie czy ta rura z termostatu do chłodnicy powinna być chłodna?
Z góry dziekuje za odpowiedz

Temat postu: Re: [Lupo] cieknie nowy króciec
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 8234490
Auto: mk2 tdi++, quattro
mozna posmarowac oring silikonem dla lepszego uszczelnienia. rura ktora idzie do chlodnicy od termostatu powinna byc goraca jak na wskazniku pokarze ci 90stopni. jak jest zimna to sie termostat nie otwiera albo uklad jest zle odpowietrzony

Profil    8234490

VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 1441903
Auto: ibiza 6k, F2 monte carlo
proponuje pojechać do aso i w aso kupić kruciec, miałem podobny problem w passacie, kupiłem jakiś firmowy króciec, ale po założeniu i zagrzania samochodu odkształcił się, odchył między jednym rogiem a drugim był w granicach 2mm po odkręceniu, pojechałem do aso za mniejsze pieniądze kupiłem ori króciec i po problemie, ten pierwszy musiał być z jakiegoś ciulatego materiału, a co się tyczy silikonu nie ma najmniejszego sensu smarować.

Profil    1441903

vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Czytałem że układ sam odpowietrza się w tym silniku? Jeśli nie to jak to zrobić?dzisiaj wieczorem jeszcze raz rozkręcę i spróbuje spr ten termostat. Tak myśle czy to nie wina juz tej obudowy termostatu a dokładniej gwintom że nie trzymają tak jak powinny i pod ciśnieniem troche puszczają?

VW Zone Papla
VW Zone Papla
Awatar użytkownika

Auto: Polo 6n2/Jetta
alpachinobi napewno sam sie nie odpowietrzy. Wiec tak odpalasz auto czekasz az sie nagrzeje do 90stopni ,nastepnie nawiew w aucie ustawiasz na ciepłe powietrze +włanczasz na maksa dmuchawe. W dalszej kolejnosci odkrecasz powolutku tak aby Ci nie strzelił korek od zbiorniczka wyrównawczego i dolewasz tyle płynu aby był powiecmy tak pomiedzy min/max .To tyle ;) pozdrawiam

Było 6N
Była Borówka
viewtopic.php?f=98&t=52443&view=unread#unread
Jest 6N2
viewtopic.php?f=98&t=86458&hilit=polo+by+rumak
Jest Jetta
viewtopic.php?f=98&t=100154

VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 5078333
Auto: VW Corrado
co do wycieku mialem dokladnie taka sama histowie w polo mialem taki sam silnik jedynie w aso dostaniesz pasujacy jak trzeba kruciec :)

Profil    5078333

PostWysłany: Pią 04 Lut, 2011 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

A jaki koszt w ASO? Jechać do VW czy do Skody ? W Skodzie może być taniej (patrząc na cene G12)

VW User
VW User
Awatar użytkownika

Auto: sharan vr6 syncro
ja miałem podobną sytaucję w smoim mk3,tyle że u mnie okazało sie że była to uszczelka pod głowicą :ała:

VW Zone Papla
VW Zone Papla
Awatar użytkownika

Auto: Polo 6n2/Jetta
własnie alpachinobi to też moze byc obiaw wywalonej uszczelki pod głowica ale nie koniecznie.Wiem że gdy kleknie uszczelka to auto ma problem z utrzymywaniem temperatury.

Było 6N
Była Borówka
viewtopic.php?f=98&t=52443&view=unread#unread
Jest 6N2
viewtopic.php?f=98&t=86458&hilit=polo+by+rumak
Jest Jetta
viewtopic.php?f=98&t=100154

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 9 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości