Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [Corrado] Wysoka temperatura oleju w G60
PostWysłany: Pią 23 Lip, 2010 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 5683935
Auto: Vw Corrado 2.3 v5 AQN
Witam serdecznie. Od paru dni walczę z wysoką według mnie temperaturą oleju w Corrado 1.8 G60 z 89r. Silnik bez gazu i innych wynalazków - totalna seria. Olej zmieniony 4 tys. km. temu na Castrol Magnatec 10w40, filtr również (nie pamiętam jaki). Wszystko jest ładnie, pięknie, autko śmiga bez zarzutów, ale od paru dni zaobserwowałem, że olej grzeje się bardzo wysoko i do tego nieproporcjonalnie w stosunku do cieczy chłodzącej. Dzieje się tak zarówno na postoju jak i w trakcie jazdy, bez względu na charakterystykę jazdy. Temperatura cieczy oscyluje wokół 72 - 74st.C podczas jazdy i 87 - 90st.C na postoju natomiast olej rozgrzewa się nawet do 130st.C.
Na tą chwilę wymieniłem na nowy czujnik temp. oleju, sprawdziłem przewód od czujnika czy nie masuje gdzieś na lewo, rozebrałem układ chłodzenia i go przeczyściłem, łącznie z chłodnicą i chłodniczką oleju (wymiennikiem ciepła nad filtrem), zmieniłem płyn chłodniczy i dalej to samo.
Powoli kończą mi się pomysły, a nie mogę znaleźć jakiś konkretnych podpowiedzi i rozwiązań.
Zastanawiam się jeszcze nad funkcjonowaniem czujnika temp. cieczy chłodzącej i termowłącznika wentylatora, ale wątpliwe jest żeby padły oba równocześnie i żeby olej grzał się od cieczy chłodzącej. Poza tym podczas wymiany płynu chłodzącego w celu wypłukania syfu z obiegu zalałem go samą wodą destylowaną, która przecież by się zagotowała gdyby czujniki przekłamywały, a efekt taki nie nastąpił.
Ostatnia myśl jaka przychodzi mi do głowy to zmiana oliwy i filtra.
Może ktoś z Was podpowie mi co jeszcze może powodować taki chaos bo naprawdę tracę już wiarę w ten sprzęt, a droga do ideału dopiero się zaczęła ałaa.

Profil    5683935

Temat postu: Re: [Corrado] Wysoka temperatura oleju w G60
VW Maniak
VW Maniak

Gadu-Gadu: 9453175
Tlen: evolution1980
szymondawca napisał(a):
Witam serdecznie. Od paru dni walczę z wysoką według mnie temperaturą oleju w Corrado 1.8 G60 z 89r. Silnik bez gazu i innych wynalazków - totalna seria. Olej zmieniony 4 tys. km. temu na Castrol Magnatec 10w40, filtr również (nie pamiętam jaki). Wszystko jest ładnie, pięknie, autko śmiga bez zarzutów, ale od paru dni zaobserwowałem, że olej grzeje się bardzo wysoko i do tego nieproporcjonalnie w stosunku do cieczy chłodzącej. Dzieje się tak zarówno na postoju jak i w trakcie jazdy, bez względu na charakterystykę jazdy. Temperatura cieczy oscyluje wokół 72 - 74st.C podczas jazdy i 87 - 90st.C na postoju natomiast olej rozgrzewa się nawet do 130st.C.
Na tą chwilę wymieniłem na nowy czujnik temp. oleju, sprawdziłem przewód od czujnika czy nie masuje gdzieś na lewo, rozebrałem układ chłodzenia i go przeczyściłem, łącznie z chłodnicą i chłodniczką oleju (wymiennikiem ciepła nad filtrem), zmieniłem płyn chłodniczy i dalej to samo.
Powoli kończą mi się pomysły, a nie mogę znaleźć jakiś konkretnych podpowiedzi i rozwiązań.
Zastanawiam się jeszcze nad funkcjonowaniem czujnika temp. cieczy chłodzącej i termowłącznika wentylatora, ale wątpliwe jest żeby padły oba równocześnie i żeby olej grzał się od cieczy chłodzącej. Poza tym podczas wymiany płynu chłodzącego w celu wypłukania syfu z obiegu zalałem go samą wodą destylowaną, która przecież by się zagotowała gdyby czujniki przekłamywały, a efekt taki nie nastąpił.
Ostatnia myśl jaka przychodzi mi do głowy to zmiana oliwy i filtra.
Może ktoś z Was podpowie mi co jeszcze może powodować taki chaos bo naprawdę tracę już wiarę w ten sprzęt, a droga do ideału dopiero się zaczęła ałaa.

termostat zaloz....

Chiptuning aut niemieckich benzynowych i diesel
specjalizacja w strojeniu silnikow uturbionych na seryjnych ecu (takze konwersje MAF<->MAP)
dwa programy sterujace wybierane przelacznikiem z kabiny
 Profil    9453175 evolution1980

VW User
VW User
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 5683935
Auto: Vw Corrado 2.3 v5 AQN
Termostat działa poprawnie, po przekroczeniu temperatury otwarcia termostatu dolny wąż chłodnicy robi się gorący i cała chłodnica również.

Profil    5683935

PostWysłany: Sob 21 Sie, 2010 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: Vw golf mkII
Zapłon??
albo przeskok na rozrzadzie o zabek??

mialem taki przypadek

PostWysłany: Nie 22 Sie, 2010 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Gadu-Gadu: 0
Auto: corrado g60 JET
wez podmien zegary bo skoro woda ci sie nie gotuje to ewidentnie wina czujnika temp oleju albo zegarow czujnik wymieniles wiec kolej na zegary ew kolejnyu czujnik oleju

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 5 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości