Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [golf mk4]Problem z silnikiem 1.4 16V
PostWysłany: Czw 21 Sty, 2010 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Gadu-Gadu: 0
Auto: GolF 4 szalone 1.4 16V :)
Witam

Mam golfa 4 z 1998roku, z silnikiem 1.4 16V kod AHW. Na chwile obecną auto ma przebieg 209000km (oryginalny). Od pewnego czasu pojawiły się pewne stuki w silniku, slyszalne z lewej strony stojąc przodem do auta. Po szeregu prób zdiagnozowania usterki nadal nie wiem co to jest. Jak do tej pory było zmierzone ciśnienie oleju które za rozgrzanym silniku na wolnych obrotach wynosiło 2 bar (0,2MPa), wczoraj zmierzone miałem ciśnienie sprężania które wynosi 14-16 bar (1,4-1.6 MPa)(o ile dobrze odczytałem wykres). Ponizej wklejam wynik pomiaru w postaci wykresu. To stukanie jest odgłosem takim "zadziornym", dość ostrym. Wraz ze zwiększaniem prędkosci obrotowej silnika, czestoliwosc stukania również sie zwieksza. Po nagrzaniu się silnika, i nawet przejechaniu 160km stukanie nie ustępuje (może minimalnie się przycisza ale nadal jest słyszalne). Początkowo myślałem ze to moze popychacze, jednak nie byłem tego pewien no i udałem się do mechanika na powyzsze pomiary. 2 tygodnie temu swiece były wymienione na nowe, przy wykrecaniu starych swieca na 3 cylindrze byla zaolejona od spodu. Jednak w trakcie przejechania 2000km nie zauwazylem widocznego ubytku oleju na bagnecie. Poziom wody w zbiorniczku wyrównawczym sie nie zmienia ani na "+" ani na "-".
Była czyszczona i adoptowana przepustnica, silnik trzyma równe prawidłowe obroty, nie faluje, spalanie przy obecnej pogodzie wynosi 8-9l/100km po miescie. Jezeli chodzi o dynamike auta ciezko mi porównac bo nie mam z czym :)
Silnik oglądali dwaj rózni mechanicy bez rozbierania, na sucho. Jeden stwierdził że to może być minimalnie przestawiony rozrząd, jednak po sprawdzeniu pobno jest OK. Wykluczył popychacze. Drugi stwierdził że to może być panewka na wale korbowym, ewentualnie luzy na sworzniu tłokowym lub coś co wyjdzie po zdjęciu miski olejowej. Polecił też wykonanie badania endoskopem warsztatowym isprawdzenie czy nie ma duzych luzów na cylindrze i tłok nie uderza o scianki cylindra. Poki co nie mam takiej mozliwosci i dostepu do tego typu przyrządów.

Stąd moje pytanie do Was, forumowicze. Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym probleme, wie co jest jego przyczyną i jak usunąc usterke ??? Owe stukanie jest bardzo denerwujace podczas jazdy a nawet nie wiem czy uzytkowanie auta z ta usterka nie grozi dlaszymi gorszymi skutkami.

Stukanie jest bardzo podobne o ile nie takie samo jak na tym filmie zamieszczonym na youtube (link ponizej):
http://www.youtube.com/user/robi311#p/a/u/0/hCDbQMYRYkA

A tutaj zamieszczam wynik-wykres pomiaru kompresji mojego silnika (kliknij na obrazek zeby powiększyc):

Image

ostatni źle założony temat nastepny źle założony leci do kosza UŻYWAMY PRZEDROSTKÓW !!
przy okazji ostatni raz prosze zapoznac sie z regulaminem !!
turpik

Temat postu: Re: [golf mk4]Problem z silnikiem 1.4 16V
PostWysłany: Pią 22 Sty, 2010 
VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: polo. ABU. + polo. AER.
znajomy coś mial takiego u siebie w golfie 4, stukały szklanki popychaczy (hydro), ponoć fabrycznie w miejscu kontaktu z wałkiem jest pokryta teflonem, który sie zużył.

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 2 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości