Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [polo 86c2f]Problem z skrzynią biegów
PostWysłany: Nie 08 Lis, 2009 
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: A6 C5 V6 & MK2 @ VR6 & MK4 TDI+, Corrado @ 1.8T, MK4 V5, B5FL V6
Witam

Borykałem się u siebie odkąd kupiłem auto z problemem ze skrzynią biegów, mianowicie koło zębate biegu wstecznego podczas jazdy do tyłu o coś mi ocierało (prawdopodobnie o obudowę skrzyni biegów) + do tego hałasowało łożysko oporowe (o tym niżej).

Tak więc, w czwartek miałem okazje tanio kupić skrzynię biegów o oznaczeniu QR. Wczoraj wziąłem się do roboty i zrzuciłem starą skrzynię (oznaczenie CEL), a że nie miałem zbyt wiele czasu to założenie nowej odstawiłem sobie na dzisiaj. I tak dzisiaj pełen sił i werwy :P wziąłem się do roboty, zalałem skrzynię nowym olejem, oczyściłem, sprawdziłem czy nie cieknie gdzieś i wziąłem się za zakładanie. Wszystko założyłem, pół ośki poprzykręcałem, rozrusznik wsadzony itp. itd. Wsiadam do auta żeby odpalić i zonk... Słychać tylko elektromagnes od rozrusznika (pyk) zero reakcji... Myślałem, że coś źle podłączyłem, odkręciłem klemę od aku, nura pod auto, sprawdzam kable na rozruszniku... wszystko ok, no więc znów do góry, klema na aku, wsiadam do auta i znów pyk. Próbowałem odpalić kilka razy, ale bez skutku, wspomnę iż rozrusznik wszedł bez oporu na koło zamachowe, zresztą skrzynia na blok też wskoczyła tak, że śrubami kręciłem bez problemu rękoma.
Zdjąłem rozrusznik, żeby pokręcić kołem zamachowym, ale tylna część ciała... nie szło.
W końcu wziąłem nakrętkę nasadową 19 na przedłużkę i kołem pasowym próbowałem obrócić korbowodem... bez skutku. W końcu się [.......], wziąłem rurę i udało się poruszać kołem pasowym o około ćwierć obrotu... próbowałem dalej, ale coś już wyraźnie mówiło nie i nie dało się dalej, potem bez rury lekko szło samym kluczem kręcić o te ćwierć obrotu w przód i tył...
Poluzowałem więc skrzynię od bloku, `odsunąłem` ją o 3-4mm od bloku, potem wziąłem klucz i szło obrócić kołem o cały obrót bez problemów, więc ucieszony, skręciłem skrzynie do bloku i dalej tylko ćwierć obrotu można obrócić, gdy energiczniej zakręciłem to było słychać jak coś o coś uderza i blokuje obrót...

Teraz pytanie, czy kosze sprzęgieł były takie same do wszystkich typów skrzyń ?
Jeżeli tak, to co to może być ? Skrzynia jak była luzem to normalnie można było obracać wałkiem atakującym i wszystko działało... Nie chce mi się znów wszystkiego odkręcać i zrzucać skrzyni, skoro może istnieje zdiagnozowanie bez tego...
Jeżeli jednak nic nikomu nie przyjdzie do głowy, to zrzucam to badziewie i jeżeli nie będzie na niczym śladów `oporów` to zakładam starą skrzynię i oddam tego złoma na złom !!
Co do łożyska oporowego to okazało się, że jest dobre, więc obstawiam, że w starej skrzyni to hałasowało łożysko od wałka atakującego bo gdy się naciskało sprzęgło to przestawało

Silnik AAU 1,0

nie używamy słów niecenzuralnych !!
turpik

Temat postu: Re: [86c2f]Problem z skrzynią biegów i koszem sprzęgła
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 4505440
Auto: Vw Polo 86cG40 115 km+
mam pytanie a naciągnełeś linkę do wysprzęglika??
luknełem w etkę i nie widze róznic miedzy tarczmi 1,0 i 1,3 dociki i łozyska oporowe też te same

Profil    4505440

VW Maniak
VW Maniak

Gadu-Gadu: 9453175
Tlen: evolution1980
skrzynia zblokowana na 2 biegach lub jakas sruba ( co predzej) od sprzegla nie przykrecona

Chiptuning aut niemieckich benzynowych i diesel
specjalizacja w strojeniu silnikow uturbionych na seryjnych ecu (takze konwersje MAF<->MAP)
dwa programy sterujace wybierane przelacznikiem z kabiny
 Profil    9453175 evolution1980

VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

kas18 napisał(a):
mam pytanie a naciągnełeś linkę do wysprzęglika??

Tak, linka sprzęgła naciągnięta prawidłowo, luz jałowy sprzęgła 15mm tak jak książka pisze.

kas18 napisał(a):
luknełem w etkę i nie widze róznic miedzy tarczmi 1,0 i 1,3 dociki i łozyska oporowe też te same

To już też sprawdzałem :(

evolution napisał(a):
skrzynia zblokowana na 2 biegach lub jakas sruba ( co predzej) od sprzegla nie przykrecona

Co znaczy, że skrzynia zblokowana na 2 biegach ? Przecież przed montażem wszystko grało, biegi wchodziły i gdy kręciłem wałkiem atakującym to łączenie do pół osi się kręciło.
Śrub od sprzęgła nie ruszałem, z poprzednią skrzynią wszystko działało, więc to raczej nie to...

PS: Czy możliwe, że tarcza sprzęgła się przemieściła przez co wałek atakujący nie jest poprawnie wsunięty ?

Temat postu: Re: [polo 86c2f]Problem z skrzynią biegów
PostWysłany: Sob 14 Lis, 2009 
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Przyczyna:
Image

Skutek:
Image

Takie same, a jednak inne...
Image

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 5 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości