Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [golf mk3] Problem ze sprzęgłem golf gti...
PostWysłany: Śro 16 Wrz, 2009 
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: MK3 / Passat B5
Witam

Mam pewien problem z którym nie mogę sobie poradzić, ale od początku:

Jechałem sobie z pracy, nic nie wskazywało na jakąkolwiek awarię, sprzęgło nigdy wcześniej nie ślizgało ani nic z tych rzeczy. Ruszam ze swiateł spokojnie, jedynka, dwójka i gdy chciałem wbić trójkę nie dało się... homoseksualista w podłodze lata bez oporu. Zjechałem bo akurat była stacja myśląc że linka się urwała albo odpięła. A tu okazuje się że linka sprawna, dźwignia na skrzyni od sprzęgła lata luźno. Rozebraliśmy skrzynię okazało się ze talerzyk który jest na docisku z jest uszkodzony. Ze skrzyni wychodzi bolec który ten talerzyk dociska i w nim była dziura przez co bolec przechodził luźno. Myśle spoko, obejdzie się bez wymiany sprzęgła, po jego oględzinach. Założyliśmy inny talerzyk, poskładaliśmy wsyztsko, auto na podnośniku jeszcze sprawdzam wsyztsko fajnie. Po kompletnym poskładaniu i opuszczeniu na koła chcialem wyjechac z garazu, wbijam wsteczny (troche musialem z nim powalczyc co mnie zaniepokoiło), a tu na wstecznym i na sprzęgle auto samo powolutku jedzie do tyłu. Mysle kwestia regulacji linki (mam bez samoregulowania), no to kręce tą linką, jest spoko ale... Biegi wchodzą masakrycznie... Próbowaliśmy regulować coś lewarkiem ale dalej masakra... W jezdzie nie ma tragedii, 3,4,5 wchodzą nawet w miare, z jedynką trzeba walczyć baaaardzo, wsteczny nie ma problemu tyle ze jak wbijam to słychać jak zgrzytnie, dwójka cięzko ale da się reszta w miare... Troszke ślizgało sprzęgło ale linka była za bardzo naprezona, dzis rano troszke popuscilem i nie slizga ale zmiana biegów to niezła katorga..

W związku z tym mam pytanie, czy to jest kwestia regulacji lewarka, wymiany sprzęgła czy może jeszcze
czegos innego?

prosze uzywać przedrostków
kevin

Temat postu: Re: [golf mk3] Problem ze sprzęgłem golf gti...
PostWysłany: Śro 16 Wrz, 2009 
VW Maniak
VW Maniak

Gadu-Gadu: 9453175
Tlen: evolution1980
mysle ze zle zalozyliscie kolo zamachowe na docisk i tu bedzie problem, wzglednie cale sprzeglo do wymiany

Chiptuning aut niemieckich benzynowych i diesel
specjalizacja w strojeniu silnikow uturbionych na seryjnych ecu (takze konwersje MAF<->MAP)
dwa programy sterujace wybierane przelacznikiem z kabiny
 Profil    9453175 evolution1980

PostWysłany: Czw 17 Wrz, 2009 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 13630832
Auto: Golf MK 3 2,0 8v
Witam,mam podobny problem,tylko u mnie 1 i 2 bieg nie wchodzi wogole.Gdy wloze wsteczny szarpnie samochodem ale samochod stoi,dopiero jak puszcze sprzeglo to samochod jedzie.Ogolnie samochod jezdzi na 3,4,5, i wstecznym biegu.Stalo sie to po zmianie skrzyni na oznaczenie DFQ a wczesniej mialem CHE.Mechanik mi poradzil abym dluzszy pret dorobil co idzie w skrzyni do sprzegla.

Profil    13630832

PostWysłany: Pią 18 Wrz, 2009 
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

AineX12345 napisał(a):
Mechanik mi poradzil abym dluzszy pret dorobil co idzie w skrzyni do sprzegla.

hah niezła porada niee niee niee DFQ i CHE były oryginalnie w 2.0 8v wiec problemu nie powinno być.

U mnie tak jak pisał evo wymiana sprzęgła, jednak nie dlatego że źle założyliśmy koło tylko że po prostu sprzęgło ma dość. Dziwne aczkolwiek takie opinie dwóch mechaników... Tylko dlaczego jak wszystko było okej?

PostWysłany: Pią 18 Wrz, 2009 
VW Maniak
VW Maniak

Gadu-Gadu: 9453175
Tlen: evolution1980
mogla peknac sprezyna sloneczna takze przy dokrecaniu jesli nie zrobiliscie tego rownomiernie

Chiptuning aut niemieckich benzynowych i diesel
specjalizacja w strojeniu silnikow uturbionych na seryjnych ecu (takze konwersje MAF<->MAP)
dwa programy sterujace wybierane przelacznikiem z kabiny
 Profil    9453175 evolution1980

PostWysłany: Nie 27 Wrz, 2009 
VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 4290095
Auto: MkIII
Mam bardzo podobny, albo ten sam problem.

Golf mk III GT, 1.8 - 90km

Silnik zgaszony - biegi "na sucho" wchodza elegancko i bez problemów,

Silnik zapalony - biegi wchodzą bardzo ciężko, albo nie wchodzą wcale, jak już wejdą nie mogę ich wybić.
Gdy wrzucę bieg, i zapale, autkiem mogę normalnie ruszyc itp itd, więc z linką wszystko wporządku,
jednak dalej nie mogę wybić biegu.

Momentami jest tak ze 3 i 4 ledwo ledwo, ale wchodzą.
Przy wrzucaniu wstecznego jest zgrzyt i lekko szarpie autkiem.
Co to może być?

Z góry dzięki za pomoc, porady :)

PostWysłany: Wto 13 Paź, 2009 
VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 4148695
Auto: GTI XX Jahre
witam

dolaczam do grona posiadaczy zgrzytajacych wstecznych i ciezko wchodzacych biegow 1 i 2. Tyle ze u mnie sprzeglo nowe, linka nowa powinno byc ok. W poprzednio wymienionej lince (wymieniona w kpl razem ze sprzeglem) padl mech samoregulacji. Zalozylem nowa i niestety dalej wsteczny zgrzyta. Przy lewarku jest mechanizm regulacji (cos na zasadzie mimosrodu, odkreca sie srube na lewarku zmiany biegow i kreci). Jest do tego specjalny klucz ale nie posiadam takowego. Regulowalem mniej wiecej na czuja ale regulacje nie daja zadnego efektu. Wrazenie jest takie jakby niewsyprzeglalo do konca. po wcisnieciu sprzegla wsteczny wchodzi ze zgrzytem pozniej juz ok ale co wcizniecie sprzegla i wsteczny jest taka sama historia. Czyzby to juz skrzynia miala dosyc?? Mam wrazenie ze na starej lince w ktorej przeskakiwal od czasu do czasu mech samoregulacji bylo nieco lepiej przynajmniej ze wstecznym...Moze jednak jest jakis sposob zeby usunac ta dreczaca przypadlosc??

VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

lata ci lewarek przód tył? Zestaw naprawczy lewarka polecam, 23zł a duża różnica jak już jest kulka wychechłana albo jej nie ma :)

VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 4148695
Auto: GTI XX Jahre
wszystko mam nowe. Ciegna, palec wybieraka itd. Drazek jest ciasny jak nowy. Moze regulacja na drazku wychodzacacym spod auta i dochodzacym do "kulki"?? Kiedys juz probowalem w caddy tej sztuki ale pogubilismy biegi. Nie chcialbym takie walki w swoim GTI. szczegolnie 1-ka wchodzi z pewnym oporem ale najgorzej ze wstekiem. To zgrzytanie drazni a i szkoda skrzyni.

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 9 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości