Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [Caddy MK1] ABF i problem z linka predkosciomierza
PostWysłany: Sob 04 Kwi, 2009 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Mam w Caddy ABFa i zegary od KR (260km/8000obr). Mam juz 2 linke predkosciomierza ktora na pozor pasuje do licznika ale po przejechaniu kilkunastu km zaczyna terkotac w liczniku a wzkazowka drzy (z poprzednia bylo to samo). Od strony skrzyni linka jest wkrecana na klucz 22. Ktos ma moze pomysl na wlasciwa linke ? Obie ktore mialem byly firmy Linex i wydaje mi sie ze kwadratowa koncowka wchodzaca w licznik jest troche za mala i po czasie zaczyna sie obracac w liczniku.

viewtopic.php?t=35047

Temat postu: Re: [Caddy MK1] ABF i problem z linka predkosciomierza
PostWysłany: Sob 04 Kwi, 2009 
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: golf mk2
mavic napisał(a):
Ktos ma moze pomysl na wlasciwa linke ? Obie ktore mialem byly firmy Linex i wydaje mi sie ze kwadratowa koncowka wchodzaca w licznik jest troche za mala i po czasie zaczyna sie obracac w liczniku.

hah miałem ostatnio podobny problem, ponieważ uszkodziłem pancerz oryginalnej linki i zachciało mi się takiej z nieuszkodzonym pancerzem, przez co gdzies leży w garażu produkt firmy linex

Otóż linka firmy Linex ma końcówkę, która wchodzi do licznika, wykonaną z zaprasowanej w kwadrat linki, tej samej, która idzie od ślimaka. Jest to gówniane rozwiązanie, tania podróbka.

Tymczasem linka oryginalna jest nieco krótsza i na jej końcu wchodzącym do licznika jest założony tłumik drgań, wykonany z krótkiej gumowej tulejki z metalowym okuciem i plastikowej końcówki długości około 50mm, wsuwanej z jednej strony w gumowy tłumik, z drugiej zaś wtykany w króciec licznika.
Ten gumowy tłumik jest podatny na skręcanie, co sprawia, że podczas jazdy nie powstają irytujące odgłosy terkotania.
Sprawdziłem rysunek części i tak właśnie jest - na końcu musi być gumka i plastik.

Rozwiązanie Twojego problemu jest jedno, niestety musisz poszukać używanej oryginalnej linki, gdy dzwoniłem po serwisach w Poznaniu, powiedzieli mi, że tej części nie ma już w sprzedaży. Może będą mieli nowe w WOBie w VW Classis Parts albo na volkswarenhaus.de

PostWysłany: Nie 05 Kwi, 2009 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Tak tylko z tego co widze linka jakiej potrzebuje jest w starych polo ok 85r :( Nr czesci 867 957 801A

viewtopic.php?t=35047

PostWysłany: Pon 27 Kwi, 2009 
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: wszystkie żony, ale czasem da pojeździć
jak przyciszyłem radio to u mnie też stuka linka, ale... nie chce mi sie tego robić narazie

PS
ciężko wyjąć zegary ?

PostWysłany: Pon 27 Kwi, 2009 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Zegary wyjac bardzo latwo. Trzeba wyjac radio, panel ogrzewania, zaslepke z lewej strony, wypiac wlacznik swiatel i wszystkie srubki masz jak na tacy.

viewtopic.php?t=35047

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 5 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] oraz 3 gości