Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [Passat B3] Olej w skrzyni
PostWysłany: Śro 05 Mar, 2008 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Mam pytanie: czy jak podczas zmiany biegów w VW Passat GT delikatnie czuć skok pod gałką tzn. przy zmianie biegu czuć stuknięcie ale nieduże, to czas zmienić lub dolać oleju do skrzyni?

Temat postu:
PostWysłany: Czw 06 Mar, 2008 
VW Maniak
VW Maniak

Gadu-Gadu: 5582495
Auto: passat b3
Na wszelki wypadek lepiej zmień jesli nie wiesz kiedy był ostatnio zmieniany.
Kiedy po dłuższym czasie sie wymieni olej w skrzyni to czuć
zauważalną poprawe w zmienianiu biegów.
Wiem z doświadczenia bo też tak miałem
POZDRO ;)

Profil    5582495

Temat postu:
PostWysłany: Czw 06 Mar, 2008 
VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: polo. ABU. + polo. AER.
wymiana oleju moze cos dac, ale nie koniecznie.
bardziej wyglada to na zuzyte synchroniatory lub niewyregulowana linka sprzęgła - czy sprzegło "bierze" z dołu ???

Temat postu:
PostWysłany: Pią 07 Mar, 2008 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

marian napisał(a):
linka sprzęgła - czy sprzegło "bierze" z dołu ???

Sprzęgło łapie normalnie czyli tak w połowie.

Temat postu:
PostWysłany: Nie 09 Mar, 2008 
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Jeżeli nie widać wycieków na skrzyni to nie ma co dolewać oleju, ale dolanie oleju może pomóc, choć nie musi. Tak jak napisał marian, może to być kwestia mechaniki skrzyni - sprawdź połączenie skrzyni.

Temat postu:
Tech Mod
Tech Mod
Awatar użytkownika

Olej w skrzyni powinno się normalnie wymieniać - przecież zużywa się on tak jak każdy inny. Jak nie wiesz kiedy był wymieniany to wymień. Nawet jeśli okaże się, że przyczyną usterki jest coś innego to i tak wymiana oleju w niczym nie zaszkodzi.

Pozdrawiam ;)

Corrado VR6 SLC
Passat B5 2.8 V6 4Moion

Image

Temat postu:
VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

B_O_N_K napisał(a):
Olej w skrzyni powinno się normalnie wymieniać - przecież zużywa się on tak jak każdy inny. Jak nie wiesz kiedy był wymieniany to wymień. Nawet jeśli okaże się, że przyczyną usterki jest coś innego to i tak wymiana oleju w niczym nie zaszkodzi.

Pozdrawiam ;)

no własnie oleju w vw nie powinno sie wymieniać, zalecane przez producenta jest tylko uzupełnianie ubytku, znam przypadki że po wymianie zaczeły szumiec łożyska.... a u znajomego rozleciały sie łóżyska igiełkowe.

Ale jak sie ktos uprze to nalezy pamietac że do skrzyni powinno sie lać tylko olej syntetyczny (nie pamietam jakie parametry)

Temat postu:
VW User
VW User
Awatar użytkownika

marian napisał(a):
oleju w vw nie powinno sie wymieniać, zalecane przez producenta jest tylko uzupełnianie ubytku

A skąd wiadomo, co robił ze skrzynią poprzedni właściciel i jaki olej dolać? Zmieszaj dwa gatunki oleju to dopiero łożyska zaszumią.
Druga sprawa to każdy olej stojąc w bańce ma okres trwałości, a w skrzyni nie? Można jeździć na nim kilkanaście lat?
W dwóch autach wymieniłem olej zaraz po kupnie stosując olej zalecany przez producenta i skrzynie nawet nie jęknęły i śmieszą mnie takie teorie.

Temat postu:
VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

Knob napisał(a):
marian napisał(a):
oleju w vw nie powinno sie wymieniać, zalecane przez producenta jest tylko uzupełnianie ubytku

A skąd wiadomo, co robił ze skrzynią poprzedni właściciel i jaki olej dolać? Zmieszaj dwa gatunki oleju to dopiero łożyska zaszumią.
Druga sprawa to każdy olej stojąc w bańce ma okres trwałości, a w skrzyni nie? Można jeździć na nim kilkanaście lat?
W dwóch autach wymieniłem olej zaraz po kupnie stosując olej zalecany przez producenta i skrzynie nawet nie jęknęły i śmieszą mnie takie teorie.

teorie i zalecenia producenta cie smieszą??

Nie napisałem że nie wolno wymieniac pod żadnym pozorem, tylko co sie zaleca, i co sie stało w paru vw, a wierz mi ze te pare to tylko jakiś odsetek, niewielki... a przez warsztat w którym pracowałem przeszło setki różnej masci vw, poczytaj czasem cos takiego jak AutoData, czy inne tego typy wydawnictwa na CD czy inaczej wydane.
A tak przy okazji na bańkach podana jest tylko data produkcji ... ale nic nie ma o trwałości czy terminie "zużycia" :) i pierwsze słysze aby syntetyki przekładniowe miały jakikolwiek okres trwałości czy to w bańkach czy juz pracujące w skrzyniach... ale co tam .. wiesz lepiej

Temat postu:
PostWysłany: Pon 10 Mar, 2008 
VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 4400524
Tlen: nezzo
Auto: corrado 93 AAA
Dodam od siebie tyle, rozpieprzylem sobie bardzo fajna krotka skrzynke do mk1 wlasnie przez zmiane oleju. Olej ktory jest nalewany na fabryce jest inny niz ten ktory mozna kupic, roznice czuc nawet pod palcem, orginal jest gestszy i bardziej sliski niz te ktore sa obecnie dostepne na rynku.

Moja rada: nie ruszaj, nie wymieniaj, bo jedynie popsujesz sobie skrzynie.

Profil    4400524 nezzo

Temat postu:
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

No to co w końcu mam zrobić? Z tego co sprawdziłem to około rok temu wymieniane było sprzęgło z dociskiem. Czy to oznacza że olej w skrzyni też musiał być wymieniony? Jeśli tak to co z tym pukaniem przy zmianie biegów?

Temat postu:
Tech Mod
Tech Mod
Awatar użytkownika

marian napisał(a):
A tak przy okazji na bańkach podana jest tylko data produkcji... ale nic nie ma o trwałości czy terminie "zużycia" :) i pierwsze słysze aby syntetyki przekładniowe miały jakikolwiek okres trwałości czy to w bańkach czy juz pracujące w skrzyniach... ale co tam .. wiesz lepiej

Hehe :) To jeśli oleje nie mają okresu przydatności to niby po jakiego grzyba umieszcza się na nich datę produkcji...? Dla fantazji? :ała:

Corrado VR6 SLC
Passat B5 2.8 V6 4Moion

Image

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 12 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości