Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [mk2] 1.8 GU automatyczne ssanie schodzi przy temp. 98*C
PostWysłany: Czw 21 Lut, 2008 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

obecnie zmienilem motor z GX na 1.8 na gaźniku pierburga 2E(??)na bloku jest oznaczenie GU.
powracajac do problemu chodzi o automatyczne ssanie wylacza mi sie dopiero jak motor zagrzeje sie do 98 stopni!! jak odpalam to odrazu wskakuje mi na 3tys obr i nieschodzi jak nie zagrzeje sie do 98 stopni. pytanko czy tak ma byc czy cos jest popsute specem od gaznikow nie jestem wiec prosze o pomoc.

Ostatnio edytowany przez Michał_mk2, Czw 21 Lut, 2008, edytowano w sumie 1 raz

Temat postu:
PostWysłany: Czw 21 Lut, 2008 
VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 4985237
Auto: 3BG AVF+
Wydaje mi sie ze to nie jest problem ssania. Sprawdz przy gazniku zawor termiczno czasowy. Mialem ten sam problem w swoim 1.8 GU. Tutaj poczytaj o Pierburgu viewtopic.php?t=2112&postdays=0&postorder=asc&start=15

Profil    4985237

Temat postu:
PostWysłany: Pią 22 Lut, 2008 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

dzisiaj w korku ssanie wylaczylo sie a po 15 minutach znowu sie wlaczylo

Temat postu:
PostWysłany: Sob 23 Lut, 2008 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Za ssanie odpowiadają dwa elementy. Jednym jest zawór woskowy, który jest przykręcony do gaźnika od strony szyby. Przykręcony jest dwiema śrubkami,a do niego dochodzą dwa przewody z układu chłodzenia. Zależnie od temperatury wody przepływającej przez niego ustawia położenie zderzaka przepustnicy. Zdejmij te dwa przewody, odkręć ten zawór, wrzuć go do kubka z wodą i na gazówkę. Jeśli jest sprawny, to pod wpływem temperatury będzie z niego wysuwał się trzpień. Może być w środku zakamieniony, to potraktuj go odkamieniaczem. Drugim elementem jest taka puszka przykręcona do gaźnika od strony akumulatora na trzy śrubki. Jak je poluzujesz, to będziesz mógł ją obracać. W niej jest sprężyna z bimetalu, która pod wpływem temperatury otwiera przepustnicę ssania. Jak zdemontujesz obudowę filtra powietrza, to ją zobaczysz. Jak silnik jest zimny, to szczelina tej przepustnicy powinna wynosić trzy milimetry - nie mniej. Jak jest inaczej, to poluzuj te trzy śrubki i obracaj tą puszką aż uzyskasz odpowiednią szczelinę. Ustawienie szczeliny rób na konkretnie zimnym silniku.

No to do dzieła. Jak coś to pisz, lub możesz przyjechać to Ci ustawię :D

P.S. Sprawdź razem przewody podciśnieniowe gaźnika lub je po prostu wymień, w metrażu kosztują grosze.
Powodzenia.

Temat postu:
VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 4985237
Auto: 3BG AVF+
Moim zdaniem to nie jest ssanie. Jeszcze nie spotkalem sie z samochodem w ktorym oboty biegu jalowego na ssaniu wynosza 3000 obr/min. W moim GU byly na poziomie 1500 obr/min.

SILNIK STALE UTRZYMUJE WYSOKIE OBROTY

Objawy: Podczas jazdy obroty często wzrastają (powyżej 3000 ). Przy większym obciążeniu silnika

zmniejszają się. To powtarza się wiele razy. Nagrzanie silnika nie pomaga.

Obroty podwyższa prawdopodobnie siłownik 3-położeniowy (S3P).

(Okrągły, metalowy krążek o średnicy 7-8 cm umieszczony w dolnej, lewej części gażnika patrząc na

gaźnik sprzed samochodu.) . Należy sprawdzić, czy jest podciśnienie przychodzące z dołu gaźnika przez

trójnik T2 na siłownik 3-położeniowy (S3P). Jeżeli jest, to zdjąć rurkę idącą z trójnika T2 na

zawór termiczno-czasowy (ZTC) i zatkać ją. Jeżeli rdzen siłownika 3-położeniowego (S3P) nie

cofnie się (nie zostanie wciągnięty do obudowy),to uszkodzony jest sam siłownik.

Jeżeli został wciągnięty, to problem jest związany z zaworem termiczno-czasowym (ZTC) .

Jest to okrągły element umieszczony z tyłu siłownika 3-położeniowego (S3P).

Steruje on podciśnieniem podawanym do siłownika 3-położeniowego (S3P). W ciągu kilku sekund

od włączenia kluczyka zawór ten nagrzewa się (z szybkością zależną od temperatury otoczenia) i pozwala

wtedy na wysunięcie się rdzenia siłownika 3-położeniowego (S3P). Napięcie +12V powinno być

doprowadzone do zaworu termiczno-czasowego (ZTC) w chwili włączenia zapłonu.

Jeżeli napięcie się pojawia to zawór do wymiany.

W otateczności można obejść się i bez niego.

Należy na stałe zatkać wężyk łączący zawór termiczno-czasowy (ZTC) z trójnikiem T2.

Profil    4985237

Temat postu:
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Posiadałem MkII na gaźniku, w którym poprzedni właściciel w Niemczech usunął siłownik o którym piszesz, bo to urządzenie bardzo awaryjne i tylko wspomaga ssanie. Zanim sprzedałem auto jeździłem do Olsztyna na fachowe ustawienie gaźnika i tam poznałem jego zasadę działania. Gościu usunął niepotrzebne zabawki i zostawił te dwa urządzenia które opisałem, zostawił siłownik drugiej przepustnicy i pozaślepiał niepotrzebne przewody podciśnieniowe. Silnik chodził jak zegarek, ssanie działało super, minął ponad rok i kumpel śmiga golfem i nie narzeka. Michał MkII pisze że ssanie działa tylko wyłącza się przy bardzo wysokiej temperaturze wody, także może być to tylko kwestia dostrojenia i oby tak było, bo te urządzonko nie jest tanie, bo dostępne w serwisie, a używka może być w takim samym stanie co siedzi w samochodzie.

Temat postu:
PostWysłany: Nie 24 Lut, 2008 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

lation ma racje dzis pokombinowalem i powodem byl siłownik 3-położeniowy. lecz teraz wciaga go do srodka i nie wychodzi rdzen silownika podczas pracy motoru ałłłłł i gasnie. jak wyjme z silownika jeden (ten nizej)przewod ktory zaciaga, rdzen wychodzi jak wloze zaciaga i nie wraca.przy gazowaniu troche sie rusza 1-2 mm. jezeli zmienie silownik na inny tyle ze ten drugi ma tylko jedna srube z tylu czy bedzie z tym problem??

Temat postu:
PostWysłany: Nie 24 Lut, 2008 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Tego Ci nie powiem, bo u siebie nie miałem tego siłownika.

Temat postu:
PostWysłany: Wto 26 Lut, 2008 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Ja też miałem 1.8 GU na gazniku, i miałem taki problem że dopiero jak silnik nagrzał sie do temp. 98 stpni to dopiero wtedy ssanie mi się załączało i slnik miał 2500rpm. odłączyłem wężyk cisnieniowy ten co idzie od zapłonu i wszystko było ok.

Temat postu:
PostWysłany: Wto 26 Lut, 2008 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

i tak jade z gaznikiem do fachowcow krzycza sobie 200zl za robocizne ale nie slyszalem zeby ktos sie na nich zalil. troche wydam floty ale cos za cos.

[ Dodano: Wto 11 Mar, 2008 ]
dzis odebralem Golfine co sie okazalo: dwie membrany popekane, puszka podcisnienia, wykryli brak pradu i zalozyli dwa bezpieczniki zeby nic sie nie zjaralo :P i dwa weze podcisnienia byly zle zalozone (jak wymienialem na nowki to pokoleji) oczywiscie regulacja spalania byla. koszt imprezy 310zl w magneti marelli na szpaczej w wawie. dzieki za proby pomocy

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 10 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości