Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [golf mk4] Czego powodem może być świst powietrza ?
PostWysłany: Wto 25 Mar, 2008 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Witam
Od kilku dni słyszę w samochodzie dziwny świst chyba powietrza. Dokładnie jest on słyszalny tylko przy dodawaniu gazu i to powyżej około 1800 - 2500obr. Potem nie słychać bo silnik jest głośniejszy :hmm: Dźwięk ten dochodzi z prawej strony auta czyli gdzieś jakby ze schowka. Sprawa ta tym bardziej mnie zastanawia gdyż od ostatniego tankowania golf pali o około litr ON więcej :lipa: a tankuje zawsze na tej samej stacji. Nie wiem czy można te sprawy łączyć, ale chciałbym uzyskać od Was jakąś pomoc help lub propozycje co może być tego powodem. Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Temat postu:
PostWysłany: Wto 25 Mar, 2008 
VW Zone Admin
VW Zone Admin
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 1722539
Auto: T5 TDI ;) CLS CDI by H&R,
przez przypadek nie chodzi Ci o swist turbiny?? :-D kiedys jechalem z kuzynka i byla pewna na 100% ze jedzie karetka, turbina jak jest na 100% prawna, to chodzi bardzo cicho! i glosniej chodzi, tym bardzie wyeksploatowana!

Profil    1722539

Temat postu:
PostWysłany: Czw 27 Mar, 2008 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Turbina to raczej nie jest ponieważ syk powietrza występuje tylko podczas jazdy przy dodawaniu gazu, na postoju i przy zdjęciu nogi z gazu tego nie słychać. Może jakieś połączenie rur łapie powietrze?

Temat postu:
VW User
VW User
Awatar użytkownika

bo na postoju turbina nie chodzi... w sensie nie pompuje powietrza ktore doladowuje silnik;]

wylacz radio i wszystkie wentylatory. na rozgrzanym silniku depnij troche gazu od 2000 w gore i zobacz czy slyszysz ten swist czy tez nie. posprawdzaj zlaczki. czy nie cieknie ci gdzies tam olej. ile ma twoj atd przebiegu?

strasznie duzo moze byc powodow. albo twoje turbo tak ma. albo cos na zlaczkach gdzies jest niedocisniete,sprawdz czy ci nie bierze oleju,znaczy ze gdzies moze byc przeciek.

uproszczono rzecz mowiac turbina napedzana jest gazami spalinowymi silnika ktorych energia zamieniana jest za pomoca wirnika na energie mechaniczna a ta przez walek napedza wirnik sprezarki ktora tloczy powietrze pod cisnieniem. im wiecej powietrza tym wiecej paliwa a co za tym idzie wieksza moc. wieksza moc to wieszka predkosc. wieksza predkosc swist sprezarki:)

Temat postu:
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 2176296
Auto: Golf VI Składak Style
Moim zdaniem masz gdzieś nieszczelnosć, sprawdz przewody czy nie są mocno zapocone.
czy mocowo auto jest ok?

Jetta A5 USA On AIR

Mój były Lupiszon na poduchach -->Lupo

"rozgniatam białe larwy kompleksów butem samozaparcia, pracy i myślenia nad sobą"

Pozdrawiam
Piotr
 Profil    2176296

Temat postu:
szurVWagen
szurVWagen
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 5849155
Auto: Passat B3 Variant
Sprawdz chłodnice intercooler'a moze byc pęknięta

Profil    5849155 ericmk2

Temat postu:
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 8726938
Auto: Audi a4 1.8T quattro
ja miałem taki swist jak nie dokreciłem dobrze kolektora ssacego

viewtopic.php?f=98&t=48709&view=unread#unread
Moj profil
http://www.vwzone.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=7005
 Profil    8726938

Temat postu:
PostWysłany: Pią 28 Mar, 2008 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

No więc moje ATD ma przebieg 82500 km , moc samochodu jest bez zmian nawet chyba jest lekko mocniejsze :) . Świst nadal słychać jak jest wyłączone radio i klima. Nie zaobserwowałem żadnego wycieku oleju. A słychać świst głównie na rozgrzanym silniku. Czy może taka nieszczelność powodować wzrost spalania paliwa o 1 litr? :(

Temat postu:
PostWysłany: Pią 28 Mar, 2008 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

musialbym bardziej zglebic temat ale z tego co pamietam to moze. przebieg maly. sprawdz przewody czy nie masz zapoconych...tam musi byc sucho.

poszukam pozniej jeszcze mozliwosci.tera musze wyjsc :(

Temat postu:
PostWysłany: Pon 31 Mar, 2008 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Dziś usunąłem usterkę yupii okazało się że nie turbo :D tylko pęknięta guma na dole wychodząca z intercooler'a :D :D Dziękuje wszystkim za podpowiedzi i sugestię związane z tym tematem.

Temat postu:
PostWysłany: Śro 09 Kwi, 2008 
VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: OEM+
oziaczek napisał(a):
musialbym bardziej zglebic temat ale z tego co pamietam to moze. przebieg maly. sprawdz przewody czy nie masz zapoconych...tam musi byc sucho.

No i tu się nie zgodzę. Delikatne zapocenie na łączeniach rur, to naturalny objaw. Ja np. mam tak zapocone u siebie od prawie 70 tys km i jeździ yupii

szymonk napisał(a):
Dziś usunąłem usterkę yupii okazało się że nie turbo :D tylko pęknięta guma na dole wychodząca z intercooler'a :D :D Dziękuje wszystkim za podpowiedzi i sugestię związane z tym tematem.
Jeżeli miałeś pękniętą gumę, to powinien Ci bardziej dymić, a dokładniej czarnym gęstym dymem.

Ale ważne, że usterka zlokalizowana yupii

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 11 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości