Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [Bora 1.6] silnik AKL 74 KW-skaczą obroty, potrzebuje porady
PostWysłany: Pon 17 Gru, 2007 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Witam forumowiczów!
Więc sprawa wygląda tak: mam Borę z silnikiem 1.6 benzyna - w momencie gdy go kupowałem to podłączony był pod komputer, pokazał błąd z przepływomierzem powietrza, objawiało się tym, że na wolnych obrotach gasł, gość co podobno wymienił go na drugi dzien, potem cos zresetował w komputerze i żadnego błędu już nie pokazało.
Wszystko dobrze chodziło, po dwóch dniach zaczęło się tak:wciskam gaz do jakiś 2tyś obrotów, po czym powoli lub szybko zdejmuję noge z gazu i czasem spada do 800-900 obr./min. i wtedy jest ok, ale czasem widzę jak spada ponizej 800 obr./min. to zaczyna sie "dusić", obroty skaczą pomiędzy 400 i 1200 mniej więcej i potrafi zgasnąć a czasem się utrzyma, zauwarzyłem że na simnym silniku jak i rozgrzanym.
Czytałem na forum, ze coś z silnikiem krokowym, coś czyścić ale ja się nie znam, mogę zrobić ale musiałbym wiedzieć co, prosilbym o radę i krok po kroku moge sprawdzać.
Prosiłbym drogich forumowiczów o kilka rad :)

P.S. Ciekawe rzeczy się tutaj dzieją, bo wpisałem "ped.. gazu" a wyświetla "homoseksualista gazu", ciekawe, co?

Temat postu:
PostWysłany: Wto 18 Gru, 2007 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: Audi A4 B5 44 tyś przebieg od nowości:)
Nie wiem jak w Borze ale może to coś z przepustnicą w Polo miałem podobnie że na luzie falowały mi obroty i się okazało że przepustnica do czyszczenia + adaptacja może tu jest podobnie.

Temat postu:
VW Zone Admin
VW Zone Admin
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 1722539
Auto: T5 TDI ;) CLS CDI by H&R,
Koszt napray okolo 8zl! he he benzyna ekstrakcyjna, czysta szmata! odczep waz od filtra na przepustnicy! wyczysc dobrze i bedzie smigal!

[ Dodano: Wto 18 Gru, 2007 ]
dyg napisał(a):
homoseksualista

bo to cenzura na slowach :-D

Profil    1722539

Temat postu:
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Dzieki Wielkie za odpowiedzi :)
Czyli odkrecam, czyszcze przeplywomierz i uwazam na ten drucik i montuje jeszcze raz.
Dzis patrzylem i cos mi sie wydaje, ze gosc nie wymienil a jedynie wyczyscil, bo nie wyglada jak nowa czesc. Mozliwe jest, ze szybko sie brudzi wnetrze tego przeplywomierza?
I czy to znak na wymiane filtra powietrza lub jeszcze czegos?

Dzieki i Pozdrawiam!

Temat postu:
PostWysłany: Śro 19 Gru, 2007 
VW Zone Admin
VW Zone Admin
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 1722539
Auto: T5 TDI ;) CLS CDI by H&R,
masz wyczyscic przepustnice! a nie przeplywke! przplywki w tych silnikach nie siadaja! brudza sie przepustnice i wyskakuja z nia fixy

Profil    1722539

Temat postu:
PostWysłany: Śro 19 Gru, 2007 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: Audi A4 B5 44 tyś przebieg od nowości:)
tak jak Bilu napisał wyczyść delikatnie przepustnice i powinno być ok tylko miękką szmatą żeby jej nie porysować.

Temat postu:
PostWysłany: Czw 03 Sty, 2008 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Przepustnice przeczyscilem u mechanika, bo akurat nie posiadam sciagawki do tej obejmy, ale dobra juz. O dziwo troche pomoglo ale nie jestem pewien. Obroty na "luzie" byly jakies 800 obr/min a po czyszczeniu jest z 1100-1200 dopiero jak sie nagrzeje to dopiero spada do 1000 lub 800, najgorsze jest w tym, ze po tym czyszczeniu to dopiero obroty skacza bardziej niz bylo, ale tylko wtedy jak ma te 1100-1200, ale przynajmniej nie gasnie.
Hmmm.... co robic??
Czekam na dobra rade a zarazem dziekuje i przepraszam ze truje tylek :)

Temat postu:
PostWysłany: Czw 03 Sty, 2008 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 4487409
Auto: MKII VR6, Scirocco MKII GTII
dyg napisał(a):
Przepustnice przeczyscilem u mechanika, bo akurat nie posiadam sciagawki do tej obejmy, ale dobra juz. O dziwo troche pomoglo ale nie jestem pewien. Obroty na "luzie" byly jakies 800 obr/min a po czyszczeniu jest z 1100-1200 dopiero jak sie nagrzeje to dopiero spada do 1000 lub 800, najgorsze jest w tym, ze po tym czyszczeniu to dopiero obroty skacza bardziej niz bylo, ale tylko wtedy jak ma te 1100-1200, ale przynajmniej nie gasnie.
Hmmm.... co robic??
Czekam na dobra rade a zarazem dziekuje i przepraszam ze truje tylek :)

trzeba podłaczyc się pod VAG i zrobic adaptacje przepustnicy

Profil    4487409

Temat postu:
PostWysłany: Pią 04 Sty, 2008 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

hmmm dopisze sie do tematu z takim pytaniem czy zna ktos moze kogos w poznaniu co sie tym zajmnie tzn porzadnie wyczysci ta przepustnice i zaadaptuje i nie chodzi mi tutaj o serwis VW :) z gory dzieki pozdrawiam

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 9 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość