Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [Audi a4 b6] długo sie nagrzewa
PostWysłany: Sob 02 Sty, 2016 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Gadu-Gadu: 0
Auto: passat b5 fl
Witam. Posiadam audi a4 b6 2004 130ps.Mam problem z nagrzewaniem się silnika w temperaturze -5/-10 stopni po przejechaniu 15km ok 100km/h dość dynamicznie temperatura nie chce przekroczyć ok 70 stopni sprawdzane vagiem pokazuje dokładnie 72 samochód stojąc na wolnych obrotach z wyłączonym ogrzewaniem rosła temperatura lecz po włączeniu ogrzewania nagle spadła i już nie chciała sie podnosić. Z ogrzewaniem nie mam problemu po 5min jak samochód sie nagrzewa po odpaleniu mam juz cieple powietrze także jest ok. Podczas jazdy wyłączałem ogrzewanie ale nie było zbytnio poprawy. Dzisiaj dałem za chłodnicę kawałek kartonu lecz nie zauważyłem by była zbytnia poprawa. Termostat wymieniany rok temu na wahlera (wcześniej wgl nie trzymał 90 ) .Problem nie występuje jedynie w zimie lecz w reszcie roku także nagrzewa się w miarę szybko ale nie tak jak inne samochody którymi jeżdżę. Brat posiada skode superb z takim samym silnikiem rok starszą po przejechaniu 7km jazdy w tych samych warunkach osiąga 90 stopni oczywiście na ogrzewaniu. Mam tez możliwość się przejechać toruanem 1.9 tdi również nagrzewa się w ciągu kilku kilometrów. Pytałem znajomego co ma audi a4 b6 130km również po przejechaniu 5km już ma prawie 90 stopni, wiec chyba coś u mnie jest nie tak skoro w innych samochodach następuje to bardzo szybko .Dodam że często jeżdże na krótkie trasy 15-20km i zależy mi żeby auto jak najszybciej uzyskiwało temperaturę roboczą. Przymierzam się do wymiany termostatu na oryginał z BehR-a jak sądzicie proszę o opinie .

Temat postu: Re: [Audi a4 b6] długo sie nagrzewa
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 8234490
Auto: mk2 tdi++, quattro
moim zdaniem termostat to ze rok temu wymieniany nie oznacza ze nie mogl sie juz zepsuć moze jest ciagle delikatnie otwarty i auto nie mozna sie dobrze zagrzac. zobacz czy jak zrobisz te kilkanascie kilometrow waz ktory idzie od dolu chlodnicy jest cieply

Profil    8234490

vw PITUŚ
vw  PITUŚ

niektorzy mowią ze to normalne ze przy takich temperaturach się tak długo grzeje... no dobra ale dlaczego w innych autach z tym samym silnikiem grzeją się w moment ..

vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Nie jest to normalne . Brat ma identyczny silnik w superbie. Kumpel w a4 też , jeździłem touranem 1.9 tdi 105km również 10min jazdy = 90 stopni i stoi pion. Wiec cos jest nie tak... dzwonilem do mechanika powiedzial ze tam powinny być jakies dodatkowe swiece w wężach od chlodzenia ktore ogrzewaja płyn chlodniczy ale nie jest pewny czy w moim modelu są. Jak nie ma to uszkodzony lekko termostat...

PostWysłany: Nie 03 Sty, 2016 
VW Zone Older
VW Zone Older

Auto: Golf MK2
te swiecie nie zagrzeją ci płynu do 90stopni Z tego co pamietam one grzeją tylko chyba do pewnej temp ja obstawiam termostat. Mozliwe ze może wpadl ci jakijs smietek do plynu i zostat w termostacie

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 5 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości