Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [Golf mk3 GTI] problemy z silnikiem 2.0 ADY
PostWysłany: Nie 22 Lis, 2015 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: Golf mk3 GTI
Witam.
Od piątku jestem szczęśliwym posiadaczem Golfa III GTI z silnikiem 2.0 ADY i zamontowaną instalacją gazową (od 10lat już).
O ile wizualnie jest bardzo dobrze o tyle mechanicznie już nie.

Przy odpalaniu trzeba go trochę pokręcić i dać gazu żeby odpalił, jak już załapie trzeba trzymać gaz żeby nie zgasł (tak przez chwilę, później już obroty trzyma na granicy 900-950). Silnik tak kiepsko odpala nie zależnie od tego czy zimny czy ciepły, ale mam wrażenie, że na benzynie odpala lepiej.

Jadąc na benzynie i wciskając gaz do oporu auto przyśpiesza, później lekko przestaje ciągnąć, a później ciągnie dalej, na gazie przyspiesza cały czas tak samo. Jak na 115 koni rewelacji w mocy nie ma, ale myślę, że to przez użytkowanie go przez 10lat na gazie, jeśli nie, to proszę o jakieś wskazówki jak to naprawić.

Zauważyłem też, że na włączonym zapłonie cyka coś w okolicy przepustnicy (raczej to przepustnica, ale głowy nie dam sobie uciąć). Cyka tak cały czas i nie ma zamiaru przestać, po wyłączeniu zapłonu cyka dalej przez chwilę i przestaje.
Jak myślicie, to wszystko będzie wina przepustnicy? Czyszczenie załatwi sprawę?

Jeszcze mam jeden problem, polegający na tym, że są momenty po przełączeniu na gaz, że strasznie nierówno chodzi na gazie, szarpie, na wolnych obrotach gaśnie, przy przyśpieszaniu jest taki jakby efekt 'kangura'.
W piątek po kupnie jeździłem bez problemów, wczoraj przez pół dnia mi się tak właśnie robiło, później przestało i do dzisiaj póki co jest ok.

Proszę Was bardzo o pomoc.

Temat postu: Re: [Golf mk3 GTI] problemy z silnikiem 2.0 ADY
PostWysłany: Pon 23 Lis, 2015 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: Golf mk3 GTI
Wyczyściłem dzisiaj przepustnicę i przepływomierz i jak na moje odczucia - brak efektów :/ Nie udało mi się uruchomić żadnego Vag-com'a ani VCDS'a dlatego nie adaptowałem przepustnicy - może w tym jeszcze tkwi problem. Może też nie dokładnie ją wyczyściłem.
Wrzucam zdjęcia przepustnicy po całej operacji czyszczenia i liczę na jakieś opinie czy może tak być czy jednak mam się za to wziąć jeszcze raz:
Image
Image

Dodatkowo później na odpalonym silniku odpiąłem z ciekawości kostkę od przepływomierza i silnik wcale na to nie zareagował - tak powinno być? Czy może w tym tkwi problem?

Heeelp :c

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 2 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 16 gości