Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 26 z 40 [ 598 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu:
PostWysłany: Pon 09 Sty, 2006 
VW Maniak
VW Maniak

Gadu-Gadu: 9453175
Tlen: evolution1980
do mycia ultrasonic'iem wtryski paliwa. leja po prostu i z ukladu wysysane jest paliwo... norma zreszta jak sie na paliwie osczedza... koszty plus minus. oringi jakies 16 zlociszy demontaz i montaz wtryskow jakies 40- 60 i mycie ze sprawdzeniem wydatku 280- 360 zlociszy

Chiptuning aut niemieckich benzynowych i diesel
specjalizacja w strojeniu silnikow uturbionych na seryjnych ecu (takze konwersje MAF<->MAP)
dwa programy sterujace wybierane przelacznikiem z kabiny
 Profil    9453175 evolution1980

Temat postu:
PostWysłany: Wto 10 Sty, 2006 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Ja tak mialem w swoim passiu. Silnik po jezdzie na gazie nie chciał odpalac na benzynie. Dopiero za 2-3 razem to robil. Po jezdzie na benzynie wszystko bylo ok, odpalal bez problemu. Po odczekaniu 3-4 godzin samochod zapalal juz za 1 razem po jezdzie na gazie. Z tego co pamietam to byl elektrozawór zapchany, trzeba bylo go przeczyscic. Gaz jest tlusty i zostawial taki osad na nim i blokowal benzyne, dopiero przepchanie owocowalo zapalaniem auta. Wyczyszczenie tego kosztowalo mnie 30zl. Aha trzeba pamietac zeby zakrecic zawor w zbiorniku.

Temat postu:
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

dzisiaj był samochód u gazowników obejrzeli wszystko i powiedzieli że gaz jest ok , więc faktycznie już skłaniam się do tego że wtryski sa brudne , jakby tego było mało to samochód zaczął przerywać mi dzisiaj między 3 a 4 tys obr i na benzynie i na gazie .

a co sądzicie o tym żeby zrobic tak , załać auto do pełna benzyną wlać płyn z motula do czyszczenia układów wtryskowych i wymienić filtr paliwa , da to coś czy dodatkowo wywalona kasa??

Temat postu:
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Ja tez bylem u 2 gazownikow, zaden nie wiedzial co jest grane. Jeden mowil ze to pompa paliwa nie pada i nie daje juz takiego cisnienia na paliwo i w ogole. Drugi tez cos mowil ale nic konkretnego, dopiero jak podjechalem do tych co mi montowali gaz to sprawa szybko sie wyjasnila. Pare minut i odjechalem z zupelnie zdrowym silnikiem. Co do Twojego sposobu to nie wypowiem sie, bo sam sie zastanawiam nad tymi plynami do czyszczenia wtryskow ale nie wiem czy one dzialaja czy nie.

Temat postu:
PostWysłany: Śro 11 Sty, 2006 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

no nic zaleje tym czymś bak i dam znać jakie rezultaty ;)

Temat postu:
PostWysłany: Śro 11 Sty, 2006 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

no wszystko jasne filtr paliwa szlag trafił po 20.000km nie jest idealnie ale widoczna poprawa po wymianie , jutro leje bak benzinium i ten srodek do czyszczenia wtrysków - i zobaczymy

Temat postu:
PostWysłany: Czw 12 Sty, 2006 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Myślę że ciekawy artykulik związany również z VW :ok:

http://www.volvo-off.pl/index.cgi?Jak_T ... K-Jetronic

Temat postu:
PostWysłany: Śro 03 Maj, 2006 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

BLOS - czyli gaźnik gazowy zamiast typowego pierścieniowego miksera.

Tekst pochodzi z wypowiedzi naszego klubowicza na forum fordclubpolska.org.

Gaźnik produkcji włoskiej nazywa się "Blos". Dokładna zasada działania jest prosta i polega na pomiarze przepływu masowego za pomocą pneumatycznego mechanizmu, który jednocześnie zajmuje się podawaniem gazu dokładnie proporcjonalnie do masy przepływającego powietrza. Cały taki "blos" nie dławi przepływu powietrza w zauważalny sposób - jego średnica satysfakcjonuje nawet duże silniki. Sam gaz nie jest sterowany żadnym silnikiem krokowym. Aby być "legal" tam, gdzie głupawa ustawa wymaga elektronicznej regulacji dawki, silnik krokowy zostawia się "na sztukę" otwarty. De facto reduktor powinien być połączony z blosem na krótko, beż żadnych regulacji, śrubek, zaworków etc.

Można nawet nazwać to systemem pierwszej generacji - nie zawiera żadnej elektroniki, będąc jednocześnie wyjątkowo skutecznym. Producent i właściciel patentu, firma BRC zakończyła produkcję jakieś 2 lata temu ze względu na brak możliwości stosowania tego rozwiązania ponieważ ustawy krajów - odbiorców (głównie UE) zaczęły w pojazdach z katalizatorem wymagać elektronicznej regulacji dawki (pomimo iż jest wielokrotnie bardziej powolna i nieproporcjonalna w porównaniu do takiej metody jak "blos" + wymaga dość żmudnego strojenia). Dziś już dość trudno kupić taki gaźnik gazowy (zwany też niekiedy mikserem przepływowym). Ogólnie żywy dowód że głupi urząd potrafi zniszczyć każdą dobrą ideę.

Jeżeli zauważymy, że gaz jest dawkowany proporcjonalnie do przepływu, to od razu można to nazwać inaczej - za pomocą blosa można ustawić stały stosunek powietrza do paliwa - np. 13:1. Nie jest to może optimum jak chodzi o spalanie, bo dla niewielkich obciążeń lambda może być wyższa bez szkody dla silnika - ale już dla mocniejszego depania pedału gazu - nie. Można przyjąć że parametry auta będą takie, jak przy zastosowaniu idealnie zestrojonej instalacji wtrysku gazu, ale auto będzie nieco bardziej paliwożerne (aczkolwiek oczywiście będzie mniej palić niż auto z konwencjonalnym mikserem - o czym za chwilę). Jeżeli ustawimy jakiś skład dla konkretnych obrotów, to będzie on taki sam od zera do bohatera Na tym polega genialność i skuteczność blosa.

Konwencjonalny mikser bazuje na wysysaniu gazu za pomocą podciśnienia. Musi więc zwężać przepływ aby ciśnienie za zwężką spadło. Zazwyczaj taka technika owocuje przelewaniem auta z dołu lub z góry - w zależności jak dobierzemy średnicę miksera. Auto musi odpalać na benzynie (jest bardzo czułe na temp). Zwykle też grożą nam wybuchy nadmiarowego gazu lub prychanie z wydechu.

Z gaźnikiem gazowym takie zjawiska nie wystąpią nigdy. Można sobie darować głupawe klapki przeciwwybuchowe, zwężki i cały ten cyrk. Silnik na benzynie ssie bez ograniczeń, podobnie nie jest dławiony na gazie. Można stosować filtry stożkowe, doloty rezonansowe, turbo (suszareczki muszą jednak mieć reduktor z ciśnieniem zależnym od ciśnienia doładowania - albo kupuje się odpowiedni reduktor albo przerabia istniejący przez dołożenie kompensacji - jedna dziurka + rurka - choć nie każdy da się niestety przerobić). Wszystko to wynika z zasady pracy "blosa" - reakcji tylko na przepływ a nie na podciśnienie.

Ciekawe też jest to, że czas reakcji takiego systemu na "kickdown" jest naprawdę super. Nie ma dławienia się, nie ma niekiedy zauważalnego opóźnienia.

Sam mam auto które pali tylko benzynę. Mój wybór Z racji zawodu kocham przedmioty obłożone elektroniką do bólu. Ale piszę pozytywnie o gażniku gazowym dlatego, że aż wierzyć się nie chce, że ten banalny w swojej prostocie wymysł makaroniarzy działa tak skutecznie....

Panowie - możecie na tym robić nawet auta wyścigowe bez problemu tak mocne jak najbardziej wyszukane benzyniaki - cztery takie gaźniki - po jednym na każdy cylinder, dwa reduktory. Krótkie ssanie na trąbkach. I kręci jak pop....ny na gazie

Dodatkowa uwaga - takie cudo stroi się na hamowni. Nie zajmuje to zbyt długo bo do regulacji jest tylko jeden parametr (skład mieszanki w całej skali obrotów ten sam) + dawka dla wolnych obrotów (de facto offset dawki). Całość realizuje wzór DAWKA = A * PRZEPłYW + B

...i wpływamy na A i B. Stąd zestrojenie na igiełkę na hamowni zajmuje to niebotycznie krócej niż zestrojenie pełnego wtrysku gazu - a efekt naprawdę ten sam.

Pan Jacek z ProjectXs nie łgał - to tyle kosztuje (circa 400 pln brutto + koszt strojenia i montażu). Silniczek krokowy, klapki, zwężki, śrubki dławiące możemy sprzedać na złom.

Autor : Piro © 2005. forum.fordclubpolska.org

A tu macie lynka do tego jak to sie sprawdza w praktyce z wykresami z hamowni:
http://www.honda-crx.info/forum/viewtop ... pg+wykresy

Cena: 350 zł za sztukę.

Image

Temat postu:
PostWysłany: Czw 04 Maj, 2006 
Tech Mod
Tech Mod
Awatar użytkownika

Ja tam jestem jak najbardziej za ;) Sam mam u siebie BLOSa i naprawdę ładnie to wszystko chodzi :ok:

PozdróVWka ;)

;)

Corrado VR6 SLC
Passat B5 2.8 V6 4Moion

Image

Temat postu:
PostWysłany: Czw 04 Maj, 2006 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Witam.. u mnie Też się bardzo dobrze Blos spisuje... sekwencja to to nie jest ale za taką kase to lux :ok:

Temat postu:
PostWysłany: Śro 17 Maj, 2006 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Witam, a może ktoś wie jak dobiera się rozmiar dysz do instalacji sekwencyjnej, mam silnik ABF 2.0 16V 150 koni i nie wiem jaki rozmiar dysz zastosować.
Pozd.

Temat postu:
PostWysłany: Czw 18 Maj, 2006 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

siemka! ile gazu palą wam wasze silniki ? moj polo classic 1,4 z 96 roku pali mi 11-12 litrów :/ czasami nawet wiecej... i mysle ze to jest za duzo :/ np. kumpel ma audi 80 z 91 roku z silnikiem 1.8 i jemu pali 9 litrow :/ od kiedy mam instalacje(2 lata) raz po wyregulowaniu palil mi 8,5 litra ! a za kazdym innym razem po regulacji pali mi ponad 10l :/co moze byc powodem tak duzego spalania?

Temat postu:
PostWysłany: Sob 03 Cze, 2006 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Golf III 2,0 8V - na gazie przejechane 11 tys km. srednie spalanie przy dosyc ciezkawej nodze 11-12l na 100km przy oszczednej ok 9-10 / 100km w miescie lyknie oczywiscie spokojnie nawet i z 13 :ok: zadnych problemow z instalacja przez 10tys km ( i oby tak dalej odpukac w niemalowane) ostatnio mialem 2 wystrzaly -> prawdopodobny powod to kopulka do wymiany :lipa: no ale poza tym jest ok tak wiec sadze ze spalanie w Twoim Polo jest jak bo to powiedziec z deczka wygorowane :) ale znawca nie jestem mzoe sie myle bann pozdo

Temat postu:
PostWysłany: Sob 03 Cze, 2006 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

wymienilem olej, wymienilem filtr powietrza i gazu.... niedlugo czeka mnie jazda do łodzi wiec sprawdze w trasie ile mi spala.

Temat postu:
PostWysłany: Wto 20 Cze, 2006 
VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: Passat B4 2.8 VR6
Witm. Czytałem tak że posidacie blos-a w swoich autkach, Ja również chcę go zamontować. Mam jak wiadomo 1.8 8V Gti oznaczenie PB poszukuję fotek jak to powinno być/ma być zamontowane własnie w moim silniku !! Każda informacja się przyda. Chciałbym też uzyskać informacjęjak to dostroić i najlepiej gdzie ?? A może ktoświe gdzie w mojej okolicy mógłbym to zainstalować i wyrególować profesjonalnie (dolny śląsk- wrocław/wałbrzych/świdnica) Z góry dziękuję.

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 26 z 40 [ 598 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 40  Następna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości