Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 2 z 2 [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: [passat b3] 2.0 8v 2E jak podkręcić silnik?
PostWysłany: Nie 19 Lip, 2009 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

1) jeśli jest blok z 2E, musi być miejsce na czujnik położenia wału, który na tym bloku nie występuje (z 2.0 8v z tego co pamiętam chyba był w ADY,ale to inny silnik), tak więc trzeba nawiercić..... ]:->

2)co do głowicy zgadzam się, że przyrosty są naprawde godne wydania takiej kasy, jednakże... przy obróce głowicy, warto pokusić się o ostre wałki, krótką skrzynie i dobry program...wtedy to jeździ jak trzeba.. ale kosztuje...

Narazie na testy Audi S4 B5 po paru modach :> Oceniajcie :)

viewtopic.php?f=98&t=42843

PostWysłany: Nie 19 Lip, 2009 
VW Maniak
VW Maniak

Gadu-Gadu: 9453175
Tlen: evolution1980
LCQ napisał(a):
1) jeśli jest blok z 2E, musi być miejsce na czujnik położenia wału, który na tym bloku nie występuje (z 2.0 8v z tego co pamiętam chyba był w ADY,ale to inny silnik), tak więc trzeba nawiercić..... ]:->

2)co do głowicy zgadzam się, że przyrosty są naprawde godne wydania takiej kasy, jednakże... przy obróce głowicy, warto pokusić się o ostre wałki, krótką skrzynie i dobry program...wtedy to jeździ jak trzeba.. ale kosztuje...

zapomniales kolego o tym ze do 16v sa aparaty zaplonowe z czujnikiem jak w zwyklym 2e wiec NIE TRZEBA NIC WIERCIC!!!!!!!!!! a nawet jakbys sie uparl i nawiercil to i tak bedzie jechac gorzej z czapka 16 v jak jechala seria 8 v dlaczego napisalem ale chyba nie kumasz....

Chiptuning aut niemieckich benzynowych i diesel
specjalizacja w strojeniu silnikow uturbionych na seryjnych ecu (takze konwersje MAF<->MAP)
dwa programy sterujace wybierane przelacznikiem z kabiny
 Profil    9453175 evolution1980

PostWysłany: Pon 20 Lip, 2009 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Gadu-Gadu: 0
Auto: VW Golf
LCQ napisał(a):

Ad 1. Zależy czym będzie sterowany silnik, ogólnie powiedziałbym, że nie trzeba..... oprócz czapki to jest taka dłuuuuuga lista co potrzeba
Ad 2. I tak i nie, można tylko obrobić głowe i do tego program

VW User
VW User
Awatar użytkownika

Jacek masz racje, ze stopiem sprężania, ale to wchodzi w gre, kiedyś GTO robiąc projekt madafuckera (pamiętasz ?? 200 PS in da ABF frezował blok pod ten czujnik, sam się na tym opierałem w jakimś czasie, ale zostałem przy serii ABFa) (chodź wał nie jest kuty jak w 2E)

Osobiście jak myślisz na podniesieniu stopnia sprężania z 10,5 na 11,5? warto odrazu po obróbce głowy przy ostrzejszych wałkach pokusić się o to? czy wnioski bierzesz z teorii czy praktyki, na tej jednostce? (seria dolot bez ITB itd)

P.S. Toffic moim zdaniem bez wałków (które i tak w ABFie są niezłe) to nie będzie dopełnienie, albo iść na całość, albo przestać w odpowiem momencie ( na głowicy w ABFie z wałkami seria można przekroczyć lekko 180 PS, albo z wałkami obijac spokojnie o 200.......)

Narazie na testy Audi S4 B5 po paru modach :> Oceniajcie :)

viewtopic.php?f=98&t=42843

vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Auto: VW Golf
LCQ napisał(a):
Jacek masz racje, ze stopiem sprężania, ale to wchodzi w gre, kiedyś GTO robiąc projekt madafuckera (pamiętasz ?? 200 PS in da ABF frezował blok pod ten czujnik, sam się na tym opierałem w jakimś czasie, ale zostałem przy serii ABFa) (chodź wał nie jest kuty jak w 2E)

Osobiście jak myślisz na podniesieniu stopnia sprężania z 10,5 na 11,5? warto odrazu po obróbce głowy przy ostrzejszych wałkach pokusić się o to? czy wnioski bierzesz z teorii czy praktyki, na tej jednostce? (seria dolot bez ITB itd)

P.S. Toffic moim zdaniem bez wałków (które i tak w ABFie są niezłe) to nie będzie dopełnienie, albo iść na całość, albo przestać w odpowiem momencie ( na głowicy w ABFie z wałkami seria można przekroczyć lekko 180 PS, albo z wałkami obijac spokojnie o 200.......)

po pierwsze: temat o 2E i o takiej glowie i wałkach pisałem
Po drugie: poruszasz temat Madafuckera, wiesz na 100% dlaczego była frezowana dziura w bloku?? Ja się domyślam:)
Po trzecie: co dla ciebie znaczy "kuty wał"?

PostWysłany: Nie 26 Lip, 2009 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

skrzynia jest krutka bo to syncro,

a głowica pg lub 9A? czy ABF? co da leprzy efekt? i z czym bedzie szybciej?
jak po takiej przeróbce wygląda sprawa rozrządu? pokrywa sie wszystko z orginałem?

nie chce swapować bo silnik mam po wymianie tłoków, pierscieni i panewek czyli po ogolnej kapitalce wiec mysle ze ok 160- 180 km (wolnossace) mozna by prubowac wykrecic

PostWysłany: Nie 26 Lip, 2009 
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Auto: variat_vagen
einstein napisał(a):
mysle ze ok 160- 180 km (wolnossace) mozna by prubowac wykrecic

moze i da radę, ale pytanie czy jest sens kręcić ten śilnik, bo wydaje mi sie, że swap na jednostkę ABF lub jakiś 1.8t było by tańszym sposobem na osiągnięcie odpowiedniej mocy i momentu obrotowego

PostWysłany: Wto 28 Lip, 2009 
VW Maniak
VW Maniak

Gadu-Gadu: 9453175
Tlen: evolution1980
einstein napisał(a):
skrzynia jest krutka bo to syncro,

a głowica pg lub 9A? czy ABF? co da leprzy efekt? i z czym bedzie szybciej?
jak po takiej przeróbce wygląda sprawa rozrządu? pokrywa sie wszystko z orginałem?

nie chce swapować bo silnik mam po wymianie tłoków, pierscieni i panewek czyli po ogolnej kapitalce wiec mysle ze ok 160- 180 km (wolnossace) mozna by prubowac wykrecic
hehe widac ze nie skumales wypowiedzi wczesniej,,, zmieniajac glowice na taka z 16v ( kr/pl/9a/abf) bedziesz musial zmienic tloki walek posredni rozrzad czyli lepiej swapowac jedyne co jest sensowne to go dmuchac ale to koszta 1xxxx pln

Chiptuning aut niemieckich benzynowych i diesel
specjalizacja w strojeniu silnikow uturbionych na seryjnych ecu (takze konwersje MAF<->MAP)
dwa programy sterujace wybierane przelacznikiem z kabiny
 Profil    9453175 evolution1980

PostWysłany: Czw 27 Sie, 2009 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 789491
Auto: GOLF III GTI Edition
ja mam silniczek po remoncie <w trakcie skladania> nowe pierścionki, nowe wszystkie panewki, i nową choineczkę na tulejach. splanowalem glowice o 2mm i czekam na wykres po dotarciu, w planach są też większe wtryski i wydajniejsza pompa lub walek

ach i zapomnialbym, dotarte zaworki i wypolerowane kanaly w glowicy, mam tez kolektor 4-2-1 ale narazie niezakladam

nie uzywamy Caps Locka i uzywamy opcje EDIT a nie piszemy jednego posta pod drugim
turpik

Profil    789491

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 2 z 2 [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości