Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [Golf mk3] ubywanie płynu chłodniczego
PostWysłany: Wto 12 Lut, 2013 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 15535046
Auto: Golf III 1.4 ABD Pink Floyd 94'
A więc zacznę od tego że ubywa mi co jakiś czas płyn chłodniczy, nie dużo, ale co 2 tyg trzeba dolewać ok. 0,5 do 1 Litra. Do tego silnik w czasie jazdy nie nagrzewa się do 90 stopni, dzieje się to tylko gdy samochód stoi. Ostatnio odkryłem też, że na korku oleju jest biała maź. Czy któś z was potrafi stwierdzić co to może być? Myślałem nad uszczelką pod głowicą, ale może problem tkwi gdzie indziej.

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Profil    15535046

Temat postu: Re: [Golf mk3] ubywanie płynu chłodniczego
VW Zone Papla
VW Zone Papla
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: Polo 6n2/Jetta
Biała maz na korku nie oznacza zaraz że uszczelka do wymiany. Czasem jak sie robi krótkie dystanse to tez tworzy sie taki syf pod korkiem. Zauważyłeś cos jeszcze prócz ubytku płynu i masła pod korkiem??. Jesli jest walnięta uszczelka auto przeważnie kopci na biało/siwo . Sprawdz szczelność układu chłodzenia chłodnica ,węże ,kruciec przy termostacie itd. Płyn ma normalny kolor ??

Było 6N
Była Borówka
viewtopic.php?f=98&t=52443&view=unread#unread
Jest 6N2
viewtopic.php?f=98&t=86458&hilit=polo+by+rumak
Jest Jetta
viewtopic.php?f=98&t=100154

vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Płyn ma normalny różowy kolor, tam samo korek od płynu nie pachnie spalinami. Cały silnik itp. jest szczelne. Jest to dla mnie trochę dziwne, mechanik powiedział mi że może to być właśnie uszczelka, ale samochodu nie oglądał bo nie miał czasu.

Profil    15535046

VW User
VW User

Auto: mk3 1.9 TD
Cytuj:
A więc zacznę od tego że ubywa mi co jakiś czas płyn chłodniczy, nie dużo, ale co 2 tyg trzeba dolewać ok. 0,5 do 1 Litra.

Jak dla mnie to wcale taki mały ubytek płynu nie jest i gdzieś ten płyn musi się utylizować jak nie widzisz wycieków to pewnie uszczelka pod głowicą obserwuj spaliny jaki mają kolor jak biały to wszystko jasne.

PostWysłany: Śro 13 Lut, 2013 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Są co prawda białe, ale to chyba normalne jak samochód jest zimny, bo jak jest ciepły z wydechu nie wydostaje się praktycznie nic. Tzn na tyle mało że trudno powiedzieć czy jest to białe czy siwe czy niebieskie.

Profil    15535046

VW Zone Older
VW Zone Older

Auto: Golf MK2
jesli robi ci sie biiala maz na korku a niema nigdzie wyciekow na silniku albo pod autem nie robi ci sie plama to na 99%bedzie uszczelka tak jak pisal kolega jak robisz malo km to moze tez ci sie robic taka maz bo wilgoc jest w powietrzu ale po zrobieniu dluszej trasy powinno zniknac :) Silnik nie zrobil sie slabszy? w sensie mocy

vw PITUŚ
vw  PITUŚ
Awatar użytkownika

Nie, zbiera się tak jak zawsze. Jak by okazało się że jest to uszczelka, to samochód niestety idzie raczej na żyletki :( . Kupiłem go za 200 euro, do tej pory nie miałem problemów, tylko właśnie ta woda. Mam nadzieję że jest to coś innego. Czyli jednak jesteście pewni że to uszczelka ?

Ok panowie, właśnie byłem u mechanika, spojrzał pod maskę i na początku myślałe że to właśnie uszczelka, lecz na szczęście po dalszych oględzinach znalazł wyciek w takim miejscu, że aby go znależć trzeba być mistrzem olimpijskim w gimnastyce. Stwierdził że nieszczelna jest obudowa termostatu.

Tak więc dziękuję wam za pomoc i wasz czas ;) Golf nie idzie jednak na żyletki, opłaca się naprawić.

Profil    15535046

PostWysłany: Wto 26 Lut, 2013 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Auto: Wolkswagen Golf 2
Witaj ja miałem to samo w golfie 3 1.8 pod korkiem pojawiało sie mleko i mechanik stwierdził że to uszczelka pod głowicą noi tak było pojezdziłem 2 tygodnie i stało sie płyn wleciał do silnika i remont koszt 800zł mnie wyniosł i poremoncie silnik nie jest ten sam uwierzcie mi to prawda za tem pamietajcie jeżeli cos takiego widzicie nie lekcewarzcie yego koszt byłby mniejszy a panowie morze nie ten post ale zapytam was macie a morze wiecie jak podłaczyc przewody cisnieniowe w golfie 2 z silnikiem 1.8 90 km amacie jakis schemat bo nie moge trafić pomuszcie pozdrawiam podaje mojego maila damian.kielbasinski@op.pl pomuszcie

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 8 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości