Witam wszystkich.
To jest mój pierwszy post na tym forum i od razu chciałem sprawdzić wasza wiedzę
Otóż mam taki problem ze swoim VR5:
Ktoś kto grzebał w tym autku, źle połączył przewody podciśnienia.
Są tam jak by cztery różne obwody:
1) Cieniutka rureczka fi 3-4 mm idąca do regulatora ciśnienia benzyny i innych elektrozaworów - to mam obcykane i działające.
2) Najgrubsza rurka fi koło 12-14 mm. Ta rurka jest prowadzona do zaworu zwrotnego i wspomagania.
3) Średniej wielkości rureczka fi koło 8-10 mm. Ta z kolei idzie do zaworu odpowietrzania układu paliwowego (filtra z węglem aktywnym)
4) Rureczka fi 8-10 mm idąca z wtrysków benzyny.
Obwody 1, 2 i 3 są podpięte do kolektora ssącego od strony przepustnicy. Przy czym 3 jest umieszczona najbliżej przepustnicy (zaraz koło niej), a pozostałe 1 i 2 są przesunięte dalej z 20 cm.
Obwód 4 jest za to podpięty do kolektora ssącego zaraz przy wtryskach benzyny.
Problem mój polega na tym że:
- nie wiem gdzie mam podpiąć koniec obwodu 4.
- nie wiem do którego obwodu mam podpiąć rureczkę idącą z odmy tę cienką 4mm.
- co mam wpiąć w otwór gumy łączącej masowy przepływomierz powietrza i przepustnicę.
Sprawdzałem w ETKA'ce, ale tam jest tak narysowanie ze nie ma pewności jak to połączyć.
Moje przemyślenia w tej części to:
- rurkę z odmy podpiąć do obwodu 3. Tak chyba to wygląda w ETKA'ce
- koniec obwodu 4 z wtrysków podpiąć do dziury w gumie od wlotu powietrza do przepustnicy.
Jeżeli to tak podepnę to co zrobić z jeszcze jedną rureczką, która idzie z tego zaworu zwrotnego (trójnika) obwód 2.
Wszystkim za konstruktywne odpowiedzi z góry dziękuję.